(StudentTorget.no):

Navn: Henrik Sæthre
Alder: 22 år
Fra: Fornebu
Studerer: treårig bachelor i Business Management
Studiested: Toulouse Business School – Campus Barcelona

Hvordan kom du frem til at det var til Barcelona/Spania du ville dra?

Jeg fant ut på videregående at jeg ville ut å oppleve litt. Samtidig ville jeg til et sted med et litt annet klima enn Norge! Språket var også en god grunn til at jeg dro til Spania. Jeg ønsket å lære meg bedre spansk, samtidig forbedre engelsken min, med undervisning på engelsk.

Hva er den største forskjellen på å studere i Spania og i Norge?

De største forskjellene er hverdagen generelt. Spesielt med Barcelona er at det er en Internasjonal by med en sommer som varer lengre enn I Norge. Ta med badebuksa og gå via stranden på vei hjem, eller ha muligheten til å gå ut å spise lunsj etter skolen et par ganger i uka uten at det ruinerer deg.

Fortell litt om studiet og undervisningen?

Studiet er lagt opp på en mer praktisk måte, med et internship på minimum åtte uker hvert år og utveksling til et annet land andre semester i andre året. Én ting som er annerledes fra Norge på universitetsnivå er at det er klasseromsundervisning med obligatorisk oppmøte.


Les også: Sjekkliste for utenlandsstudenter

Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

Klassene på skolen er delt inn i morgen og kveldsundervisning. Jeg går om morgenen, og begynner åtte og har skole til to hvis jeg har full dag. Med maks to fag om dagen og tre timers timer, er det også litt annerledes enn hva man er vant til. På en måte setter du deg inn i fagene på en annen måte. Men tre timer med et mindre interessant fag en mandags morgen kan være tungt.

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Spania?

Ting tar jo litt tid. Man kan ikke ha dårlig tid. Selv om jeg har erfart at Barcelona kanskje er hakket bedre og «raskere» enn andre steder i Spania, er det fortsatt et preg av det rolige livssynet som mange har her. Å skaffe seg NIE, som er et spansk identitetsnummer som man må ha for å åpne bankkonto her, er for eksempel lettere sagt enn gjort.

LES OGSÅ: Julie studerer Master in Business Administration i Madrid - Spania

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

Generelle levekostnader er ganske rimelig. Det kommer veldig an på hvordan man ønsker å leve som student, men man lever godt på det man får som borteboer av Lånekassen. Leieprisene varierer også etter hvilket område man ønsker å bo i. Bor man litt utenfor, og kan ta metro (som forresten fungerer utmerket her) får man rom i kollektiv til rundt en 300-500 EUR/mnd. Det er også mange studioleiligheter i gamlebyen. Her kan man bo veldig greit for 800-1000 EUR midt i sentrum alene, om man måtte ønske det.


Les også: Her får du tilleggsstipend som utenlandsstudent

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

På sensommeren gikk mye av tiden til aktivitet på stranden både på ettermiddag og i helgene. På vinterstid går ettermiddagene til trening, skolearbeid, fotball eller sosialisere med venner. Det er heller ikke til å legge skjul på at Barcelona har bra uteliv både med og uten turister.

LES OGSÅ: Studier i Spania? Emma (22) var Erasmus-student i Madrid

Hvordan er studentmiljøet der?

Det er mange studenter i denne byen fra over hele verden. Bare på mitt trinn ut av 80 elever er vi fra 30 forskjellige nasjoner. Med bare én annen nordmann kan man si at studentmiljøet er veldig internasjonalt, noe som er veldig gøy da man ender opp med venner over hele verden. ANSA Spania/Barcelona er også tilstede og arrangerer karaokekvelder og turer når man savner kontakten med nordmenn!

Les også: Studere i utlandet? Dette må du tenke på før du reiser!

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Jeg vil anbefale andre til å studere i Barcelona først og fremst, da jeg opplever hverdagen her som veldig bra! Skolen vil jeg anbefale hvis du ønsker en allmenn utdanning som har mer fokus på å kunne litt av alt som er relevant innen businessverden, fremfor å gå i dybden på forskjellige fag. Skolen fokuserer også på «networking» og tester komfortsonen til oss nordmenn i ny og ne.

LES OGSÅ: Oversikt over de mest populære studiene og antall studenter i Spania


Tipset må være å «go along», og utfordre sin egen komfortsone. Det er det man vokser på, og man finner det morsomt til slutt og utfordrer seg selv på helt nye måter.