Hvordan kom du fram til at det var til Spania du ville dra?

Jeg har alltid hatt lyst til å lære det spanske språket.

Etter et «friår» med språkkurs og markedsføringsstudier i Madrid, etter videregående, var jeg fast bestemt på at jeg ville tilbake.

 

Utveksling til Spania

Navn: Kathinka Blauenfeldt

Alder: 28 år

Utdanning: Master i International Affairs – økonomi, politikk og juss

Studiested: Granada og Madrid, Spania

 

Hva er den største forskjellen på å studere i Spania og i Norge?

I Spania, har man som regel mange fag, hvor hvert fag har færre studiepoeng, uten at det nødvendigvis reflekteres i arbeidsmengde.

Her er det også obligatorisk oppmøte i alle timer og læreren er veldig opptatt av deltakelse i timene.

Klassene er ofte mindre og det er tettere oppfølging av læreren.

Man bruker ikke bøker i like stor grad, og notatene man tar i timen er i hovedsak pensum.

Det er ikke like vanlig med digitale plattformer hvor lærerene publiserer forelesningsnotater og oppgaver, men dette kan ofte kjøpes i kompendieform hos universitetets trykkeri.

Karaktersystemet er annerledes, med karakterer fra 0-10, og studentene er mer opptatt av å bestå fagene (minimum karakter 5) enn å få de beste karakterene. Det er større strykgrad enn i Norge, men er ofte mulighet til å gjøre opp for stryk på en eksamen med en innlevering.

Karakteren i faget utgjøres vanligvis av flere deler og ikke bare eksamenskarakter, for eksempel oppmøte, innlevering (som kan være frivillig for å forbedre karakteren), eksamen og gruppearbeid.

Eksamenene gis og rettes av læreren, det er ikke samme type anonymitet som i Norge ved innlevering av eksamen, og også redusert klagerett. Man kan klage på karakter, men det behandles av samme lærer. Hver lærer velger hvordan de vil evaluere studentene og systemet kan variere fra fag til fag.


 

Hvordan er en vanlig dag i Spania?

I Spania kommer det ann på om du har forelesninger på morgenen eller ettermiddagen, det kan man ofte velge selv.

Dagene består av å gå i forelesninger, kanskje jobbe med en innlevering eller et gruppearbeid, og ta en kaffe eller spise noe med medstudenter.

Ellers er lunsjen i Spania viktig, og de fleste spiser og slapper av mellom kl 14-16. Da er det aldri undervisning eller andre aktiviteter.

I Spania er det som regel obligatorisk med utplassering i bedrift i løpet av studiet, og da jeg gikk på master hadde jeg internship og jobbet på morgenen, og hadde forelesninger på kvelden.

Etter forelesning, hendte det ofte at vi tok noen øl med de i klassen og spiste litt.

Ellers driver man med andre aktiviteter som trening, møte venner, finne på ting eller dra ut.

 

Hvordan er studentmiljøet der?

Studentmiljøet kommer an på hvor du er.

I typiske universitetsbyer, som Granada, Córdoba eller Salamanca er det veldig bra studentmiljø og byene preges av at en stor del av innbyggerene er studenter. Variert uteliv, kultur, konserter, aktiviteter og turer arrangert i regi av studentene, er vanlig.

I storbyer, som Madrid vil man ikke merke det så godt, men byen med alt den har å by på, legger til rette for noen fantastiske år.


 

Hvordan var søknadsprosessen?

På bachelor nivå, var jeg på utveksling fra mitt universitet i Norge og søknadsprosessen var derfor internt ved universistet mitt.

Det kan være en utfordring for nordmenn, som kommer rett fra videregående, å søke seg til offentlige universiteter i Spania, fordi de i Spania har en offentlig opptakseksamen som heter Selectividad, som de tar når de avslutter videregående.

Resultatene fra denne eksamen er grunnlag for opptak, og hvis man ikke har denne eksamen, er jeg usikker på hvordan systemet fungerer.

På master, godkjennes offentlige bachelorutdannelser fra Norge.

Man må som regel oversette vitnemål og andre dokumenter til spansk, de godtar ikke i alle tilfeller engelsk.

Søknadsskjema sendes inn med all dokumentasjon, og i mitt tilfelle ble man innkalt til et intervju med direktøren for masteren.

Det var også en språktest i engelsk og en logisk test. Dette avhenger av kravene til hvert universitet.

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Spania?

I utgangspunktet ikke, det er alltid ting som er annerledes. På noen områder er dette positivt og i andre tilfeller foretrekker man det man er vant med.

Ettersom man ikke får endret systemet, må man tilpasse seg og venne seg til situasjonen slik den er, og prøve å gjøre det beste ut av det.

Det er samme innstilling man bør ha til det å bo i et annet land i møte med de utfordringer kulturforskjeller, annet språk og forskjellig levesett byr på.


 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der?

Prisnivået i Spania i forhold til i Norge er behagelig. Spesielt i mindre byer.

I større byer, som Madrid og Barcelona, er prisene høyere, selvom finanskrisen de siste årene har bidratt til fall i leieprisene.

Pris på bolig avhenger selvfølgelig av hvor sentralt man ønsker å bo, om man vil bo i kollektiv eller alene, standard, osv.

Standaren i Spania er generelt lavere enn i Norge, de tilbringer mye av tiden ute og er derfor ikke så opptatt av hjemmekos som oss nordmenn. Dette merkes spesielt i typiske «studentleiligheter».

Gå ut å spise og drikke er en viktig del av den spanske kulturen, og dette er mye rimeligere enn i Norge.

 

Fortell litt om studiet og undervisningen?

Jeg tok en master i International Affairs – økonomi, politikk og juss.

Det er en ett års, fulltids master som gir 60 studiepoeng. Man skal i tillegg ha utplassering på en arbeidsplass og levere masteroppgave.

Det var et intenst år, med lange dager og stor arbeidsbyrde, men utrolig spennende og lærerrikt.

Det første semesteret var likt for hele klassen og vi hadde fag fra de tre fagområdene.

Etter jul, valgte man spesialisering i enten økonomiske fag eller politisk/juridiske fag.

Undervisning fire timer per dag fra mandag-torsdag, en del foredrag og seminar i tillegg, innleveringer, presentasjoner, prøver og eksamener i hvert fag.

Jeg jobbet i seks måneder hos en stor spansk internasjonal bedrift og fikk jobb der etter jeg var ferdig med masteren.

Undervisningen gikk på spansk, men med noe innslag av engelsk.

Vi var ca. 25 studenter i klassen og fikk raskt veldig god kontakt, så vi hadde det mye gøy i tillegg til studiet.


 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Nyter det deilige været, møter venner, tusle rundt i byen, shopping, kino, konserter og byturer.

God mat og vin er en viktig del av spansk kultur.

Man gjør selvfølgelig også hverdagslige ting, som å handle, ordne hjemme, trene og slappe av.

I Spania er det også gode muligheter for turer og utflukter i helgene. Spania er et fantastisk land å reise i, med mye forskjellig å by på. Alt fra sol og strand, til fjell og skog, pulserende storbyer, pitoreske landsbyer og øyparadis.

 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du noen tips til nye studenter?

Absolutt. En spennende erfaring i et fantastisk land.

Mitt viktigste tips, er å lære språket raskt, et must for å integrere seg i det spanske samfunnet og for å få fullt utbytte av oppholdet.

 

Studerer du i utlandet?

Vi ønsker å komme i kontakt med norske utenlandsstudenter som ønsker å dele sine erfaringer! Klikk her for å se hva du kan bidra med.