(StudentTorget.no):

Navn: Anikken Barstad Gjeruldsen
 
Alder: 23
 
Utdanning: Fashion Management, Polimoda
 
Studiested: Polimoda Fashion School i Firenze, Italia
 
 
Hvordan kom du fram til at det var Firenze du ville dra for å studere?
 
Siden jeg var liten drømte jeg om å bli klesdesigner som tanten min. Hun studerte i Firenze da hun var ung og takket være en Italia-frelst familie har det blitt mye reising ellers i Italia opp gjennom årene.
 
Ønsket om å lære italiensk og lysten til å bo Italia gjorde valget veldig enkelt da jeg bestemte meg for å følge pikedrømmen. Uten erfaring innen tegning og søm kom jeg over et studie innen klesdesign som tilbød et årsstudium nettopp i Firenze på samme skole hvor tanten min studerte. Etter ett år fant jeg ut av at søm og tegning ikke var helt den veien jeg ville gå, og begynte derfor på en bachelor i Fashion Business Management på Polimoda.
 

Klikk her for å se alle skoler og studier i Italia

 
Kan du fortelle litt om skolen og studentmiljøet?
 
Skolen jeg går på heter Polimoda, et rent moteuniversitet som tilbyr bachelor og master innen Fashion business og klesdesign. Jeg går siste året på bachelor i Fashion Business Management, hvor undervisningen foregår på italiensk, så jeg henger for det meste med italienere. Studentmiljøet er utrolig bra, stortrives med å være en del av italiensk miljø. Italienere er inkluderende og sosiale som tar godt vare på en utenlandsstudent fra Norge. 
 
 
Fortell litt om studiet og undervisningen:
 
Studiet heter Fashion Business Management, business innenfor moteindustrien, hvor vi har fag som produktutvikling og ”trend concept” til økonomi, markedsføring, organisasjon og ledelse, kinesisk språk og psykologi, med andre ord dekker studiet det meste fra a-å. En vanlig skoledag varer fra kl. 09-16 og det er relativt små klasser på ca. 25-30 studenter. Lærerne har lang og god  erfaring innen motebransjen som gjør forelesningene ekstra givende. 
 

LES OGSÅ: Dette får du i støtte til utenlandsstudiene

 
Hvordan var søknadsprosessen?

GODT STUDENTMILJØ: 

Anikken studerer på italiensk og trives i det italienske miljøet.

 
Man melder først interesse til studiet ved å sende inn motivasjonsbrev og vitnemål, så blir man kalt inn for å avlegge to eksamener. Siste del av søknadsprosessen er et intervju med rektor og to lærere fra skolen.
 
 
Hvordan er prisnivået og leieprisene der?
 
I forhold til norske priser er det billigere å bo og leve i Firenze, spesielt mat og drikke koster langt mindre, så lenge man holder seg unna de verste  turistfellene. Leieprisene ligger som regel mellom 400 og 600 euro i måneden, men det kommer an på hvor sentralt man ønsker og bo og standarden man vil ha. Standarden på italienske leiligheter er generelt ikke så mye å juble over. 
 
 
Hva er det beste med å studere i Firenze?
 
Det beste med å studere i Firenze er å oppleve og leve i det idylliske Italia. Lukten av kaffe fra kaffebarene om morgenen på vei til skolen, italienere som suser forbi på snertne Vespaer og det å sitte på en piazza se på livet og nyte et glass med rødvin.
 

LES OGSÅ: Ekstra språkstipend til utdanning i utlandet

 
Hva gjør du når du ikke er på skolen?

PROSJEKTARBEID:

Studiet har mye prosjektarbeid, her i biblioteket til Polimoda.

 
På fritiden blir det som regel mye lesing, men så fort vi har mulighet, møtes vennegjengen for aperitivo. Aperitivo er en italiensk versjon av happy hour, som varer fra kl.19-22 hvor det er buffet inkludert i prisen ved kjøp av et glass vin eller en drink. Den nyter vi gjerne med en intimkonsert med et eller flere hobbyband på favorittbaren Volume.
 
 
Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Italia?
 
Italia kan være fantastisk inspirerende eller fantastisk frustrerende! Skolesystemet er ganske så gammeldags og konservativt enn det man er vant til hjemme i Norge. Det å få ris og ros foran resten av klassen, at karakterer blir ”offentliggjort”, og at man kaller læreren for professore og ikke fornavn er litt uvant for en nordmann.
 
 
Har du noen tips til andre som ønsker å studere i Italia?
 
Til alle som ønsker å studere i Italia, ikke nøl med å dra, det kommer garantert til å bli en uforglemmelig opplevelse på godt og vondt!
 

Klikk her for å se alle studier og skoler i utlandet