(StudentTorget.no):
 
Navn: Katja Evjen 
 
Alder: 21
 
Utdanning: Historie
 
Studiested: Università di Bologna / Universitetet i Bologna, Italia
 
 
Hvordan kom du fram til at det var hit du ville dra?
 
Jeg har alltid hatt lyst til å studere i utlandet. Det stod mellom Tyskland og Italia og jeg bestemte meg til slutt for Italia. Italiensklæreren min på videregående hadde en tidligere elev som studerte i Bologna og trivdes veldig godt.
 
Det er jo også et berømt universitet og Europas eldste, og byen er akkurat passe stor. Jeg hadde bare vært der en gang tidligere, men da fikk jeg et veldig godt inntrykk av byen. 
 

Klikk her for å se alle skoler og studier i Italia

 
Kan du fortelle litt om skolen og studentmiljøet?

Her er jeg på jakt etter leilighet i via Zamboni.

 
Bologna er en studentby. Det er et stort universitet med mange tusen studenter fra hele Italia og også mange som kommer på utveksling, så studentmiljøet er veldig sammensatt. Du finner noe for enhver smak, enten det er restauranter, barer, arrangementer.
 
Det kan virke litt skremmende for en utlending i begynnelsen. Man vet liksom ikke helt hvor man skal begynne for å komme i kontakt med andre studenter, men de fleste italienerne er i akkurat samme situasjon som deg, nye i byen og prøver å finne ut hvordan ting fungerer. Man må bare søke kontakt og ikke være redd for å spørre hvis man lurer på noe. 
 
 
Fortell litt om studiet og undervisningen:
 
Jeg har aldri studert i Norge, men jeg har et klart inntrykk av at det er mye strammere undervisning i Norge, med tettere oppfølgning av studentene og klare tidsrammer. I Italia er det ikke unormalt å ta en bachelor over fem år, men også lenger og du snakker som regel bare med professoren en gang, nemlig under eksamen, som vanligvis er muntlig. Du har veldig frie tøyler og det skaper høyere krav til selvdisiplin og prioritering.
 

LES OGSÅ: Fulgte pikedrømmen og flyttet til Italia

 
Hvordan var søknadsprosessen?
 
Jeg studerer historie og det er et åpent studium i Bologna, så jeg trengte ikke å søke, bare skrive meg inn. Du må ha fullført videregående i Norge og få en oversettelse av vitnemålet med en erklæring fra den italienske ambassaden om at det er gyldig. 
 
 
Hvordan er prisnivået og leieprisene i Bologna?
 
Det vanligste er å leie seg enten et dobbelt- eller enkeltrom i en leilighet hvor man deler bad og kjøkken med andre studenter. Dobbeltrom kan du leie til rundt 200 euro i måneden ikke inkludert utgifter, mens enkeltrom gjerne koster 100-200 euro mer. Prisene varierer selvfølgelig etter beliggenhet. 
 
 
Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Le Due Torri

Gammel overtro sier at hvis man går opp i det høyeste tårnet før man er ferdig med "laurea" kommer man ikke til å klare graden.

 
Jeg liker å lage mat med venner eller de jeg bor med. Det er veldig mange gode spisesteder med priser tilpasset studenter, men jeg synes det er deiligst å kjøpe gode råvarer og lage skikkelig mat hjemme. Jeg liker også å ta en drink med et par venninner. Det koster mindre enn i Norge og det er utrolig mange hyggelige, litt bortgjemte steder å gå til.  
 
 
Hva er det beste med å studere i Bologna?
 
Jeg elsker at jeg kan gå overalt hele tiden. I Oslo er jeg stort sett avhengig av kollektivtransport. Det gir en følelse av frihet å bare kunne gå uten å tenke på om jeg rekker bussen eller ikke. 
 
 
Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Italia?  
 
Det er ikke noe særlig oppfølging av studentene. Informasjon om innskriving på studiet, til eksamen for eksempel, kan være litt vanskelig å finne. Det er ingen som forteller deg hvordan det fungerer så det er veldig viktig å spørre om du er i tvil om noe.
 

LES OGSÅ: Alexandra studerer Art Direction i Milano

 
Hvordan er en vanlig dag i Bologna?
 
Dagen starter vanligvis med forelesning kl. 09, men først må jeg innom baren på hjørnet for å ta en kaffe. Når jeg er ferdig på skolen rundt kl. 13 pleier jeg å gå hjem til lunsj og lese litt etterpå, enten hjemme eller på biblioteket. Det er alltid hyggelig å ta en ettermiddagstur i handlegatene i sentrum eller gå på kafé før middag, som ofte er ganske sent, rundt 20-21 tiden. Og på kvelden tar jeg kanskje en tur til Piazza Verdi for å treffe venner.
 
 
Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du noen tips til nye studenter?
 

Piazza Santo Stefano, på vei til forelesning en høstmorgen.

Jeg vil absolutt anbefale Bologna til studenter. Byen har en helt spesiell atmosfære, det skjer alltid noe og man føler seg raskt som hjemme der. For meg som studerer historie er det perfekte omgivelser, og det er veldig interessant å se verdenshistorien gjennom "italienske" øyne.
 
Et tips til fremtidige Bologna-farere er å ikke være redd for å søke kontakt med italienere. Det kan virke litt skummelt når man ikke er helt stø i språket og det er mye lettere å oppsøke andre utlendinger, men det er så morsomt når du begynner å fikse det og du får et helt annet utbytte av oppholdet enn hvis du hadde holdt deg på "utsiden" av samfunnet.