(StudentTorget.no):
 
 
Italia bugner over av kunst og kultur og et studieopphold her er omtrent som å leve i et museum. Her får du alt fra strand til ski, fra landsbygd til storby, mote, design – ja Italia har til og med et ordtak for å beskrive livsstilen sin – la dolce vita. Et søtt liv på mange måter, men dessverre har Italia også et svært komplisert system når det gjelder omtrent det meste. Men fortvil ikke, her viser vi deg hvordan du på enkelt vis kommer deg fornøyd og blid gjennom alt fra valg av studiested, søkeprosessen til studielivet i Italia.
 
 
 

Studentbyene

 
Ønsker du en genuin Italiensk opplevelse, er studentbyene Pisa og Bologna perfekte. Det er her italienerne selv drar og det oser av tilbud for studenter.
 
For en opplevelse mer lik den italienske illusjonen er Firenze og Roma perfekte. Her får du historie, museer, kulturtilbud i hvert et smug i tillegg til storbyfølelsen.
 
De fleste, utenlandske som italienere selv, ender likevel opp i Milano. Historisk sett er det også slik landet er delt opp – industrien blomstret i nord, mens det var jordbruk som gjaldt i sør. Oppfatningen blant norditalienere er derfor at de er de moderne, mens italienere fra sør er late. Den diskusjonen egner seg bedre på den lokale baren i Italia, men en forskjell mellom byene er allikevel merkbar. Milano kan sammenlignes med andre storbyer i Europa hvor de fleste også snakker engelsk, mens Roma, Firenze, Bologna og Pisa er mer tradisjonelle, både når det kommer til holdninger, språk og til dagligdagse ting som take away-kaffe, som du skal lete lenge etter for å finne her.
 


POPULÆR STUDENTBY: Milano er en av de mest populære studentbyene blant norske studenter i Italia. Her er silhuetten av byen, sett fra “Duomo di Milano”.

Språk

Italienerne er stolte av språket sitt og det meste av kommunikasjon til utdanning foregår derfor på italiensk. Husk at fransk og spansk slekter til det italienske, og at du derfor med disse språkene allerede har et forsprang for å lære deg italiensk. De fleste skoler har også et språkutvekslingsprogram hvor du kan bli kjent med en italiener og utveksle for eksempel engelsk og italiensk. 
 
Dersom engelsk er viktig for deg, er det to amerikanske universiteter i Roma som har all undervisning på engelsk. I Milano finnes Nuova Accademia di Belle Arti (NABA) og Istituto Europeo di Design (IED), som også tilbyr studier innen design, medier og mote på engelsk.
 
 

Studiesteder

 
Det er 61 statlige studiesteder i Italia, i tillegg til en rekke private universiteter som også er statlig godkjente. Skal du studere noe kreativt er det ofte ved høgskoler, Accademie, du vil finne det beste utvalget. Et populært valg er Nuova Accademia di Belle Arti. 
 
Universitá Luigi Bocconi er populært om du ønsker å studere business, og Politecnico di Milano for tekniske fag. For en helhetlig oversikt over alle studiesteder i Italia, se Studievalg.no eller MIUR, som er den italienske søkemotoren for bachelor- og masterstudier.
 
 

Utdanningssystemet


ITALIENSK TRANSPORTMIDDEL: Hvis du virkelig vil føle deg som en ekte italiener, kan du vurdere å skaffe deg en Vespa for å komme deg til og fra universitetet.  

Det italienske universitetssystemet er som det norske delt inn i tre ledd. Den første syklusen heter laurea triennale og er en treårig utdannelse som krever videregående utdanning. Denne graden kan sammenlignes med bachelor. Videre er laurea magistrale som en mastergrad du enten tar sammenhengende i fem til seks år, eller som en toårig oppfølgning av laurea triennale, bachelorgraden. Doktorgrad, phd, kalles dottorato di ricerca og er som oftest en treårig forskerutdanning som krever bestått mastergrad.

De fleste universitetskursene forgår på italiensk, men flere universiteter tilbyr nå flere kurs også på engelsk. Få oversikt over engelske kurs i Italia hos Studiare-in-Italia.it under ”Corsi tenuti in inglese” eller kontakt det aktuelle studiestedet.
 
Skoleåret er delt inn i to semestre. Det første begynner i september eller oktober og går til februar. Deretter følger vårsemesteret som går til juli. Merk deg at de fleste utdanninger i Italia har opptak en gang i året og begynner ved vårsemesteret.
 
Søknadsfristene ved studiesteder i Italia er sene. Universitetene har gjerne innskrivningsperiode fra juli til september. Søker du derimot på kunsthøyskoler eller engelske skoler kan søknadsfristen være tidligere, fra januar til april. Du søker på ett lærested av gangen.
 
 
 

Søknadsprosessen steg-for-seg

 
Søknadsfrister er vanligvis fra mars til september. Søker du derimot på kunsthøyskoler eller engelske skoler kan søknadsfristen være tidligere, fra januar til april. Hos enkelte studiesteder kan det lønne seg og forhåndsinnskrive seg, preiscrizione. Kontakt derfor skolen i perioden mai til juni og forhør deg om dette. Ta kontakt med studiestedet og be om søknadspapirer til foreløpig opptak kalt domanda di preiscrizione
 
 
Dokumentasjon i søknaden:
 Nyttige linker:

 

Den Italienske ambassade i Norge

 

ANSA Italia


For mer informasjon om akademisk godkjenning, se Det Italienske Kulturinstitutt i Oslo og 

Informasjon om opptak, de akademiske syklusene og offentlige opptakseksamener finner du hos CIMEA og ENIC-NARIC

 

 
- Vitnemål fra videregående skole på norsk og italiensk med apostillestempel (fås hos Fylkesmannen).
 
- Dichiarazióne di valore, som er en beskrivelse av det norske skole- og karaktersystemet. Dette fås fra konsulatavdelingen ved den Italienske ambassade i Oslo. Her må man ta med originalt vitnemål fra din siste oppnådde grad med apostillestempel, og kontanter. I 2013 kostet dette 253 kroner, men ta med litt ekstra for å være på den sikre siden. 
 
- Eksamenspapirer eller karakterutskrifter fra høyere utdanning, dersom du har dette med apostillestempel. Det kan du få hos Fylkesmannen.
 
- 1-2 signerte passfoto 
 
- Kopi av pass
 
- Ligningsattest
 
- Kvittering på betalt studieavgift
 
- For mastergrader må du også sende ved motivasjonsbrev og anbefalingsbrev
 
Forhør deg med studiestedet om det er behov for andre papirer. Husk at alle papirer må være rettmessig godkjent av det italienske ambassadepersonellet eller Kulturinstituttet i Oslo. 
 
 
Andre dokumenter:
 
- Gyldig pass 
 
- Europeisk helsetrygdkort ved NAV Trygd. Les mer om dette her.
 
- Dersom du skal oppholde deg over lengre tid i Italia, kan det lønne seg å skrive deg inn ved kommunens folkeregister, Ufficio dell’Anagrafe. Her krever de å se at du er økonomisk uavhengig, så ta med et bevis fra Lånekassen for å vise månedlige bidrag eller en erklæring fra banken for å vise dette.
 
- Italiensk personnummer kan være nødvendig, spesielt ved registrering hos de statlige universitetene. Les mer på codicefiscale.com.
 
- De fleste norske bankkort for studenter har gode ordninger for bruk utenlands, kontakt banken din for å høre hvilke ordninger de opererer med. Ønsker du å opprette en italiensk bakkonto kontakter du Agenzia delle Entrate  i kommunen der du bor for å få tildelt en type personnummer, Codice Fiscale.
 
 
Innskriving


138 SPANSKE TRINN: Spansketrappen, som blant annet er kjent fra en viss A-ha-sang, ligger midt i hjertet av Italias hovedstad Roma. 

Ved enkelte studiesteder kan lønne seg og forhåndsinnskrive seg, preiscrizione. Kontakt skolen i perioden mai til juni og forhør deg om dette. Hvis dette ikke er tilfellet, gjelder vanlig innskrivning som skjer i etterkant av opptaks- og språkprøver. Ved innskrivningen ber du om papirer til domanda d’iscrizione ved opptakskontoret på studiestedet. 

 
Språktester
 
Enkelte studiesteder krever bevis av språktester. Dette kan tas ved det italienske kulturinstitutt i Oslo eller hos et av språkuniversitetene for utlendinger i Perugia eller Sienna i Italia. De mest kjente språktestene som godkjennes hos de fleste utdanningsinstitusjoner i Italia er CILS (Certificazione de Italiano come Lingua Straniera), CELI (Certificazione de conoscenza della Lingua Italiana) og PLIDA (Progetto Lingua Italiana Dante Alighieri). Skal du studere på engelsk må du derimot ta en engelsk språktest. Her er TOEFL (Test of English as a Foreign Language) og IELTS (International English Language Testing System) de mest brukte.
 
 
Opptaksprøver:
 
Ved italienske studiesteder skiller man mellom nasjonale og lokale opptaksprøver. Nasjonale opptaksprøver gjelder spesielt for populære studieretninger som medisin og arkitektstudier. Den varer i to timer hvor du må besvare 80 spørsmål med fem svaralternativer per spørsmål. Det finnes flere bøker hos italienske bokhandlere som er spesialisert på øving til disse testene. For å registrere deg for en slik test går du inn hos Universitaly.it. Kunstshøyskoler og andre private skoler kan holde egne opptaksprøver kalt lokale opptaksprøver. Kontakt studiestedet for informasjon om dette.
 
 
Språkkurs:

Husk at du har krav på et tilretteleggingssemester dersom utdanningen din foregår på et fremmedspråk og er støttet av Lånekassen. Dersom du kun ønsker et mindre språkkurs, kan du også få dette støttet av Lånekassen dersom det varer i minimum fire uker og har 15 undervisningstimer i uken. 

 


TETT PÅ KUNSTHISTORIEN: I Italia kan du se noen av verdens mest kjente kunstverk. Her er den famøse statuen "David" av Michelangelo, utstilt i The Gallery of the Accademia di Belle Arti, i Firence. (Foto: Wikimedia commons/Clayton Tang)

Du kan få støtte av Lånekassen for å studere i Italia dersom studiet fører frem til en offentlig godkjent grad og gir studiepoeng. Dersom studiestedet er privat må du også forhøre deg om det er godkjent av italienske utdanningsmyndigheten MIUR for å kunne motta støtte av Lånekassen. Du kan også få støtte til utveksling, corsi singoli

Basisstøtten på 97 850 kroner per undervisningsår er lik for alle som tar høyere utdanning på fulltid – både i Norge og utlandet. Dersom du består eksamen og ikke tjener mer enn Lånekassens fribeløp på 157 265 kroner, eller har en formue på mer enn 357 782 kroner i 2014, kan opptil 40 prosent av basisstøtten bli gjort om til stipend. 
 
Lånekassen tilbyr egen støtte til skolepenger, dels som stipend og dels som lån. Man kan kun få skolepengestøtte for den normerte tiden på studiet. Studieavgift gjelder de fleste skoler i Italia, og koster fra 1000 euro (ca. 8500 NOK) til 4000 euro (ca. 34.000 NOK) per år. Prisen kan likevel variere, så sjekk skolens hjemmeside for nøyaktige tall. Det er også vanlig å sende med en ligningsattest oversatt til italiensk når man søker på studiesteder i Italia. Dette er også noe du bør forhøre deg om med skolen.
 
På bachelornivå gis skolepengestøtten som 50 prosent stipend og 50 prosent lån av faktiske skolepenger opptil 61 590 kroner. Dersom du må betale mer enn dette i skolepenger, kan man få det resterende beløpet som rent lån opptil maksimalt 120 433 kroner per år. 
 
På masternivå blir skolepengestøtten gitt som 70 prosent stipend og 30 prosent lån av faktiske skolepenger opptil 61 590 kroner. Skolepenger utover dette blir gitt som lån opp til maksimalt 120 433 kroner per år. Til Ph.D-utdanning får du hele skolepengestøtten som lån.
 
Disse satsene gjelder for skolepengestøtte til utdanning i Italia: 
 
Maks lånebeløp Maks stipendbeløp
Bachelornivå: 89 638 kroner 30 795 kroner
Masternivå: 77 320 kroner 43 113 kroner
Delstudier: 77 320 kroner 43 113 kroner
Ph.D-utdanning/doktorgrad: 120 433 kroner 0 kroner
 
 
Lånekassen gir også tilskudd til reiser, som skal dekke utgifter for to tur-retur reiser i året. Tilskuddet blir gitt som 70 prosent stipend og 30 prosent lån. For norske studenter i Italia, vil det si 4 516 kroner i reisestøtte, hvorav 3161 kroner er stipend og 1355 kroner er lån.
 
Reisestipend for reise mellom folkeregistrert adresse og Oslo kan komme i tillegg, og hele denne summen gis som 100 prosent stipend. For å få tilskudd til reiser i Norge må du være født i 1989 eller senere.
 
Er utdanningen din støttet av Lånekassen og er på italiensk, har du også rett til å få språkkurs dekket. Dette kan være alt fra et fireukers kurs til et helt tilretteleggingssemester. Gull verdt for en vellykket utdannelse i Italia.
 
Lånekassen tilbyr økonomisk støtte til språklig tilrettelegging, siden Italia er et ikke-engelskspråklig land. Kurset må tas i Italia, og normalt ved et universitet. Det er et krav at opplæringen er på fulltid, med minimum 15 undervisningstimer per uke, og vare i minst tre måneder. Til lengre kurs kan det gis støtte i inntil ett semester. Dette gis ikke til de som kun tar deler av graden i utlandet.  
 
Under språkkurset får du også vanlig basisstøtte, som utbetales som lån, og tillegg for reiser. Du får ikke noe ekstra til skolepenger. Man kan få 9 785 kroner i basisstøtte per måned i inntil ett semester. Støtten gis i utgangspunktet som lån, men 40 prosent av det totale beløpet gjøres om til stipend dersom du innen ett år etter fullført språkopplæring begynner på en hel grad i det samme landet, hvor undervisningen foregår på landets språk. 
 
Språkstipendet fra Lånekassen gjelder også de som kun tar deler av utdanningen i utlandet. Det er et krav om at kurset må være på minimum 15 undervisningstimer per uke og vare i minst fire uker fordelt over minst tre dager per uke. Språkkurset må tas før hovedutdanningen, men inntil to uker av kurset kan gå parallelt med hovedutdanningen.
 
Stipendet, som utgjør 17 675 kroner, blir utbetalt etter at språkkurset er avsluttet. Du kan ikke få støtte til språkkurs til samme språk mer enn én gang. Det er ikke mulig å få både språkstipend og støtte til språklig tilretteleggingssemester for samme språk.
 
 
Andre stipender:


ITALIENSK VALUTA: I Italia er det euroen som gjelder, etter at den erstattet myntenheten lire i 2002. Høsten 2014 tilsvarer 1 euro ca. 8,50 norske kroner.

Det finnes mange legater og stipender du kan søke på i tillegg til Lånekassen. Flere av skolene i Italia er private og man kan oppleve problemer med at de ikke er offisielt støttet eller gir en full grad. Skulle dette være tilfellet, kan det være lurt å sjekke om utdanningen din er dekket av andre ordninger som private stipender eller legater.

Det italienske språket er kjent som et av verdens vakreste, og både Lånekassen og andre private organisasjoner deler ut stipender for å lære nettopp dette. Italia er også kunstens land, og dersom du planlegger å fordype deg i antikken, billedhugging eller arkeologi, finnes det flere muligheter for å søke om litt ekstra støtte til utdanningen din. 
 
Skal du studere klassisk arkeologi og kunsthistorie ved Det norske institutt i Roma, kan du søke på både Eystein Magnus Legat og Arkitekt Eugen Nielsens legat. Henvend deg til legatbestyrer ved Mette Nymark Bårdsen for vilkår og søknadsskjema.
 
Det italienske kulturinstitutt gir også ut stipender til studier ved private språkskoler i Italia.
 
Skal du studere billedhugging finnes det flere stipender du kan søke på, blant annet Therese og Anton Klaveness reise- og studiestipend, Norske Billedkunstneres Legatestipend og Bildende Kunstneres Hjelpefonds stipendier. For en full oversikt, se her
 
Passer ingen av disse stipendene deg og din utdanning, se Legater.nu hvor du kan levere søknad for så å få hjelp til videre leting etter stipender.
 
 

Prisnivå i Italia

 
Noe av det første du bør øve deg på når du flytter til Italia er å tenke i valutakurser. Disse kan nemlig variere, og dersom du skal betale store utgifter kan også de små endringene ha stor betydning. 
 
Lånekassen overfører lån og stipend bare to ganger i året for utenlandsstudenter. Det du bør passe på er overføringstidspunktet i forbindelse med valutakursen. Ettersom beløpet er stort, vil også differansen spille en viktig faktor. Er kursen høy, kan det for eksempel lønne seg å vente med å overføre penger til den italienske kontoen din til kursen er lavere. Dette er allikevel vanskelig å forutse, ingen vet hvor lang tid slike endringer kan ta.
 
Livsstilen din spiller en viktig faktor for hvor rimelig du opplever Italia. Man kan lære mye av italienerne som jo visst har eksklusive vaner i både klær og mat , men ofte velger smarte alternativer. De lager ofte mat fra bunnen, handler inn ukentlig ved de store matbutikkene utenfor sentrum, handler klær på outlet-sentre utenfor sentrum, er stamgjester på baren og restauranten og oppnår derfor ”vennepriser”. Studenttilbudene varierer for de ulike byene, men generelt har alle matbutikker gode fordelskort. Forhør deg med skolen din for andre lønnsomme avtaler.
 
Under følger en enkel prisindeks for deg slik at du kan danne deg et bilde over prisforskjellene mellom Norge og Italia. Vi har valgt ut ti varekjøp og sammenlignet disse så du kan se forskjellen. Prisene er gjennomsnittlige og kan variere ut fra endringer i valutakursen. Disse tallene er hentet september 2014.
 
Varekjøp Pris i Norge Pris i Italia
1 kinobillett 110 kr. 66 kr.
1 liter melk 15 kr. 12 kr.
1 bussbillett 30 kr. 12 kr.
1 flaske vin (middels standard) 120 kr. 41 kr.
1 cappuccino 33 kr. 9 kr.
1 par Nike-sko 1067 kr. 782 kr
1 kg kylling 103 kr. 63 kr.
1 måltid fastfood 95 kr. 62 kr.
Husleie 1-roms leilighet pr. mnd. i sentrum 10270 kr. 8500 kr.
Treningssenter pr. mnd. 466 kr. 486 kr.
 
(Kilde: Numbeo.com)
 
 
 


LOKALE TRADIOSJONER: I Italia blir cappuccino og kaffe latte ansett som et måltid i seg selv, og skal derfor kun drikkes i tiden før lunsj.

Ofte har studiesteder som tar inn internasjonale studenter egne leieavtaler du kan benytte deg av. Gjør allikevel en egen research før du sier ja til dette. Disse leilighetene kan være noe overpriset da du også betaler for sikkerheten ved at studiestedet ordner med leiekontrakten din. Leilighetene har også en tendens til å ligge litt utenfor sentrum.

Det er vanlig for italienerne å bo hjemme hos foreldrene til studietiden er over eller utenfor byen på grunn av de høye boligprisene. Leien kan i enkelte byer, som Roma, Firenze og Milano ligne den i Oslo dersom man ønsker god standard. Enklere standard eller rom man deler med en annen er alternativer om man ønsker å spare inn penger på bolig.
 
Boligmarkedet varierer fra by til by slik som i Norge, men generelt er det enkelt å finne leilighet eller rom i bokollektiv på kort varsel. Avisene legger ut boligannonser under appartamenti da affitare, mens det internasjonale boligmagasinet Villa & Casali og det amerikanske nettstedet Craigslist har boligannonser også på engelsk. Merk deg at prisene ofte er høyere for nettsteder og i aviser som er oversatt til engelsk. Her er utleierne bevisste på at det er turister og utenlandske personer som søker og de vet derfor at de kan ta en høyere pris enn ellers. Det kan derfor lønne seg å få litt hjelp eller lære seg noen enkle gloser og bruke nettsidene italienerne bruker: Easystanza.itKijiji.it  og Subito.it
 
Leiemarkedet går hurtig og du kan oppleve å finne en leilighet og flytte inn i den samme dag. Er du spontan kan en idé være å bo den første uken på hostell mens du leter etter leilighet. En annen enkel og grei mulighet er å finne rom for en periode på Airbnb. Nettstedet Couchsurfing.org er også svært populært i Italia og kan i tillegg til billig overnattig fungere som et sosialt nettverk da de ofte har flere arrangementer, utflukter og lignende. Husk at italienerne seg i mellom ikke er sjenerte med å prute på prisene, også når det kommer til husleie.
 
Ikke alle utleiere er like nøye med kontrakter. Som internasjonal student kan det være lurt å stå på kravene dine fra første stund – det er sjelden du som kommer godt ut av situasjonen dersom du står uten kontrakt. Normale vilkår er å betale et depositum som tilsvarer en måneds leie og at du da også har en måneds oppsigelsestid. Sørg for at begge parter er klar over dette samt at en måned også gjelder for utleier dersom utkastelse blir aktuelt. Det er også vanlig å betale husleien kontant. Sørg for å få en slags kvittering på dette eller krev at du skal betale gjennom banken, slik har du bevis på at leien er betalt.
 
Prisen på strøm, vann og andre faste utgifter kan variere sterkt i Italia da klimaet endrer seg drastisk fra sommer til vinter. Avtal en makspris på dette på forhånd, eller operer med en husleie som også inkluderer dette.
 
 
 


ITALIENSK FOTBALLKULTUR: For fotballinteresserte finnes det nok av muligheter for å se fotballkamper i verdensklasse i den italienske Serie A. Her fra Juventus Stadion (Foto: Wikimedia commons/Roberto Gearfil Lombardi)

Den italienske kulturen er gjestfri og man kan ofte oppleve å kommunisere godt med ukjente mennesker selv om man ikke kan språket. Artikulasjon, smil og engasjement driver samtalene og kan oppleves direkte, men samtidig befriende sammenlignet med den mer tilbakeholdne, norske kulturen. 

Mat og drikke, fotball og politikk, kunst og kultur er samtaleemner italienere flest sjeldent går lei og ikke minst har mange sterke meninger om. Italia har en tradisjonsrik kultur og det er med stolthet de tviholder på sine kulturelle finesser, som det italienske kjøkkenet, barene, betalingsmåter – ja, det finnes nesten en italiensk måte å gjøre det meste på – fra å vaske gulvet til å poste brev. Dette er det som gjør Italia til sitt sjarmerende jeg, men kan også oppleves som frustrerende og gammeldags i lengden. Som effektiv nordmann kan det være lurt å øve seg på å telle til ti, trekke pusten og nyte livet, ikke tenke for mye på verken fortid eller fremtid.
 
La famiglia italiana, den italienske familien, er en sterk institusjon i samfunnet, og fordommene våre om italienske menn som bor hjemme hos mor til de har giftet seg er fremdeles en realitet. Dette har allikevel også en positiv bieffekt ved at det skaper sterke og tradisjonelle bånd som binder familien, venner og samfunnet sammen. 
 
Kanskje er det også av denne grunn at de fleste italienere velger å studere nære hjemstedet sitt. De som ikke bor i storbyene pendler ofte inn til byen for å studere. Slik holdes nærområder intakte – og italienere tar ofte stolthet i byen eller regionen de kommer fra. Slik lokal tilknytning gjelder også i byene hvor piazzaen, torget, sammen med den lokale kaffebaren, il bar, fungerer som samfunnets møteplass – ofte daglig.
 
Italienerne er stolte av språket sitt i tillegg til å ha medier preget av dubbing og oversettelse til italiensk. Dette gjør det vanskelig noen steder å kommunisere på engelsk, men desto lettere å lære seg italiensk. Noe de ofte blir veldig glade for at man gjør.
 
 
Italienerne har en svært tradisjonell måte å innta dagens måltider på. Dagen starter du med en cappuccino og en dolce, en søt kake, hos din lokale bar, før du haster deg videre.
 
De fleste skoler og arbeidsplasser har fra en til to timer lunsjpause, gjerne mellom 12-15, da kan også butikker være stengt, men restauranter og barer holder åpent. Måltidet skal nemlig helst være varmt, en såkalt primi piatti. Det sies at dersom man har spist en panini, en sandwich, til lunsj, regnes ikke dette som et måltid. 
 
Middagen spises sent, helst mellom 20:00 og 22:00. Flere går også ut og spiser på kvelden. En studentvennlig måte å gjøre dette på er gjennom aperitivoen som de fleste barer serverer mellom klokken 19:00 og 21:00. Her kjøper man en drink, gjerne en spritz, og kan for den prisen forsyne seg fritt av en buffet som står på barbenken. Flere barer tar stolthet i dette og disker opp med den ene middagsretten etter den andre.
 
Espresso er tillat hele dagen, men cappuccino eller kaffe latte drikkes kun før lunsj. Dette er fordi det blir sett på som et måltid i seg selv og ikke er egnet sammen med de større måltidene senere på dagen. Dette er bare en av mange finurligheter det er typisk at man har med seg hjem etter et studieopphold i Italia.


VENEZIA: Hvis du ikke drar hjem til Norge i feriene, finnes det nok av steder å se i Italia. Her er en av de velkjente veneziske kanalene. 

 

Husk at du må ha en egen reiseforsikring for studieopphold i utlandet. Ansa har gode ordninger på dette. En annen mulighet er å få det gjennom foreldre som iblant kan ha gode ordninger gjennom banken sin eller arbeidsplassen.

Det italienske internettsystemet er ofte ustabilt og det kan anbefales å skaffe seg et italiensk telefonabonnement som dermed gjør det enkelt og rimelig å bruke 3G når og hvor du vil. Operatører som Wind og Vodafone har også gode betingelser for internasjonale studenter som gjør at du også kan ringe til Norge for en rimelig sum.
 
Du bør vurdere hvorvidt du skal gå til anskaffelse av en italiensk bankkonto. De fleste norske banker har gode vilkår for studentbankkortene sine, men forhør deg om du vil bli belastet for å bruke kortet ditt i utlandet og hvilke gebyrer de har for uttak i Italia. Videre bør du sjekke om det er mer gunstig å betale blant annet husleie fra en italiensk konto, eller om det holder med din norske. Banken din vil hjelpe deg med dette. Generelt holder det med norsk bankkort i Italia, da det kan både være tidkrevende å opprette og vanskeligheter med å avslutte en bankkonto i Italia. 
 
Den italienske timelønnen er lav sammenlignet med den norske, og svært få norske studenter velger å jobbe siden av studiene i Italia. En mulighet kan være jobb gjennom skolen eller andre engelskspråklige studiesteder som kan ha en noe høyere lønn. Det er også populært med privat engelskundervisning for barn og voksne. Mange italienske familier ønsker seg også en engelsktalende barnevakt for barna sine. Det finnes kurs og flere firmaer som driver med dette. Det amerikanske nettstedet Craigslist.org har også en egen seksjon med stillingsannonser for en del italienske byer på engelsk.