Hvordan kom du fram til at det var hit du ville dra?

Det hele var egentlig litt tilfeldig skal jeg være helt ærlig.

Jeg hadde aldri vært i Italia før, aldri. Så jeg visste vel egentlig ikke helt på det tidspunktet hva jeg hadde begitt meg ut på.

Men det var noe bra!

 

Utveksling til Italia

Navn: Alexandra Gjerlaugsen

Alder: 21

Utdanning: BA Graphic Design & Art Direction ved Nuova Accademia di Belle Arti (NABA)

Studiested: Milano, Italia

 

Det startet med at jeg tok et friår etter fullført videregående. Jeg trengte en liten pust i bakken, i tillegg var jeg ganske forvirret når det gjaldt hva jeg ville gjøre videre.

Jeg var sikker på kreative studier, aller helst i utlandet. Men i et hav av muligheter er det lett å føle seg litt fortapt.

Heldigvis fins det flinke studieveiledere som kan hjelpe studenter som meg.

Jeg fikk hjelp av Education Link, og under et av flere møter inne i Oslo ble jeg opplyst om denne designskolen i Milano.

Det virket eksotisk og spennende, noe annet. Og de tilbød flere retninger innen design, blant annet BA i Graphic Design & Art Direction som oppsummerte det meste jeg hadde vært på utkikk etter.

Og hva er vel ikke bedre enn å studere design i motemetropolen Milano? Spennende kultur, god mat og muligheten til å lære et helt nytt språk!

I tillegg, har jeg alltid hatt en drømt om å bo i et varmere land enn kalde Norge. Så sånn ble det Milano.

 

 

Kan du fortelle litt om skolen og studentmiljøet?

NABA er et rent kunstakademi, og tilbyr masse spennende studier innen design både på bachelor- og masternivå. Mesteparten av studiene foregår på italiensk, men det er heldigvis mange som også foregår på engelsk, blant annet mitt.

Det at det kun er mennesker som har interesse for design som går her, er vel det jeg syns er best. En fin blanding av alle mulige kreative sjeler.

Mest kjent er nok skolen for motestudier, noe som kanskje ikke er så rart.

Det er mange som studerer dette og jeg har blitt kjent med flere.

Jeg går jo grafisk design, men jeg har et ønske om å jobbe med grafisk innen mote når jeg er ferdig, så jeg tror det er mange fordeler at jeg får knyttet nettverket mitt allerede nå!


 

Fortell litt om studiet og undervisningen?

Studiet mitt heter Grafisk Design & Art Direction, så når vi er ferdige har vi egentlig en dobbeltgrad. Vi kan gå ut og kalle oss både grafiske designere og art director. Dette er litt uvanlig, normalt sett tilbyr skoler bare grafisk design for eksempel.

Det fine er at vi får en stor kunnskapsbredde. Vi lærer litt om alt.

Så kan vi da eventuelt spesialisere oss mer innenfor noe vi synes er ekstra interessant senere hvis vi vil.

Nå i andre året fikk vi muligheten til å velge fordypningsfag, hvor vi kunne velge mellom fotografi eller illustrasjon.

Vi lærer mye spennende og mye forskjellig.

Flere av lærerne er dyktige og er aktive som designere og AD’ere utenom skoletiden.

Jeg må også legge til at noen av de beste lærerne jeg hadde dette året var også de strengeste.

Jeg hadde en kvinnelig lærer andre semesteret som jeg nesten var litt redd for. Den første tiden gruet jeg meg til timene hennes. Men på slutten av året forstod jeg hvor mye jeg hadde lært. Jeg vet at det kommer til å hjelpe meg mye videre.

En stor del av studiet er også basert på teoretiske fag, noe som kan være litt utfordrende til tider. Jeg mener personlig at den beste måten å lære design på er å utføre det i praksis, men for all del er teori også viktig.

Dette er nok litt annerledes her i Italia sammenlignet med Norge.

Jeg tror en mellomting hadde vært helt perfekt. Men sånn vil det nok alltid være uansett hvor man er, det vil alltid være noe negativt.

 

 

Hvordan var søknadsprosessen?

Søknadsprosessen var litt krevende med en del papirer som måtte fylles ut og leveres. Heldigvis fikk jeg mye hjelp av Education Link til dette!

Det var også en opptaksprøve vi måtte gjennom. Her kunne vi velge mellom to alternativer, enten å få en oppgave, dra ned og løse den eller levere en nettbasert portefølje. Jeg valgte alternativ to.

Her viste jeg grafisk arbeider og fotografi. Hva du velger å vise avhenger av hvilket studie du søker deg inn på.

Jeg måtte også skrive et motivasjonsbrev, hvor jeg skrev om meg selv, hvorfor jeg ville studere grafisk design, osv.

Til slutt måtte vi gjennom et skype-intervju hvor det var to personer som spurte litt om hvem vi var og om oppgavene vi hadde vist i porteføljen.


 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der?

Det å leve i Milano er ganske greit, i hvert fall for oss studenter.

Prisen på vin er jo helt latterlig billig! Til samme pris av en juice kan du få en helt grei vin. Følger man med, har matbutikkene også tilbud, og da er det bare å hamstre inn. Tror noe av billigste jeg har kjøpt har vært en Champagne til 1,99 Euro!

Skal du på kafé koster en cappuccino og brioche rundt 3 euro. Altså ca. 24 kr. I Norge hadde du betalt 70 kr.

Kollektivtrafikken er også mye billigere enn i Norge. Er man student og kjøper et månedskort koster dette ca. 23 euro. Da kan du kjøre så mye metro, trikk og buss som du bare vil!

Når det kommer til bo er det meste er ganske mye billigere enn i Norge, ikke at det skal så mye til. Det variere selvfølgelig hvor i Milano du vil bo og hvordan.

Jeg bor sammen med to norske jenter som også studerer på NABA. Vi bor to minutter unna “Naviglio Grande”, som er en kanal som renner igjennom Milano.

Dette området er proppfullt av hyggelige barer og restauranter og er kjent som et av de livligste stedene i Milano. I tillegg, er det bare 15 minutter gangavstand til skolen.

Vi har alle hvert vårt rom og de er det alle god størrelse på. Kjøkkenet er det også grei størrelse på, også har vi en liten balkong med utsikt utover en park.

Vi betaler ca 550 euro hver i måneden.

Jeg syns leiligheten vår er veldig koselig! Men sant skal sies, det er en annen standard her enn hjemme. For rundt en 350-600 euro i måneden tror jeg du skal kunne bo ganske greit.

 

 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Når vi ikke er på skolen, drikker vi vin på balkongen! Helst frizzante, sprudlende vin.

Ettersom vin er veldig billig her, blir det gjerne noen kvelder etter skolen, hvor vi tenner litt lys og sitter og koser oss med et par glass. Det er veldig hyggelig!

Men vi drikker ikke bare vin.

Så glad som jeg er blitt i Milano, så elsker jeg egentlig å bare vandre rundt i byen, se på livet og suge til meg inspirasjon. Oppdage nye plasser, som hyggelige kafeer med god mat og spennende interiør.

Stort sett med et kamera hengende over skulderen, der har du meg.

Jeg prøver også så ofte jeg kan å få med meg om det er noen spennende utstillinger på gang. Det er det som regel alltid.


 

Hva er det beste med å studere i Milano?

Menneskene! Alle er veldig åpne og imøtekommende, det liker jeg.

I tillegg, er byen svært multikulturell, noe som har resultert i at jeg har fått mange nye venner fra rundt omkring i verden.

Tar du deg en kveld ut på byen, risikerer du å komme i kontakt med flere internasjonale enn italienske.

Milano omtales jo også som motemekka, og som ledende innen mote og design, kan du være sikker på at inspirasjon treffer deg i alle former, enten på gata eller i butikker. Og gjør den ikke det, vel da må man ikke glemme at byen både hoster Fashion Week og Milan Design Week, også omtalt som “Salone Internaxionale del Mobile di Milano”.

Milan Design Week er den største messen av sitt slag i verden, og viser det siste innen møbler og design fra hele verden. Så i begynnelsen av april forvandles hele byen til en eneste stor utstilling, det er helt fantastisk. Så er du interessert i design, er dette det riktige tidspunktet å besøke Milano!

I april 2015, er også Milano host for Expo “Universal Exposition”.

Kort oppsummert: Milano har kule mennesker, fantastisk uteliv, spennende design og mote!

Og sist men ikke minst ligger MIilano veldig sentralt til i Europa. Noe som passer en reiseglad sjel som meg ypperlig.


 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Italia?

Kommunikasjonen kan være en liten utfordring til tider, ettersom de fleste snakker dårlig eller generelt lite engelsk. Så det lønner seg å lære språket så fort som mulig, i hvert fall det helt nødvendige for å overleve i hverdagen.

Ellers har vi hatt problemer med å finne rømme når vi skal lage taco, noe de visstnok ikke har her. Litt frustrerende, men et par år med rømmeløs taco skal jeg nok klare.

 

Har du noen tips til andre som ønsker å studere i Italia?

Det kan være lurt å ta et lite språkkurs før man drar og man ikke har kjennskap til språket fra før av.

Det gir en mye mykere overgang. Spesielt hvis man bare skal være i Italia en kort periode, er dette lurt hvis man vil få det maksimale ut av studietiden!

Ellers er det veldig viktig å være “open minded”. Italia er ikke som Norge, og Norge er ikke som Italia.

Det er viktig å prøve å fokusere mest mulig på alt det fantastiske Italia har å by på, og prøve å ikke tenke så mye på de tingene som ikke er så bra.

Finn italieneren i deg! Jeg tror alle har en liten italiener i seg, som venter på å komme ut!

Slipp deg litt løs, finn romantikeren i deg, ikke ta deg selv så høytidlig, og ro ned, du har god tid “piano, piano”. Tålmodighet er nøkkelordet.

 

 

Hvordan er en vanlig dag i Milano?

Jeg vet egentlig ikke helt hva som er en vanlig dag. Dagene er så forskjellige!

Men det nærmeste jeg kommer en “vanlig” dag, vil nok være å starte med en morgenkaffe på balkongen, før det bærer videre med skole fra 9-18.

I mellom, er det gjerne et par timers siesta midt på dagen.

Lang dag... Så det blir gjerne en cappuccino eller to, eller tre.

Deretter spiser vi kanskje aperitivo på kvelden eller lager noe hjemme.

Jeg har også en god venninne fra Taiwan som elsker å lage mat! Hun inviterer gjerne på aperitivo eller “hot pot party” i leiligheten sin. Det er kjempekoselig!


 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du noen tips til nye studenter?

Jeg vil nok være en smule forsiktig med å anbefale andre å studere her.

Jeg vil nok si at det kommer veldig an på hvordan du er som person og hva du ønsker å studere. Det er nesten noe man må føle på selv.

Når jeg startet her for ett år siden var jeg veldig klar for å komme i gang, lære masse! Jeg hadde kjempehøye forventninger, jeg var gira.

Det første semesteret følte jeg gikk veldig, veldig sakte, og at jeg lærte kanskje en tredjedel av hva jeg kunne ha lært på den tiden. Jeg var ganske skuffet.

Men etter det tok det seg opp en god del.

Men som jeg også har blitt fortalt hele veien, så handler det om hva du gjør ut av det der du er, ikke hvor du er.

Når alt kommer til alt, er det din innsats som betyr noe.

Italia er ikke best på grafisk design, men de er flinke med veldig mye annet! Blant annet mote og mye annet innen design.

Klarer man å suge til seg det beste av Milano, så er det en super plass å studere på, også NABA.

Man må bare smøre seg med en liten dose tålmodighet.