(StudentTorget.no):

Navn: Hege Søgaard Moen
Alder: 23 år
Studium: BA (Hons) Interior Architecture
Studiested: Dublin, Irland
 

Om skolen / studiestedet

Hvordan fant du ut at det var hit du ville dra?

Jeg har lenge hatt et ønske om å studere interiørarkitektur. Dette er et yrke som det er få muligheter for å studere i Norge, med få plasser hvert år ved kunsthøgskolene. Jeg begynte å se hvor andre nordmenn studerte interiørarkitektur og fant Griffith College i Dublin. Byen virket også som en bra studentby. Via ANSA (Association for Norwegian Students Abroad) snakket jeg med en student ved Griffith som fortalte meg om studiet og byen, og hun gjorde det veldig fristende å reise til Dublin.

 

Fortell litt om skolen og studentmiljøet?

Griffith College er en privatskole, som har studenter med mange nasjonaliteter. Det er ikke en veldig stor skole, og klassene er små, noe som gjør det enkelt å komme i kontakt med mennesker. Man får også et godt klassemiljø når klassene er små. I tillegg har skolen en studentunion som arrangerer fester og diverse eventer for nye studenter slik at man får møtt andre studenter ved skolen. 
 
 
Fortell litt om studiet og undervisningen
 
Jeg har vært veldig fornøyd med studiet, og lært utrolig mye på de fire årene jeg har studert ved Griffith. Lærerne våre er utdannet interiørarkitekter, arkitekter og interiørdesignere, som alle jobber eller har jobbet i bransjen. Dette gjør at de har mye erfaring i bransjen som de kan videreføre til studentene sine. Fagene vi har og hva vi lærer er nyttige i forhold til hva vi vil trenge når vi er ferdigutdannet. Det meste av undervisningen er i små klasser, hvor man blir kjent med læreren og det ikke er vanskelig å få svar på spørsmål man måtte ha. 
 
 

Søknadsprosessen

 
Hvordan var søknadsprosessen?
 
Jeg søkte til Griffith med hjelp av GoStudy. Alt jeg trengte av karakterutskrifter og attester leverte jeg til dem, og de tok seg av resten for meg. Dette var utrolig greit, og gjorde søknadsprosessen enkel og lettere for meg. Andre nordmenn i min klasse søkte direkte til skolen, og det virket som disse ikke hadde noe problem med dette. Det lønner seg å være tidlig ute, ettersom det kan ta noe tid å få svar, og spesielt når det kommer til å finne seg et sted å bo i god tid før skolestart.
 
 

Livet som student i Irland

THE EMERALD ISLE: Irland byr på mye flott natur. Her er Hege (23) ved "The Cliffs of Moher" på vestkysten av Irland.

Hvordan er prisnivået der?

Prisnivået er ganske likt som i Norge, men noe er billigere. Dublin har matbutikk-kjeder som Lidl and Aldi som er billige på mat, og du finner klesbutikker som har samme eller litt billigere priser som de billigere kleskjedene i Norge. Å gå ut å spise er litt billigere enn i Norge, men det kan også ha noe med at du har utrolig mye mer å velge mellom her i Irland enn du vil ha i Norge. 
 
 
Hvor mye betaler du for å leie bolig?
 
Priser på å leie leilighet i Dublin er noenlunde den samme som i Norge. På grunn av finanskrisen er det flere som leier enn kjøper leiligheter og derfor er prisene dyre. Leter man tidlig på sommeren, og ikke rett før skolestart er det mulig å finne billigere leiligheter. Mange av husene i Dublin er i dårlig tilstand, så man må kanskje lete litt for å finne noe bra.
 
 
Hva gjør man i fritiden?
 
Dublin er en utrolig hyggelig by å tusle rundt i. Selv om det er en stor by er sentrum kompakt, og det er korte gåavstander til det meste. Shoppingen er veldig bra, og Dublin har de fleste av butikker du vil finne, om ikke flere, enn andre byer i Europa. Ellers er Dublin kjent for sine puber, og det er mange steder å dra ut over hele byen. 
 
 
Hva synes du er det beste med å studere der?
 
Jeg synes det er viktig at vi nordmenn, som er heldige å bo i et rikt og trygt land som Norge, ser litt mer av verden, og som student har man en gyllen mulighet til å oppleve noe utenfor Norges grenser. Irer er et fantastisk folkeslag, og du vil alltid komme i snakk med nye mennesker, og de er også utrolig morsomme. Irland er ikke så stort heller, så det er enkelt å komme seg rundt og se resten av landet. I Dublin er det alltid noe som skjer, og om man trenger en pause en kveld fra studiene vil man enkelt finne noe morsomt å gjøre. Irland er heller ikke alt for langt unna hjemme, og det er enkelt og billig å fly hjem om det er ønskelig. 
 
 
Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Irland?
 
Som student i utlandet føler jeg at man har større utfordringer ved skolene, og mer å gjøre. Vi har til tider ingen fritid ved skolen, og det kan fort bli slitsomt. En utfordring kan være at man ser lite til sine venner og familie i Norge, men man kommer seg alltid hjem i feriene.
 
 
Har du noen tips til andre som ønsker å studere i Irland?
 
Skal man studere i Irland vil jeg absolutt anbefale å reise litt rundt i landet. Irland har utrolig flott natur, og avstandene er ikke altfor lange. Reiser man til vest i Irland kan man finne små landsbyer hvor det kan virke som tiden har stått stille. Og du kan selvfølgelig ikke ha bodd i Irland uten og drukket en pint med Guinness!