Hvordan kom du frem til at det var til Breda/Nederland du ville dra?

Jeg hadde jobbet som dyrepleier i et år og begynte å bli rastløs, så jeg startet å tenke på andre muligheter.

Jeg har alltid synes det hadde vært spennende å lære om klimaforandringer og hva som må endres for at vi skal forhindre større skader i framtiden.

Jeg søkte litt rundt på nettet, og fant ingen studier som var interessante i Norge. I tillegg, så er jeg veldig glad i å reise og lære om nye kulturer.

Jeg fant dette studiet, fordi det var listet som det beste Environmental Science-studiet i Nederland og et av de beste i Europa.

Prisen hadde også litt å si. Jeg sjekket faktisk med Lånekassen om de ville dekke deler av studiet om jeg kom inn, og det gjorde de.

Så jeg søkte og kom inn!

 

Utveksling til Nederland

Navn: Synnøve Hjellvik

Alder: 22

Hjemsted: Flaktveit i Bergen.

Studie: Environmental Science for Sustainable Energy and Technology

Studiested: Avans, i Breda, Nederland

 

Hva er den største forskjellen på å studere i Nederland og i Norge?

Det jeg synes er den størst forskjellen er at de har veldig stort fokus på å lære hvordan å takle problemer, ikke bare lese og lære, som jeg føler det er mange steder i Norge.

Vi har veldig mange gruppe prosjekt som går over 10 uker, som forbereder oss til den jobben vi kommer til å ha, noe jeg synes er veldig kjekt.


 

Fortell litt om studiet og undervisningen?

Studiet handler mye om effekten av klimaforandringer, med fokus på hva som kan gjøres for å minske virkningene av disse endringene.

Studiet er veldig variert og spennende, vi lærer ikke bare om klima, men også om for eksempel kommunikasjon for å skape forandringer i folks vaner.

Etikk, om hvordan se på dilemmaer på en mer eller mindre objektiv måte.

Fysikk, som kan brukes til å skape nye metoder for å løse problemer og så videre.

Undervisningen skjer i klasserom med lærere. Vi har et veldig godt forhold til dem og kan komme til dem om vi har et problem.

Alle forelesninger/Powerpoints legges ut på en felles plattform.

Lærerne på vårt kurs prøver å få det til slik at vi har en dag fri i uken, vanligvis fredag, fordi de vet at mange studenter må jobbe for å betale oppholdet og leilighet etc.

Det er også lite som er obligatorisk, så om du vil, kan du reise vekk og lese på fagene der, noe som er veldig praktisk siden Nederland er nært mange av de store byene i Vest-Europa.

 

 

Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

De tidligste timene starter kl 08.45, så ganske seint.

Vi har vanligvis undervisning 2-3 hele timer hver dag og resten er fri, eventuelt en time fri mellom og 2 nye timer med undervisning.

Vi må også sette opp gruppemøter selv, slik at prosjektet blir gjort.

I «fritimene» leser jeg ofte hjemme eller på skolen, hvor vi har et flott nytt bibliotek.


 

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Nederland?

Egentlig ikke, kulturen er ganske lik, selv om den på mange måter også er annerledes.

Jeg tror for min del, at det største problemet er hjemlengsel, men det er vel noe alle opplever uansett om man bor i Norge eller Nederland, så lenge man ikke bor i sin egen by.

 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

Studiet koster rundt 1700 euro i året, leien min er 445 euro for en 14 m2 studio, hvor jeg dele bad med en annen, men man kan finne fine leiligheter ned til 300 euro.

 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Jeg har funnet meg en nederlandsk kjæreste, så mye av tiden går til være med ham.

Vi går gjerne turer i en stor skogspark som er 10 min unna med sykkel. Vi går også ofte ut og tar noen øl med venner.

Jeg trener også på student-treningssenteret, som koster 99 euro for ett helt år! (Og selvsagt må jeg jo også gjøre kjedelige ting som å lage mat, vaske klær, rydde osv. :P)

 

 

Hvordan er studentmiljøet der?

Studentmiljøet i Breda er fantastisk!

Det er alltid noe å gjøre og noen å være med.

Jeg bor for eksempel i et studenthus med flere hundre studenter. Ofte sitter det noen ute i hagen og tar en pils når det er fint vær, og man kan alltid sette seg med dem og prate.

På skolen, er det ofte arrangementer gjennom studentforeninger, for eksempel debatter, interessante gjeste foredrag, filmkvelder og masse mer.

Hver helg er det også fester, både husfester og arrangerte fester, det er øl-smakinger, salsakurs, og sikkert mye mer som jeg ikke har hørt om enda.

I sentrum, er det massevis av barer (jeg tror over 120 bare i denne «lille» byen) og klubber. Det er ofte diverse kulturarrangementer også.


 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Ja! Jeg ville absolutt ha anbefalt skolen til hvem som helst.

Alt er veldig organisert og om man trenger hjelp, så er det alltid noen som kan hjelpe.

Et tips til nye studenter, er at, hvis det frister å bo i utlandet, om det er et halvt år eller et fult studium, så gjør det! Det er absolutt verdt det!

Nederland er et godt alternativ, hvis man vil lære om en ny kultur, men være bare 2 timer fra hjemmefra.