N ederland er et land som ligger i Vest-Europa.

Halvparten av landet ligger lavere enn havoverflaten, på landområder som er skapt ved å demme opp Atlanterhavet med diker.

At den halvparten av landet som ligger lavere enn havet, er tettere befolket enn resten, gjør det ikke mindre spesielt.

Heldigvis har nederlendere teft for omstendelig organisering, og sammen med en fasinasjon for sykling fremfor bilkjøring, gjør det at kystbyene likevel ikke virker overfylte av mennesker.

Landet har en rik og interessant historie.

Blant annet var de involvert i koloniseringen av Indonesia og Surinam, som har ført til at landet har en mangfoldig befolkning med ulike kulturelle bakgrunner.

I nyere tid, har nasjonen vært kjent for sin liberale politikk og progressive holdninger.

Nederlendingene var blant de første i verden til å legalisere homofile ekteskap og har også legalisert narkotika på visse steder.

Nasjonen har også en rik kunst- og kulturarv, med navn som Vincent van Gogh og Rembrandt van Rijn.

En av de mest populære turistattraksjonene i Nederland er hovedstaden Amsterdam, kjent for sine kanaler og sykkelkultur.

Amsterdam er også hjemmet til Anne Frank-huset, som var gjemmestedet til Anne Frank og hennes familie under andre verdenskrig.

 

Nederland

Hovedstad: Amsterdam

Totale Innbyggertall: Ca. 17.6 millioner

Areal: 41,543 km²

Tidssone: UTC+1 (Sentraleuropeisk)

Offisielle språk: Nederlandsk, Frisisk

Statsform: Konstitusjonelt monarki

Valuta: Euro (EUR)

 

 

Utdanning og universiteter

Nederlandske barn starter på skolen én måned etter at de har fylt fem år og er ferdige på barneskolen som trettenåringer.

Etter dette velger de mellom en fireårig yrkesforberedende-, femåring allmenn-, eller en seksårig universitetsforberedende opplæring.

Det finnes mange universiteter og høyskoler i Nederland, og i tillegg en god del private læresteder for høyere utdanning. Videre, er landet svært populært blant nordmenn som studieland. Med tanke på Nederlands gode utdanningstilbud, inkludert at flere av deres universiteter ligger på lista over de 200 beste i verden, er ikke det så rart.

Spesielt populært er landet for fysioterapi-studenter.


 

Universiteit van Amsterdam

Et av de mest anerkjente universitetene i Europa og tilbyr et bredt utvalg av studieprogrammer. 

 

Universiteit Utrecht

Et av de eldste og mest anerkjente universitetene i Nederland, med en historie som strekker seg tilbake til 1636.

Tilbyr mange studieretninger, men er spesielt kjent for sine studieprogrammer innenfor samfunnsvitenskap, biologi, geovitenskap og humanistiske fag.

 

Technische Universiteit Delft

Et tekniske universitetet i Delft, kjent for sin ekspertise innenfor ingeniørfag og teknologi, og er anerkjent som et av de beste tekniske universitetene i Europa.

Videre, driver de med forskning innenfor blant annet luft- og romfart, maskinteknikk og bygningskonstruksjon.

 

Erasmus Universiteit Rotterdam

Tilbyr studier innenfor samfunnsvitenskap og økonomi, og har et internasjonalt rykte for sin forskning på disse områdene.

Utenfor disse, kan du også studere innenfor flere andre fagområder her, inkludert internasjonale studier og business.

 

I Nederland brukes det et karaktersystem som går fra én til ti, der fire står for unsatisfactory og ti for outstanding. De høyeste karakterene, og alt under fire, er nok ikke så ofte brukt.

Et vanlig skoleår starter i september og slutter i midten av juni. Året er delt inn i to semestre, som hvert avsluttes med eksamener.

En WO (wetenschappelijk onderwijs), er det som tilsvarer en bachelorgrad i Norge. Den går over tre år og tilsvarer 180 studiepoeng.

 

 

Godkjenning av studiet

Når du skal bevege deg ut av landet for å studere, er det er viktig å huske at godkjenning på søknaden din om støtte fra Lånekassen ikke nødvendigvis betyr annet enn nettopp at du får studiestøtte.

Derfor er det viktig også å passe på at du vil få utdanningen godkjent i Norge etter å ha studert i utlandet.

Heldigvis går dette stort sett bra, men spesielt innen helsefag har det vist seg å kunne bli vanskelig å få autorisasjon i Norge etter endt studie i utlandet.

Ta derfor kontakt med NOKUT og få bekreftet at utdanningen du har tenkt til å ta er godkjent, enten det er helse eller et annet fagområde du skal studere innenfor.

Skal du studere helsefag bør du også ta kontakt med Statens autorisasjonskontor for helsepersonell, som er de som bestemmer om du får jobbe innen yrket du har valgt når du er ferdig utdannet og tilbake i Norge.

 

 

Språk

Skal du studere i Nederland må du sannsynligvis ta en språktest.

Skal du studere på engelsk, er det vanligste å ta en TOELF- eller en IELTS-test. Begge testene kan tas opptil to år før du starter studiene, men sjekk med studiestedet om du trenger å ta den først. Noen steder holder det om du har en firer i engelsk på vitnemålet.

Skal du studere på Nederlandsk, krever de fleste universiteter at du har tatt en NT2-test. Meld deg opp til testen seks uker i forveien.

Skal du studere i Maastricht eller Leiden, har universitetene en egen språktest og du tar direkte kontakt med dem.

Du kan få støtte av lånekassen til enten et minimum fire ukers språkkurs du tar før semesterstart, eller til et tilretteleggingssemester.

Et tilretteleggingssemester vil si at du bor i Nederland i ett semester og tar et språkkurs ved et offentlig godkjent lærested. Kurset må da ha minst 15 undervisningstimer i uken og vare i minst tre måneder.

Du må også opplyse i søknaden om hvor du planlegger å studere og hvilken grad du har tenkt til å ta etter tilretteleggingssemesteret.

 

 

Opptakskrav

Du trenger generell studiekompetanse for å komme inn på en studie i Nederland. På noen studier må du også ha tatt spesifikke fag for å komme inn.

Om du ikke har det, eller ikke kan språket, kan det være du kommer inn på et betinget opptak. Det betyr at du er sikret plass på studiet året etter om du har tatt opp det manglende faget i Nederland eller bestått språktesten til da.


 

Søkeprosessen

Du søker via Studielink. Hvilken informasjon studiestedet vil ha av deg varierer.

Derfor bør du kontakte studiestedene i tillegg, og informere om at du kommer til å sende inn en søknad, så de kan fortelle deg hva det er viktig at du får med.

Det er et litt komplisert opptakssystem i Nederland. Det er forskjell på åpne og lukkede studier.

De lukkede har et begrenset antall studieplasser og hvem som kommer inn bestemmes ved hjelp av et lotteri. Du kan kun søke på ett slik studie hvert år, mens du kan søke på fire studier til sammen.

De åpne studiene derimot, kommer du inn på om du innfrir kravene som er satt.

Hvilke studier som er lukkede og hvor mange plasser det er på de forskjellige, kan du se på www.duo.nl.

Det er også her du melder deg opp for å bli med på lotteriet.

For å gjøre dette, må du ha en bekreftelse fra det aktuelle lærestedet om at du innfrir kravene for opptak på studiet. Du må dermed sørge for at søknaden din hos universitetet er vurdert før lotteriets søknadsfrist, 15. mai.

Studiestedet kan bruke rundt seks uker på å behandle søknaden din, og noen steder har de satt fristen til 1. januar om du søker på en lukket studie.

På de åpne studiene er søknadsfristen normalt 1. august, mens private studiesteder setter fristene sine selv, så du må sjekke opp dette med det enkelte lærestedet.

Flere studiesteder har også reservert et visst antall plasser til studenter som sender søknad direkte til studiestedet før den 15. januar.

 

 

Nyttige linker:

Finne studier i Nederland:

Studievalg.no

Studielink

Oversikt over åpne og lukkede studier og påmelding til lotteri for lukkede studier: www.duo.nl

 

Påmelding til språktester:

TOELF-test

IELTS-test

NT2-test

 

Andre nyttige linker:

ANSAs landside 

Autorisert oversettelse

Numbeo

NOKUT

Statens autorisasjonskontor for helsepersonell

Lånekassen

 

Prisnivå og boligforhold

Prisene i Nederland er ikke altfor langt unna de vi har i Norge, men selvsagt vil du ha en god del mer å rutte med der likevel. Tross alt, ett hakk eller to lavere priser munner på etter hvert.

Spesielt er dagligvarer mye billigere, mens leieprisene er bortimot de samme som i Norge.

I flere av de nederlandske byene, er det derimot, både dyrt og vanskelig å finne seg en plass å bo.

Noen av universitetene garanterer studentbolig til alle internasjonale studenter, mens andre ikke lover annet enn at de skal være til hjelp.

Dersom du vil bo i en studentbolig, kan det lønne seg å søke tidlig. Noen steder er det stor kamp om plassene.

I Amsterdam er det enda litt dyrere, og boligjakten kan være enda vanskeligere.

Det kan derfor være lurt å se etter et sted å bo utenfor selve byen. Med det gode kollektivtransporttilbudet de har, trenger ikke dette alternativet å være så ille.

 

 

Kultur

Nederlenderne har et utpreget internasjonalt perspektiv på tilværelsen. De har høy toleranse for andres meninger, og engasjerer seg generelt for at alle skal ha en god levestandard.

For egen del, er de svært opptatt av å opprettholde sin personlige frihet.

Det nederlandske samfunnet er velorganisert, og nederlenderne generelt er stolte av språket og landets historie.

Fotball er den mest populære idretten, og rivaliseringa mellom Ajax Amsterdam og Feynoord Rotterdam er en av de argeste i fotballverden. Det anbefales å være forsiktig på og i området rundt stadion når disse møtes.

Forskjellen hva gjelder utelivet er store.

Går du ut i Amsterdam, kan du ikke la være å merke narkotikakulturen. Amsterdam har alltid hatt rykte på seg for å være tolerant, så det er mange mennesker som har funnet seg et fristed her.

Ingen som besøker Amsterdam kan unngå "Red-light District", der de halvnakne prostituerte byr seg frem i utstillingsvinduer.

I Rotterdam, er miljøet et annet. Byen er mer en by for arbeidere, og publivet er mer utpreget.

Nederlenderne er et tolerant folk. De er trivelig og omgjengelig, også ute på byen.

I mindre byer som i Utrecht og Eindhoven er bylivet mer preget av studentene.

En annen faktor som bevarer roen i landet, er folks aksept for nye sosiale trender. Å påstå at det er noe galt med den avslappede sosiale filosofien i landet, er faktisk en av de tingene som virkelig kan få en nederlender til å fyre seg opp.