Hvordan kom du fram til at det var hit du ville dra?

Jeg har valgt å bygge videre på en grad i pedagogikk fra UiO, og da jeg undersøkte hva som var anerkjent innen Montessori-sentre, var senteret i Bergamo på topp.

Blant “montessorianere”, er studiestedet blant det beste som finnes på verdensbasis. Det falt derfor naturlig å gå for dette, samtidig var dette en fin mulighet til å kunne bo i Italia!

 

Utveksling til Italia

Navn: Ismail Acar

Alder: 23

Utdanning: Montessorilærer

Studiested: Centro Internazionale Studi Montessoriani i Bergamo, Italia

 

Kan du fortelle litt om skolen og studentmiljøet?

For meg, som studerte på Blindern, ble det en ganske stor overgang.

Jeg gikk fra å vandre mellom forelesningsaler på forskjellige bygg og et stort studentmiljø, til å være i en klasse med 20 studenter. Det er derfor mer intimt og man kjenner alle fra første dag.

Gjennomsnittsalderen på studiet er nokså høy, og enkelte kan savne å studere med jevnaldrende.

Det beste med å studere med studenter som er eldre enn deg, er at du gjerne får viktige erfaringer overført til deg selv.

Jeg, som en av de yngste på studiet, føler mine klassekamerater gir meg muligheten til å tilegne meg erfaringer, både når det gjelder studiet og livet utenfor skolen.

 

 

Fortell litt om studiet og undervisningen?

Studiet er veldig tradisjonsrikt.

Senteret idag er åpnet av sønnen til Maria Montessori (grunnleggeren av pedagogikken) og driftes derfor tett opp til deres prinsipper.

I motsetning til et vanlig studie, krever kurset et høyt nivå av selvstendighet og disiplin.

Vi går igjennom fag som psykologi/teori, språk, matematikk, geometri, geografi, musikk, historie, botanikk, zoologi og observasjonsmetode.

Det er mye å gå igjennom og man har gjerne ikke tid til å føre diskusjoner med foreleser i timene.

For meg, som ikke hadde alle dagene fulle på Blindern, måtte jeg blant annet tilvenne meg til å gå på skole i alle ukedager fra 09-17:30. Det er tiden du sitter og tar notater fra forelesninger, så det må tas et tak i etterkant.

Jeg har ikke noe fag som skiller seg ut, men jeg finner det interessant å lære mer om grunnprinsippene i selve montessoripedagogikken.

Såvidt det er meg bekjent, finnes det bare ett alternativt studiested tilsvarende her i Bergamo, og det gis på Høgskolen i Vestfold over en toårsperiode. Her gis alt på fulltid i løpet av et helt år.


 

Hvordan var søknadsprosessen?

Søknadsprosessen var kronglete, men det har sikkert noe med at jeg måtte finne mye ut selv. Jeg gikk inn for å søke til senteret sent i sommer, og møtte derfor på et senter som har ferie til midten av august.

Hvis man søker tidlig i året vil man sikkert møte på bedre veiledning.

De har smått med ressurser til oppfølging av studenter og man må derfor finne ut av alt som har med ting utenfor skolen selv.

Jeg mottok selv hjelp fra ANSA, men det var også stor hjelp å få av italienere i selve Bergamo.

Ta kontakt med ANSA og kontaktperson for studiestedet som du skal til. Selv om det skulle vise seg at det ikke er noen for ditt studiested, det skjedde med meg, fikk jeg verdifull innsikt om livet utenfor skolen.

Det høres enkelt ut, men utgjør virkelig en forskjell å få sånne ting avklart.

 

 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der?

Sammenlignet med her hjemme, er det selvfølgelig billig. Det viktigste er at man raskt kommer seg til byen og leter selv.

Hvis man er heldig, kan man finne leilighet uten å måtte gå gjennom en utleiemegler.

Det er uansett stor variasjon alt etter hvor du vil bo, men jeg vil tro det uansett er under hva du vil betale her hjemme.


 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Bergamo er delt inn i to halvdeler, den øvre halvdelen (Citta Alta) og den nedre (Citta Bassa).

Den øvre halvdelen har bevart arkitektur fra 1700-tallet og man får et historisk sus når man tar seg en tur i disse områdene.

I disse omgivelsene finner man også gode kafeer, restauranter og gelatoria (italiensk iskrem) -sjapper. Det faller derfor naturlig å tilbringe tid her med venner.

Italienere har en veldig smittsom kultur med apperitivo og middager i felleskap. Menyen er innholdsrik og det blir mye en vil spise.

Bergamo har også en veldig rik tradisjon for ulike festivaler hver helg, enten det er mat, kultur og kunst som er interessant.

Selv om jeg personlig ikke har fått tid til det, skal det sies at på grunn av byens nærhet til Milano, har man gode transportmuligheter til andre byer i Italia. Transport fra Milano er god og en helgetur til alle byer er derfor noe å vurdere.

 

 

Hva er det beste med å studere i Bergamo?

Det beste med Bergamo er alle de gode stedene man kan ta seg en matbit i, og utvilsomt utvalget av gode kafeer.

Hyggelige italienere gjør det også lett å tilvenne seg kulturen.

Bergamo er også en relativt liten by og man får derfor også raskere en bred sosial krets etter et par bekjentskap.

Italienere har kultur for å spise det som for oss hjemme ville vært middag i lunsjtiden.

Det er kanskje det som stikker seg mest ut, ettersom det er noe jeg har begynt å gjøre hver dag.

Selvfølgelig etterfølges det med en kopp espresso, men aldri kaffe etter kl. 17!


 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Italia?

Før jeg selv kom til Italia, fikk jeg høre mange eksempler hvor man har det vanskelig for å komme i kontakt med italienere, ettersom ikke alle kan engelsk.

Selv har jeg ikke et slikt eksempel, og tror at så lenge man har en inkluderende holdning, så vil man møte på hyggelige mennesker.

I perioden jeg letet etter leilighet, husker jeg godt at jeg snakket med en huseier på italiensk i 30 min ved bruk av google translate - nå ler jeg ved tanken, men kan se at enkelte vil finne det utfordrende.

Når det gjelder studiet mitt, vil jeg tro at selve oppbyggingen av studiet er svært annerledes og kan være utfordrende.

Det er inneforstått at man skal jobbe hardt for å tilegne kunnskap og det forventes derfor at man klarer å holde enkelte meninger for seg selv.

 

Hvordan er en vanlig dag i Italia?

En vanlig dag, er en tidlig frokost rundt syv, for så å forbrede seg til forelesning, ved å lese gjennom tidligere notater.

Deretter, er det skole fra 09 og man er ofte ikke hjemme før 18-tiden. Da har man også spist en ganske rik lunsj.

Tiden etter skoledagen varierer, men ofte blir det å strekke litt på bena og slappe av prioritert. Noen ganger tar man en tur til kafeen før folk gjerne tusler hjemover for å jobbe med dagens notater. Ofte spiser man også ute med venner, hvor prisen på god mat er betydelig lavere enn i Norge.


 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du noen tips til nye studenter?

For alle som er interessert i montessoripedagogikk, og kan tenke seg å jobbe som montessorilærer, er dette studiet å anbefale på det sterkeste.

Det er en voksende interesse for montessori på verdensbasis, og i Norge er den også økende. Jobbmulighetene er gode, ettersom man fort blir etterspurt i en jobbmarked med få konkurrenter.

Et godt tips til alle nye studenter, er å ta seg en tur til senteret før man velger å faktisk studere her! Det er billige direkteruter fra Oslo til Bergamo med fly og det er muligheter for å besøke senteret når man har gitt beskjed på forhånd.

 

Studerer du i utlandet?

Vi ønsker å komme i kontakt med norske utenlandsstudenter som ønsker å dele sine erfaringer! Klikk her for å se hva du kan bidra med.