Hvordan kom du frem til at det var til Barcelona/Spania du ville dra?

Jeg var på utveksling ett år i Madrid, da jeg gikk andre året på videregående.

Jeg visste at jeg ville reise ut igjen etter videregående, så da ble Spania et fint alternativ siden jeg allerede hadde lært meg spansk.

Jeg visste ikke hva jeg ville studere, så jeg søkte litt rundt og fant et årsstudium i spansk ved Universitat de Barcelona og tok et år med spansk.

Jeg merket fort at bare ett år i Barcelona var for lite, så da søkte jeg på fysioterapistudiet her og sikret meg fire år til her.

 

Utveksling i Spania

Navn: Lena Siqveland

Alder: 22 år

Fra: Lyefjell på Jæren i Rogaland

Studerer: Fysioterapi ved Universitat de Barcelona og Universitat de Girona

Studiested: Barcelona i Spania

 

Hva er den største forskjellen på å studere i Spania og i Norge?

Jeg har ikke studert ved noe universitet i Norge, så det er litt vanskelig å si.

Men jeg føler kanskje at universitetet minner mer om videregående her i Spania. Vi har ikke svære eksamener, heller to timers multiple choice-eksamener – og gjerne alle eksamenene på en uke.

Spanjoler starter som oftest rett på universitetet etter videregående, som de fullfører ett år før oss i Norge, så det merkes også at elevene er litt yngre.

 

 

Fortell litt om studiet og undervisningen?

Jeg er veldig fornøyd med valg av studier.

Vi lærer masse om menneskekroppen, og i tillegg til teoretiske timer har vi mye praktisk, der vi øver på hverandre.

I de praktiske timene, har vi gjerne mindre grupper på maks 20 personer. Da får vi et godt forhold til lærerne og oss elever imellom, og det er lettere å få den hjelpen du trenger når du øver på forskjellige teknikker.

Undervisningsspråket er engelsk, og det er relativt nytt at de tilbyr hele undervisningen på engelsk. Dette kan merkes ved at engelsknivået på foreleserne er litt varierende, spesielt hos de spanske lærerne. Men generelt er nivået bra.

I Spania er det veldig vanlig at man har ettermiddagstimer, men dette året har jeg heldigvis vært heldig og har morgentimer, mens neste år vil det være praksis på morgenen og skoletimer på kvelden.


 

Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

Vi har bare ett fag hver dag. Så en vanlig dag for meg vil være å dra på universitetet klokka ni og ha fire timer med undervisning, enten teoretisk eller praktisk.

Hvis det er et praktisk fag, så har vi en time med teori og tre timer der vi er to og to i lag og øver på hverandre.

Etter timen, spiser jeg lunsj sammen med noen klassekamerater i kantina, før vi enten sitter litt på biblioteket eller går til et klasserom, der vi kan øve på forskjellige teknikker.

 

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Spania?

Heldigvis kunne jeg jo språket fra før, så det har ikke vært noe problem.

Det største problemet er nok det at spanjoler tar seg litt for god tid til ting, og tar ting mer på sparket.

Jeg er vant med at ting er godt forberedt og planlagt, og at alt skal skje på gitt tidspunkt, noe som ikke alltid er tilfellet her. For eksempel, har jeg gjerne kommet på eksamensdag, der læreren ikke kommer på tida og ikke har klargjort eksamensrommet.

 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

Det kan være vanskelig å finne en fin leilighet i Barcelona, siden prisene ligger på nivå med Norge, men standarden er mye lavere.

Å leie et rom i en leilighet med tre andre, kan fort koste 500-600€. Men man kan være heldig også, og finne en fin leilighet for to personer for 500€ per person. Det varierer veldig, men generelt sett er prisene ganske lik de i Norge.

Priser på for eksempel klær ligger også på nivå med Norge.

Det man sparer penger på her, er mat. Jeg kan fint handle inn mat til en hel uke for 20€.

Å spise ute og å dra på bar, er også mye billigere enn hjemme, og man bruker ikke opp lånekasse-pengene av å spise ute hver uke.

 

 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Selv om jeg har bodd i Barcelona i 2 ½ år, så liker jeg fortsatt å bruke fritiden min på å utforske byen. Det er alltid noe nytt å se eller et kult arrangement som pågår.

På kvelden er det alltid noen som vil ut og «tomar algo» (ta en øl).

Og så er jeg veldig glad i å gå tur i Tibidabo/Collserola, som er fjellet øst i byen. Nå når våren og sommeren kommer, vil det bli flere turer til stranden og pikniker i parken.

Jeg er også med i ANSA Barcelona, og vi har ett arrangement i måneden for å samle norske studenter. Ja, og så studerer jeg litt også!


 

Hvordan er studentmiljøet der?

Det er ikke noe særlig stort fokus på studentmiljø. Det er ikke noe fadderuke eller studentforeninger på universitetet mitt.

Men siden jeg går på en internasjonal linje, så har vi «utlendinger» tatt grep og startet en egen forening for fysioterapeutstudentene, for på den måten å arrangere forskjellige arrangement og lage mer liv på studiet.

Den eneste sammenkomsten som campus selv setter opp, er en årlig campusfest.

Men ellers syns jeg Barcelona er en kjempefin studentby, med studenter fra hele verden.

Det er flere Erasmus-arrangement, der alle er velkomne, og det er lett å bli kjent med nye mennesker.

 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Ja, det vil jeg virkelig, ikke spesielt ved min skole, men det å studere i Barcelona!

Det er mulig å finne flere studier med undervisning på engelsk, ellers så er det jo en flott mulighet å lære eller forberede spansken sin.

Barcelona er en veldig internasjonal by og du kommer til å møte folk fra hele verden. Det er så gøy å bli kjent med folk fra helt andre steder, og innse at dere har masse til felles.

Tips til nye studenter, er å ikke være redd for å ta initiativ og invitere folk med på ting. Spanjoler kan være litt dårlige på å sette i gang ting, og trenger gjerne en dytt bak.