Hvordan kom du frem til at det var til Barcelona/Spania du ville dra?

Jeg reiste første gang ned til Barcelona på fotballtur med pappa som nykonfirmert. Jeg dro dit kun som en utrolig stor Barça-supporter, men reiste hjem til Norge igjen forelsket i byen Barcelona og alle dens aspekter.

En by som huser det jeg synes er verdens beste mangfold av vakker arkitektur og design.

Allerede da, var jeg sikker i min sak… jeg skal bo der!

 

Utveksling i Spania

Navn: Thomas Utseth Peitersen

Alder: 20 år

Fra: Hitra i Sør-Trøndelag

Studerer: Arkitektur

Studiested: La Salle, Universitat Ramon Llull

 

Hva er den største forskjellen på å studere i Spania og i Norge?

Forskjellen fra å studere i Norge og her er lik på mange måter, men allikevel veldig forskjellig på andre.

Ting, som struktur og systemer, er antakeligvis ikke helt på det samme kaliberet i Norge, der alt alltid er planlagt til punkt og prikke.

Her er det kanskje litt mere avslappet og slingringsmonn, men, til tross for dette, er undervisninger veldig profesjonelt rettet og ekstremt bra knyttet opp mot arbeid i framtiden (som arkitekt for min del).

Dette er fordi de fleste av lærerne mine har sine egne studio, ved siden av at de er lærere, og derfor kan relatere alt fra matematikk og tegning direkte opp mot situasjoner på arbeidsplassen og praktisk rettet bruk.


 

Fortell litt om studiet og undervisningen?

Studiet mitt er fantastisk så langt!

Det er selvfølgelig utrolig mye å gjøre, men det kan man heller ikke unngå, da man skal studere arkitektur.

Vi har et utrolig godt arbeidsmiljø og alle sammen er veldig motiverte på å få mest ut av hver eneste undervisning.

Lærerne er også utrolig dyktige og holder oss motivert, ved å fortelle oss ved enhver anledning hvorfor vi har bruk for det verktøyet, og hvordan vi kan bruke det på rett måte.

 

Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

En vanlig skoledag for meg, går ut på å reise opp til skolen til undervisning fra klokken 08:00, fem dager i uken (mandag til fredag), og ut til alt fra 12:30 til 17:00.

Deretter kan det bli en del sene kvelder på lesesalen eller på grupperom, for å løse arbeid og prosjekt vi har foran oss.

 

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Spania?

Det jeg synes er litt utfordrende med å studere her foreløpig, er spesielt det at det har vært en veldig annerledes grunnleggende utdanning i Spania kontra i Norge.

Flere ting de tar lett, kan være litt mer krevende for flere av oss internasjonale elevene, da det kan være noe vi har arbeidet lite med fra før av. Men heldigvis er lærerne veldig flinke til å få oss til å komme opp på rett nivå raskt, ved god veiledning og tips.


 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

Prisnivået her har tradisjonelt vært veldig billig kontra Norge. Men de siste to-tre årene har leieprisene økt betraktelig. Likevel lever man veldig behagelig med Lånekassen, da det generelle prisnivået er mye lavere, og slike ting som mat koster brøkdelen av hva det gjør i Norge.

 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Når jeg ikke er på skolen er jeg alltid opptatt!

Det er en utrolig sosial by, og med mange trekkplastre, er det vanskelig å slappe av hjemme med Netflix (iallfall for meg).

I tillegg, har jeg siden jeg også har bodd i Barcelona i en periode tidligere (da jeg blant annet studerte spansk kulturhistorie og språk), og har derfor tilegnet meg en utrolig stor interesse for byens historie og kultur.

Dette gjør at jeg alltid er ute og vandrer og utforsker, og flere ganger i måneden tar imot norske turister og tar de med på skreddersydde guidede turer.

 

Hvordan er studentmiljøet der?

Studentmiljøet mitt er overraskende bra!

Og helt fra starten ble det utrolig enkelt å bli kjent med de i klassen min og på skolen generelt.

Min klasse er en internasjonal klasse på ca. 35 personer, og ut ifra de, er det hele 27 forskjellige nasjonaliteter (ut ifra min siste opptelling).

Dette gjør at man bli kjent med mennesker fra hele verden og i tillegg lærer seg å forstå andre kulturer.


 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Ja! Virkelig ja!

Dette er en utrolig fin måte å leve, og det er nå man har muligheten å utfordre seg selv og utforske verden.

Her på min skole er den muligheten veldig stor, da de har samarbeid med store prestisjefylte universitet på alle kontinenter, og de oppfordrer og hjelper med å få deg rundt!