D u kom inn på den skolen du ønsker i Irland og alt er bare fryd og gammen. Men har du ordnet med alt det praktiske før du skal flytte over?

Det er mye som må ordnes før man kan flytte, spesielt hvis man skal til et annet land.

Må man ha visum, hvor finner jeg leilighet, og hvordan regner jeg ut valutaen?

Vi på StudentTorget har satt sammen en praktisk liste til hva som er viktig å gjøre før man reiser over dammen.

 

Prisnivå

Som mange andre land, har også Norge sin egen valuta. Når vi reiser til utlandet, er det derfor lett å bli forvirret over hvordan vi skal regne ut prisforskjellen fra norske kroner til utenlandsk valuta.

Andre spørsmål man kanskje stiller seg er, hvor dyrt blir det å betale med kredittkort i butikk, bør jeg skaffe meg et lokalt bankkort? Bør studielånet overføres mellom min norske konto og den utenlandske, og er det visse valutaforskjeller i løpet av uken?

Studerer du i utlandet vil du få studielånet på konto to ganger i løpet av året, i stedet for hver måned.

Et smart tips, er å sjekke valutakursen rundt innbetalingsperioden og se om det lønner seg å overføre pengene til din utenlandske bankkonto, eller betale fra din norske før du betaler studieavgiften.

Er du heldig, kan du fort spare flere tusenlapper!

Å betale med bankkort i utlandet, har ofte blitt forbundet med noe som er veldig dyrt. Men visste du at noen av bankene har fjernet uttaksgebyret hvis du betaler i butikk?

Da kan det være mer lurt å betale større beløp i butikk med ditt norske kredittkort, enn å ta ut penger i minibank hver gang.

Sjekk med banken din om vilkårene til bruk i utlandet.

Sett bort fra valutakurser og gebyrer på minibankkort, er det mye omregninger som må til når du skal flytte til utlandet.

Prismessig er Irland et mye billigere land enn Norge, og har du et fornuftig forbruk bør studielånet dekke det meste, men vær obs på at visse ting er overraskende dyrt.


 

Bolig

Å finne et sted å bo kan være en utfordring, og det er mange ting man må passe på når man velger hus eller leilighet.

For mange er det å bo på universitetsområdet et trygt og godt valg. Dette er en perfekt mulighet til å bli kjent med skolen og elevene, og kan være en god idé den første tiden du bor i Irland.

Mange av de store universitetene har studentleiligheter, og skulle de ikke ha dette, er det ofte mulig å leie seg inn på en campus som tilhører en annen skole.

Sjekk opp om dette med skolen du skal begynne på, og søk tidlig. Her blir det som i Norge, fort fullt, men heldigvis er det flere skoler som prioriterer plass til de utenlandske studentene.

Prismessig er studenthybler cirka samme pris som på det private markedet. Du kan få det billigere, men da deler man ofte rom med en annen.

Inne på rent.ie får du oversikt over studenthybler i hele landet.

Er du mer av den private typen og ønsker å kommer deg lengst mulig bort fra campusområdet når skoledagen er over, er det mye å velge mellom på det private markedet.

På daft.ie kan du søke etter leiligheter som er til leie, men også etter bokollektiv som trenger nye personer. Her er det dessverre en del svindel ute å går, så ikke betal depositum før du har vært på visning og står med nøkler og en kontrakt i hånden.

Utleiefirmaer opererer ofte med litt høyere priser, men har som oftest en bedre leiekontrakt og er et definitivt tryggere valg.


 

Noen sjekkpunktet å gå igjennom før du finner et sted å bo

 

1. Finn ut hvor du vil leie. 

Orientér deg om hvor skolen din ligger og hvor langt unna du kan reise i fra.

Sjekk også ut litt om bakgrunnen i området du vil leie, noen steder i Irland kan være litt tungt belastet (deler av Dublin og andre storbyer), og det kan være greit å finne et område du både vil føle deg trygg og komfortabel i.

 

2. Skal du leie privat, ikke lei en usett leilighet.

Vent heller til du kommer nedover og lei deg inn på et billig hostell, eller sov over hos venner, til du har vært på visning og funnet deg et sted å bo.

Ta med deg noen referanser og nevn at du får studielån fra staten, da vet utleier at du garantert kan betale husleien hver måned, og du vil ofte hoppe frem i køen foran studenter fra andre land.

 

3. Vurder leieprisen nøye

Har du funnet en leilighet som frister, vurdér leieprisen nøye og se om du kan forhandle deg frem til en bedre pris.

Mange leiligheter, som i Norge, kan være i dårlig stand. Er det noen mangler som er levbare, så bruk dette som et argument for en bedre pris.

 

4. Les alltid kontrakten nøye

Alltid les gjennom kontrakter med et haukeblikk, dette gjelder også leiekontrakter.

Pass på slik at du ikke ender opp med å måtte totalrenovere stedet for slitasje når du flytter ut, slik som i denne artikkelen.


 

5. Dokumenter feil og mangler ved innflytting

Når du omsider flytter inn, gå over leiligheten med et nåløye for å se etter feil og mangler.

Skriv disse ned på en liste og gi til huseier så fort som mulig, slik at du ikke ender med ansvaret.

 

6. Pass på at depositum settes inn på riktig type konto

Pass på at depositumet blir håndtert korrekt.

I Irland er det ikke unormalt at man bare betaler en måneds depositum på det private markedet, men pass likevel på at dette blir satt inn på en ordentlig konto.

 

Mer informasjon om dine rettigheter som leietaker i Irland, kan du finne på citizensinformation.ie.

 

Forsikring

Kanskje én av de viktigste tingene å gjøre før du reiser, er å passe på at forsikringene er i orden. Dessverre reiser mange nordmenn til utlandet uten å prioritere dette.

Er uhellet ute og du må på sykehus uten å være forsikret, kan en natts opphold fort koste deg over 1000 €, og da er det ikke medregnet behandlingskostnader.

Skaff deg en reiseforsikring som dekker utenlandsopphold i hele perioden. ANSA tilbyr en reiseforsikring som vil dekke skade, reise og innbo for en grei pris. Som medlem hos StudentTorget.no, får du 10% ekstra rabatt på studentforsikring hos Gouda reiseforsikring.


 

Transport

Irland er et lite land, og det tar ikke mange timene å reise fra sørligste til nordligste punktet i landet.

Storbyene har buss som kolletivtilbud, og i Dublin har de fått trikk.

Pris på reisekort varierer fra by til by og ligger på alt fra €50 - €100.

Det lett å hoppe på et tog og reise landet rundt. På Irishrail.ie kan du se hvor togene går og hvor mye de koster.

 

Telefon

Det lønner seg å skaffe et irskt mobilnummer når du flytter over. Har du ikke dette, vil det fort bli veldig dyrt å ringe og sende tekstmeldinger med ditt norske nummer.

Av irske mobiloperatører, er det flere store og velge i mellom, du må tenke ut hva behov du har - sender du mest meldinger eller ringer du, og hvor mye er du på internett. Skaff deg et abonnement med datapakke inkludert, kan du bruke Skype til å ringe bekjente i Norge.

Meteor, O2 og Vodafone er de tre største selskapene og kan tilby fine priser til studenter.

Kontantkort lønner seg ofte, da har du mer kontroll på forbruket ditt og prisene for kontantkort-bruk er relativt raust i forhold til Norge.

Merk deg også at flere av operatørene har et studenttilbud som innebærer at bruker du minst 15-20€ i måneden, så kan du få en del rabatter på ringeminutter og databruk.


 

Bank

Å opprette en bankkonto, er viktig når du kommer til Irland, og det er heller ikke så alt for komplisert.

Be om et brev fra skolen din, hvor de bekrefter at du skal studere der og at du har betalt studieavgiften. Sjekk med skolen din om de har noen avtaler med banker, ofte kan det hende du får noen ekstra goder om du signerer med disse.

Ellers er Ulster Bank, Allied Irish Bank og Bank of Ireland noen av de største bankene i landet.

 

Arbeidsmuligheter

Som medlemmer av EØS, trenger ikke nordmenn å måtte søke om visum for opphold i Irland, det samme gjelder jobb.

Ønsker du å spe på studielånet, er det lett å få tak i skattekort. Gå inn på revenue.ie og registrerer deg her, så får du tilsendt skattekort i posten.

Det finnes mange sider du kan registrere din søknad, jobs.ie er én av mange sider der du kan få oversikt over hvilke jobber som er ledige.

 

Kilder: numbeo.com, dublinbus.ie, galwaybus.ie