Hvordan kom du frem til at det var til Irland/Dublin du ville dra?

Mange velger å dra til våre naboland for å studere, Danmark og Sverige spesielt, som er gode valg begge to.

Personlig var jeg motivert for å bli bedre kjent med et land utenfor Skandinavia. Det er en del ulikheter mellom Norge og Irland, men som et engelskspråklig europeisk land er likevel kultursjokket ganske begrenset.

Storbritannia er jo enormt populært for norske studenter, men her må man ofte punge ut svært mye i skolepenger, i likhet med engelskspråklige USA, Canada og Australia.

Mange er nok ikke klar over at Irland er langt rimeligere, siden nordmenn betaler EU fees takket være EØS-avtalen.

Selv betaler jeg (og Lånekassen) rundt 7500 euro i året, altså omtrent det samme som siviløkonomstudiet på BI i Norge.

Har du ikke gjennomført høyere utdanning tidligere, slipper du enda billigere unna.

 

Utveksling til Irland

Navn: Simon Myklebust Sivertsen

Alder: 27

Fra: Lofoten

Studerer: Arkitektur

Studiested: University College Dublin (UCD) i Irland

 

Hva er den største forskjellen på å studere i Dublin og i Norge?

Jeg har tidligere studert byggingeniør i Norge, men når det gjelder arkitektstudiet er jeg nok like nysgjerrig på hvordan det foregår i Norge, som det norske arkitektstudenter er andre veien. Noen generelle forskjeller er det nok mellom de to landene.

Det at en irsk student eier egen bolig er nok ganske uhørt, mange reiser hjem til foreldrene i helgene.

Uten at jeg har noen statistikk på det, så er mitt inntrykk at studentene har en lavere gjennomsnittsalder her enn i Norge. I Skandinavia tar vi det kanskje litt mer med ro og har det mindre travelt med å bli ferdig utdannet.

Semestrene ved UCD er kortere enn i Norge med sine 13 undervisningsuker, samt to uker med eksamener.

Er du glad i ferie kan Irland være landet for deg, med en god måned juleferie og fire måneder sommerferie, klager jeg ikke.

Du kan forresten forvente sterke reaksjoner fra irske medstudenter om du tar med en tradisjonell norsk matpakke. Alt annet en sandwich-varianten når du har med brødmat er tydeligvis forkastelig, så legg heller på en skive ekstra oppå brunosten du har med hjemmefra.


 

Fortell litt om studiet og undervisningen?

Studiet havner som i andre land litt i en egen kategori, med mindre tradisjonelle forelesninger og mer én-til-én undervisning med utøvende arkitekter.

Arkitektstudenter er sjeldent plaget med for mye fritid, det legges opp til et intensivt og tidkrevende studieopplegg.

Samtidig kan det være noe med studiets kreative og varierte natur som gjør det enklere å bruke mye tid i forhold til andre fagretninger.

Studiets ryggrad, Design Studio, utgjør 15 av 30 studiepoeng i semesteret.

Her er det et hovedtema som løper gjennom hele perioden, så får man typisk en brief/oppgave som varer i noen uker.

Før eksamensperioden, er det gjerne en utstilling og en intensiv portfolio week, hvor man leverer inn arbeidet man har gjort i løpet av semesteret.

I Studio sitter studentene på egne, faste skrivebord og forsøker å finne løsninger ved hjelp av skissering, digital- og håndtegning og modellbygging.

De resterende studiepoengene er fordelt på andre områder som teknisk tegning, materialkunnskap, statikk, bygningsfysikk og arkitekturhistorie.

Noen ganger er det demonstrasjoner av tømrerarbeid, muring osv. eller besøk på byggeplass.

I tillegg er det typisk en studietur i året. I fjor var kullet mitt i Roma, mens i år går turen til Lisboa/Porto.


 

Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

Etter frokost starter de første forelesningene ni-ti på morgenen.

Lunsjpausen foregår mellom klokken ett og to.

Design Studio er lagt til etter lunsj og varer offisielt til klokken seks på kvelden, men det er sjelden jeg går hjem før åtte-ni.

Skolen stenger imidlertid dørene klokken ti, så all-nightere er ikke mulig, til forskjell fra mange andre universiteter rundt om i verden.

 

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Dublin?

For noen kan nok det å være en eldre student være litt utfordrende, siden mange irske studenter er yngre enn ved norske universiteter.

Jeg ble litt overasket over at man kommer i kategorien «mature student» allerede som 23-åring.

Forskjellen i alder må man heller forsøke å gjøre mindre ved å gå inn med et åpent sinn, så trenger det ikke nødvendigvis å bli et problem.

 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

I Irland pågår det nå en såkalt housing crisis. Det har blitt bygd, og det bygges for få boliger til den voksende befolkningen.

Følgelig er leieprisene høye i Dublin og det er usikkert om det er noen bedring i horisonten.

Om en velger å studere her må man belage seg på norske leiepriser, noen ganger høyere. Prisene på dagligvarer, mobildata, frisør og ikke minst øl på byen er imidlertid en del lavere enn i Norge.


 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

I ukedagene blir det lite tid til annet enn skolearbeid, men i helgene prøver jeg å finne på andre ting.

Noen helger har jeg leid bil sammen med venner, kjørt rundt og sett på irsk natur. Andre ganger har jeg reist på korte helgeturer i Europa.

Jeg satte nok av litt mer tid til irske puber første året, da jeg var interessert i å bli kjent med flest mulig på et nytt sted. Etter hvert har skolen tatt mer og mer over.

Forrige semester var jeg skikkelig heldig og fant meg norsk kjæreste. Hun var på utveksling i Dublin, så dette semesteret er nok alle reisehelgene allerede fylt opp.

 

Hvordan er studentmiljøet der?

UCD er med sine 30 000 studenter det største universitetet i Irland og ligger et stykke sør for sentrum. Det er organisert som en mer samlet tradisjonell campus, slik man ser i amerikanske filmer og som vi har lite av i Norge.

Arkitekturbygningene ligger rundt 10 minutter unna Main Campus. Her har de parker, baner, kafeer, studentrestaurant, dagligvarebutikk, svømmebasseng og treningssenter.

Om man vil kan man søke på studenthyblene som ligger på campus, det er gode sjanser spesielt som førsteårsstudent.

Det er 50-60 ulike sportsklubber, som roing, rugby, seiling og surfing. Det er også over 70 societies (studentforeninger) med forskjellige aktiviteter man kan engasjere seg i.

Kulturtilbud og uteliv i Dublin sentrum ligger bare 20 minutter unna med buss eller sykkel. Dessverre slutter bussene å gå rundt midnatt, så ved sene kvelder må man belage seg på taxi, hvis man ikke bor i sentrum.

Omtrent hver fjerde student er internasjonal, og det er jo ofte enklere å bli kjent med mennesker som befinner seg i samme situasjon som en selv.

Selv fikk jeg gode venner som var her på utveksling mitt første år.

Hvis man er av det spesielt kontaktsøkende slaget, kan man jo knytte veldig mange kontakter ved å bli med på fester og pub-crawls, når en ny horde med Erasmus-studenter kommer hvert halvår.

ANSA er etablert i Dublin og har en del arrangementer gjennom skoleåret, hvis man har lyst å treffe på andre nordmenn.


 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

For to år siden hadde jeg fast jobb i Norge da jeg fikk et «yolo-øyeblikk», sa opp jobben, bestilte min første backpackertur og bestemte meg for å begynne å studere arkitektur i utlandet. Det har jeg ikke angret på i et sekund siden.

Min anbefaling til andre som går rundt med lignende drømmer, er å ta tilfart og hoppe.

Når det gjelder Dublin, så har jeg inntrykk av at de fleste sitter igjen med gode minner fra oppholdet.

UCD er nok ikke i den høyeste akademiske verdenstoppen, verken innenfor arkitektur eller andre fagfelt. Jeg ville nok uansett lagt begrenset vekt på internasjonale universitetsrankinger. Det vil alltid være mange faktorer og tilfeldigheter som avgjør om en trives uansett hvilket studiested en velger.

Jeg vil også påstå at det er din egen innsats som avgjør om du til slutt blir en god arkitekt, og ikke hvor berømt foreleseren din er.

Ved UCD kan man hoppe av etter tre år med en bachelorgrad, selv synes jeg tre år er en passelig periode i Irland og kan tenke meg å ta mastergraden ved et annet utenlandsk universitet.

Arkitektstudiet generelt, er til tider svært tidkrevende, mye fritid må ofres og det kan gå på bekostning av det sosiale. Er man imidlertid motivert, så kommer en seg gjennom det.

Arkitektur er et fantastisk engasjerende og morsomt studium for de som brenner for det.