(StudentTorget.no):

Navn: Thomas Utseth Peitersen
Alder: 20 år
Fra: Hitra i Sør-Trøndelag
Studerer: Arkitektur
Studiested: La Salle, Universitat Ramon Llull

Hvordan kom du frem til at det var til Barcelona/Spania du ville dra?

Jeg reiste første gang ned til Barcelona på fotballtur med pappa som nykonfirmert. Jeg dro dit kun som en utrolig stor Barça-supporter, men reiste hjem til Norge igjen forelsket i byen Barcelona og alle dens aspekter. En by som huser det jeg synes er verdens beste mangfold av vakker arkitektur og design. Allerede da var jeg sikker i min sak… jeg skal bo der!

Hva er den største forskjellen på å studere i Spania og i Norge?

Forskjellen fra å studere i Norge og her er lik på mange måter, men allikevel veldig forskjellig på andre. Slik som struktur og systemer er antakeligvis ikke helt på det samme kaliberet i Norge, der alt alltid er planlagt til punkt og prikke. Her er det kanskje litt mere avslappet og slingringsmonn, men til tross for dette veldig profesjonelt rettet og ekstremt bra knyttet opp mot arbeid i framtiden (som arkitekt for min del). Dette er fordi de fleste av lærerne mine har sine egne studio ved siden av at de er lærere, og derfor kan relatere alt fra matematikk og tegning direkte opp mot situasjoner på arbeidsplassen og praktisk rettet bruk.


Les også: Studere i utlandet? Dette må du tenke på før du reiser!


Fortell litt om studiet og undervisningen?

Studiet mitt er fantastisk så langt! Det er selvfølgelig utrolig mye å gjøre, men det kan man heller ikke unngå, da man skal studere arkitektur. Vi har et utrolig godt arbeidsmiljø og alle sammen er veldig motiverte på å få mest ut av hver eneste undervisning. Lærerne er også utrolig dyktige og holder oss motivert ved å fortelle oss ved enhver anledning hvorfor vi har bruk for det verktøyet, og hvordan vi kan bruke det på rett måte.

Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

En vanlig skoledag for meg går ut på å reise opp til skolen til undervisning fra klokken 08:00 fem dager i uken (mandag til fredag), og ut til alt fra 12:30 til 17:00. Deretter kan det bli en del sene kvelder på lesesalen eller på grupperom for å løse arbeid og prosjekt vi har foran oss.

LES OGSÅ: Utveksling i Spania: Maria studerte i Granada

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Spania?

Det jeg synes er litt utfordrende med å studere her foreløpig er spesielt det at det har vært en veldig annerledes grunnleggende utdanning i Spania kontra i Norge. Flere ting de tar lett kan være litt mer krevende for flere av oss internasjonale elevene da det kan være noe vi har arbeidet lite med fra før av. Men heldigvis er lærerne veldig flinke til å få oss til å komme opp på rett nivå raskt, ved god veiledning og tips.


Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

Prisnivået her har tradisjonelt vært veldig billig kontra Norge. Men de siste to-tre årene har leieprisene økt betraktelig. Likevel lever man veldig behagelig med Lånekassen, da det generelle prisnivået er mye lavere, og slike ting som mat koster brøkdelen av hva det gjør i Norge.

LES OGSÅ: Studere i Sevilla? Les om erfaringene til Simen Eidhammer Rognan

Les også: Her får du tilleggsstipend som utenlandsstudent


Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Når jeg ikke er på skolen er jeg alltid opptatt! Det er en utrolig sosial by og med mangle trekkplastre er det vanskelig å slappe av hjemme med Netflix (iallfall for meg). I tillegg har jeg siden jeg også har bodd i Barcelona i en periode tidligere (da jeg blant annet studerte spansk kulturhistorie og språk), og har derfor tilegnet meg en utrolig stor interesse for byens historie og kultur. Dette gjør at jeg alltid er ute og vandrer og utforsker, og flere ganger i måneden tar imot norske turister og tar de med på skreddersydde guidede turer.

LES OGSÅ: Utdanning i Spania: Nicole Gumatay (25) studerte i Granada - på spansk!

Hvordan er studentmiljøet der?

Studentmiljøet mitt er overraskende bra! Og helt fra starten ble det utrolig enkelt å bli kjent med de i klassen min og på skolen generelt. Min klasse er en internasjonal klasse på ca. 35 personer, og ut ifra de er det hele 27 forskjellige nasjonaliteter (ut ifra min siste opptelling). Dette gjør at man bli kjent med mennesker fra hele verden og i tillegg lærer seg å forstå andre kulturer.


Les også: Sjekkliste for utenlandsstudenter

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Ja! virkelig ja! Dette er en utrolig fin måte å leve, og det er nå man har muligheten å utfordre seg selv og utforske verden. Her på min skole er den muligheten veldig stor, da de har samarbeid store prestisjefylte universitet på alle kontinenter, og de oppfordrer og hjelper med å få deg rundt!

LES OGSÅ: Spania - Ti ting du bør få med deg når du studerer i Spania