(StudentTorget.no):

Republikken Irland, Éire eller den grønne øyen. Kjært barn har mange navn, og Irland er inget unntak. Den grønne øya ligger i Atlanterhavet og grenser til Storbritannia. Landet kan tilby ekstremvær som kan få den mest hardbarka Bergenseren til å gråte en skvett, men til gjengjeld en så imøtekommende befolkning at det blir vanskelig å reise hjem igjen.

I følge Lånekassen, har det aldri vært flere nordmenn som har tatt utenlandsstudiene, og over 24.000 studenter tar deler eller hele graden sin i utlandet. Irland har bare i underkant av 100 studenter fra Norge, som da faktisk er perfekt hvis du vil få mest mulig ut av studietiden din.

 

Studieinfo

 
Irland kan by på bortimot 70 ulike universiteter og høyskoler, spredt rundt i landet. Av byer, så er det Dublin, Galway, Cork og Limerick som er de mest populære stedene. Benytt deg av sider som studyabroad.com for tips til hvilke skoler du kan søke på og hvordan du gjør det. Vanlig studiesemester er fra september til mai/juni og det er greit å bite seg merke i at irer ikke har påskeferie slik vi har, i tilfelle du planlegger å reise hjem til påsken.
 
Irske studiesteder følger mye av de samme søkeprosessene som Storbritannia. En søknad til bachelorgrad er ofte delt opp i flere deler som omfatter personlig brev, vitnemål (her er det viktig at du får disse oversatt til engelsk da Irland bruker et annet karaktersystem enn Norge), referanser fra lærere og en portfølje hvis du skal søke deg inn på kunstfag. På gostudy.no hjelper de mange nordmenn med å komme seg til skoler i utlandet, og både oversetter vitnemålet ditt og hjelper deg med å fylle ut søknaden din.
 
Avhengig av hva du fikk i engelskfagene på skolen, så må du mest sannsynlig ta en TOEFL-test før du drar, dette finner du informasjon om på ansa.no sine hjemmesider. Noen skoler kan også tilby deg å ta testen når du begynner, slik at du slipper den utgiftsposten.
 
 

LES OGSÅ: Guide til studiesteder i Irland

 

 

Studiekostnader og finansiering

 
De fleste av de store universitetene og høyskolene i Irland er godkjent av Lånekassen. Dette betyr at du kan få full støtte til studiet ditt, så lenge du tar det som del av en bachelor/mastergrad. Prisnivået varierer noe mellom offentlige og private skoler og prisene ligger på alt fra 8000 - 20.000 euro i året, avhengig av hva du skal studere. Ved å gå inn på Lånekassen.no får du full oversikt over hvilke skoler du kan få støtte til.
 

LES OGSÅ: Lånekassens krav og vilkår for studiestøtte i utlandet 

 

Praktisk info

 
Som nordmann i Irland, har du mange rettigheter mange andre fra resten av verden ikke får. Fordi vi er medlem av EØS, får du automatisk rett til opphold og du trenger derfor ikke søke om visum. Har du HELFO sitt europeiske helsetrygdkort, kan du også få bedre rettigheter ved egenandel hvis du må oppsøke en fastlege eller få medisiner på et apotek.
 
Ved ankomst til studiet, så er det viktig at du får deg et personnummer - PPS number, så fort det lar seg gjøre. Dette kommer du til å trenge for å registrere deg ved skolestart, åpne en bankkonto, sette opp avtale om strøm og alt av det praktiske. Inne på welfare.ie sine nettsider, får du all informasjon du trenger og hvordan du søker.
 
Av bomuligheter så kan det være lurt å se etter en hybel ved studiestedet. Dette er en perfekt mulighet til å bli kjent med skolen og elevene som går der. Hvis du ønsker å finne noe privat, er det best i å finne et hus eller en leilighet å dele med andre. Viktig å merke seg at husstandarden i Irland er lavere enn i Norge, og man må være forsiktig med å betale depositum før du har kontrakter og alt det praktiske i orden. Det er en svindel og mange sleipe huseiere å passe seg for. Et godt råd er å leie gjennom et utleiefirma.
 
Pakk med deg klær til all slags vær. Irland er kjent for å oppleve fire sesonger på én og samme dag og været på vinterstid er ofte surt og vått, så her kommer en sydvest virkelig godt med. Til gjengjeld kan en også oppleve hetebølge i landet sent ute på høsten og våren starter offisielt i februar måned, en hel måned før Norge.
 

 

Kultur

 
Irland er kjent for sitt imøtekommende folk, værbitte men vakre landskap og en pubkultur uten like. I løpet av studiet ditt så burde du benytte deg av muligheten til å se litt av landet. Reis gjerne "Ring of Kerry", som er en kjent turistvei i Irland som tar deg gjennom et fantastisk landskap og via byer som Killarney, Cork og Galway. Ta deg også en tur til Nord-Irland og Belfast i løpet av året. Togene går ofte og tar ikke mer enn to timer én vei.
 
Irene er som nordmenn flest - glad i mat, øl og musikk. Bare i Dublin alene, så finnes det godt over 1000 puber, og en del spisesteder. Ølprisene varierer i alt fra 3,5 -7 euro (25-50 kr), avhengig om du er på en lokal pub eller nede i et turiststrøk. I Galway anbefales det å ta turen innom det gamle utestedet Tig Coili, som kan by på bra atmosfære og irsk folkemusikk på sitt beste. Her vil du neppe kjede deg, da det tar få minutter før du blir bydd opp til irsk dans.
 
Sett bort fra mye flott natur, er det også en del historie på denne øya. Irland og Dublin har en spesiell tilknyttning til nordmenn, da mye av bosettingen i landet kan skyldes vikingene. Bare i Dublin, finnes det mange ruiner og artefakter som kan dateres tilbake til vikingtiden. Drar du ut på landet så finner du mange flotte slott og ruinerer som er over 1000 år gamle, og reiser du til Meath, kan du besøke Newgrange - en steinformasjon som kan dateres helt tilbake til steinalederen.