3 85 nordmenn tok hele graden sin i Nederland i fjor.

Er du en av de som har tenkt deg til goudaostens hjemland for å studere, har du langt mer enn tresko og vindmøller i vente.

Gjørmevandring og kanalturer er noe av det du kan bruke tiden din på, og landet har et museum for så å si alt.

Vi har samlet ti ting du bør få med deg mens du studere i Nederland.

 

Lei en sykkel

Nederland er Europas sykkelland og landet har faktisk flere sykler enn de har mennesker.

Rundt 400 kilometer med sykkelvei og så å si helt flatt land, gjør Amsterdam til en av verdens mest sykkelvennlige byer.

 

 

Maastritch

Maastrich er en av Nederlands eldste byer og et mekka for shoppingglade.

Byen består av både designbutikker og små, rare, særegne butikker og restauranter innimellom historiske bygninger, kirker og bymurer.

Blant annet finner du de massive kirkene Saint Servatius og Saint John Katedralen (Sint Janskerk), handlegaten GroteStaat, ymse markeder og det som skal være en av verdens vakreste bokhandlere, Selexy Dominican – inne i det som opprinnelig er en 700 år gammel kirke.


 

Dra på museum

Det er over 50 museer bare i Amsterdam, og byen har faktisk flest museer i verden i forhold til arealet.

Blant de mest besøkte, er Rijksmuseum, Van Gogh-museet, vitenskapsmuseet NEMO og Anne Frank Huis.

Selvfølgelig har du også Heineken-museet, husbåt-museet, tulipan-museet og oste-museet, samt prostitusjons- og hasjmuseer.

 

Keukenhof Gardens

Nederland er jo kjent for sine tulipaner.

Vil du se ekstremt mange på en gang bør du dra til Keukenhof Gardens i Lisse, som er den nest største blomsterhagen i verden, etter Miracle Garden i Dubai.

Har du en botaniker i deg, kan du få en guidet tur, eller du kan ta en båttur rundt det som er syv millioner blomster.

Parken er åpen fra slutten av mars til midten av mai.

 

 

Kanaltur

Nederland er kjent for å være et latterlig flatt og lavtliggende land. Faktisk befinner hele 50 prosent av landet seg under havoverflaten.

For blant annet å hjelpe alt vannet gjennom istedenfor over landet, er det bygget kanaler på kryss og tvers inne i byene, og spesielt i Amsterdam.

Kanalbåter tar deg med rundt så du kan se byens arkitektur, tulipaner og ikke minst alle husbåtene som ligger fortøyd langs med kanalene.


 

Haag

Det som en gang var Nederlands hovedstad, og en av Europas viktigste byer, Haag, ligger sørvest i Nederland og er fortsatt sete for landets regjering, parlament og hjem til kongefamilien.

Foruten parlamentsbygget og The Peace Palace, der den Internasjonale domstolen finner sted, finner du for eksempel et miniatyr-Nederland, du kan gå gjennom på én time i Madurodam Miniature Park og en elleve kilometer lang sandstrand.

 

 

Dra på marked

Amsterdam er spesielt kjent for tresko, tulipaner, sykler og ost, og alt dette finner du igjen på de forskjellige gatemarkedene landet har å tilby.

I Amsterdam finner du for eksempel det kjente Bloemenmarkt – et flytende tulipanmarked, og i Gouda har du selvfølgelig et stort ostemarked.

Ellers finner du en rekke andre markeder der de hovedsakelig selger nettopp tulipaner, sykkeltilbehør og ost.

 

Anne Frank Huis

Anne Franks hus er et av Nederlands mest besøkte museer.

Her gjemte som kjent den unge jenta seg fra nazistene under krigen, sammen med familien og fire venner.

Huset ble åpnet som et museum i 1960, etter kampanjer for å få bevart bygningen og initiativ fra blant andre Anne Franks far, Otto Frank.


 

Rotterdam

Rotterdam er landets mest moderne by og den nest største etter Amsterdam. Her kan du for eksempel shoppe i Pannekoekstraat og se småsær arkitektur som de kjente «kubehusene».

Byen huser også det som er Europas-, og etter Shanghais, verdens største havn. Herfra kan du for eksempel ta en tur med pannekakebåten, der du får spise så mange pannekaker du vil, eller med en liten hurtigbåt for å se skyskraperne.

Byen er også hjem til en rekke festivaler, som Zummercarnavalsom fyller gatene med fargerike parader, karibisk musikk og eksotisk mat.

 

 

Øyhopping eller gjørmevandring i Wadden Islands

Wadden Islands, eller de frisiske øyer, er en øygruppe nord i Nederland. Øygruppen består av de fem særegne øyene, Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland og Schiermonnikoog.

Du kan bevege deg mellom øyene med båt, eller, når det er lavvann, vandre over i gjørma. Dette er tungt og kalles gjerne horisontal alpinisme.