M allorca er en av de mest populære feriedestinasjonene for nordmenn, som søker seg mot varmere strøk i sommerhalvåret.

Mange har sikkert vært på ferie her, opp til flere ganger, men det betyr nødvendigvis ikke at du har prøvd eller sett alt øya har å by på!

Mallorca er den største av øyene i øygruppen Balearene, som består av Mallorca, Menorca, Ibiza og Formentera, og ligger utenfor den spanske middelhavskysten.

 

1. En populær feriedestinasjon

Mallorca er en populær feriedestinasjon.

Hele 28 millioner mennesker passerte gjennom flyplassen i Palma i 2017, noe som gjør flyplassen til en av de travleste i hele Spania.

Å dra på ferie hit, er spesielt populært blant turister fra Tyskland og England, og de fleste nordmenn som besøker øya har helt sikkert opplevd å få tyske menyer på restaurantene eller at folk snakker til deg på tysk.

 

2. Kultur møter strandliv i hovedstaden Palma

Palma, eller Palma de Mallorca, er hovedstaden på Mallorca og er definitivt verdt et besøk.

Kultur, shopping og strandliv er bare noe av det byen har å by på.

Her finner du historiske bygninger, som det kongelige palasset La Almudainax og den store katedralen La Seu. Gamlebyen i Palma er svært vakker, og her kan du gjerne gå deg en tur.

Shopping kan gjøres i byens mange butikker, alt fra kjedebutikker til luksusbutikker, eller på det store kjøpesenteret Il Corte Ingles. Kjøpesenteret har også en takterrasse og kafé på toppen, og her kan du nyte utsikten over byen.

 

 

3. Sjø og sandstrender så langt øyet kan se

Es Trenc er en av de største og fineste sandstrendene på Mallorca.

Her kan du nyte den myke, hvite sanden og bade i det varme, turkise havet.

Du finner stranden på sørenden av Mallorca. Stranden, og områdene rundt den, er en del av naturreservatet Es Trenc-Salobrar de Campos. Områdene rundt Trenc er derfor dekket av skog og ikke av rekker med høye hoteller.

Liker du ikke folksomme strender, så er ikke dette stranden for deg, for Trenc tiltrekker seg turister fra hele øya, som ønsker å oppleve den fantastiske stranden.


 

4. Formentorhalvøya – Mallorcas nordligste punkt

Cap de Formentor er Mallorcas nordligste punkt.

På halvøyen finner du bratte fjellskrenter, et utkikkspunkt med fantastisk utsikt og naturstranden Playa de Formentor.

Stranden er regnet for å være en av Mallorcas beste strender. Vannet er utrolig klart, men det er noe kaldere enn på strendene i sør.

For oss som er vant til norske temperaturer på badevannet, oppleves det ikke veldig kaldt. Det kjølige vannet hjelper også å holde flere av turistene unna, i motsetning på Es Trenc i sør.

Ta med deg et tykkere teppe å ligge på, hvis du skal hit, da nåletrærne ved stranden gir fra seg både barnåler og kongler, som kan være veldig ubehagelige å ligge på.

 

 

5. Gå en tur i fjellet

Mallorca er ikke bare kjent for byer og badestrender, men har også store fjellområder som passer perfekt for fotturer. Her kan du oppleve fantastiske utsikter, fjellgeiter, store innsjøer, med mer.

Du kan starte turen din fra byer som Alcudia eller Port de Pollença, eller ta en overnatting i en av de mange småbyene i fjellet og gå dagsturer herfra.

En kjøretur på de bratte, svingete fjellveiene er også en opplevelse i seg selv, og anbefales på det sterkeste!


 

6. Besøk fjellandsbyen Valldemossa

Valldemossa er en utrolig vakker fjellandsby nord-vest i fjellene på Mallorca. Kirken, husene, hagene og de trange, bratte gatene – denne byen er helt nydelig!

Utsikten herfra er fantastisk og du kan se helt ned til det blå, glitrende havet.

Ta gjerne en lunsj på torget, på for eksempel restauranten Cappucino, og se på alle turistene som går forbi.

Har du muligheten til det, så kan du overnatte i byen. De aller fleste turistene forsvinner når det nærmer seg kvelden, og du kan spise herlig tapas på en av de mange små, koselige restaurantene her.

Mange hoteller har flott utsikt, hvor du kan nyte soloppgangen over dalen når du spiser frokost.

 

 

7. Klosteret i Lluc

I Serra de Tramuntana-fjellene, på nordvestsiden av Mallorca, finner du det utrolig vakre klosteret Santuari de Lluc.

Klosteret har vært et reisemål for pilgrimsreisende helt siden 1300-tallet, da en nylig konvertert kristen fant et mørkt, lite trebilde av Jomfru Maria her. Bildet ble først satt opp i en lokal kirke og det sies at det returnerte av seg selv til hulen det ble funnet i hele tre ganger, før de bestemte seg for å bygge et alter til det.

Bildet kalles «La Moreneta» eller «det lille mørke», og er nå dekorert med symbolene for alle byene på Mallorca. Turister og pilgrimmer kommer fortsatt for å vise sin respekt ved altret.

I dag er klosteret et museum, og du kan besøke dette og den botaniske hagen for bare 5€.


 

8. Firfisler, badestrender og borger

Cabrera er en øy som ligger rett utenfor den sørlige spissen av Mallorca. Hele øya er en nasjonalpark og her finner du et rikt dyre- og planteliv, både på land og i vannet utenfor.

Det går flere organiserte turer hit med båt, for turister som har lyst til å oppleve øya, bade eller dykke i det klare vannet. Andre kjører rundtur rundt øya med båt, i håp om å se en delfin eller to, og for å se på den vakre øya fra sjøsiden.

På øya finner du Cabrera slott, en borg bygget av stein på toppen av et lite fjell.

Herfra kan du nyte den flotte utsikten utover havet og på en klar dag ser du helt tilbake til Mallorca. Skulle det begynne å regne, så er borgen det perfekte stedet å vente på at sola skal titte frem igjen, og jeg kan av erfaring fortelle at det er plass til opp til tyve mennesker inni borgen samtidig. 

 

 

9. Kjendiser kjøper luksusboliger på Mallorca

Flere kjendiser og velstående familier kjøper luksusboliger på Mallorca, og kjendiser som Andrew Lloyd Webber, Brad Pitt og Mads Mikkelsen har hus her.

De dyreste områdene ligger i Puerto Portals, Port Adriano og Puerto de Andratx, og i fjor fikk hele 15.000 boliger nye eiere på Mallorca.

Flere nordmenn kjøper luksusboliger på øya, til en verdi av 60 millioner kroner og oppover (Finansavisen).

De store, ærverdige husene i ekte, spansk stil ligger på store eiendommer dekket av oliventrær, og kommer ofte med utsikt utover fjellene eller Middelhavet.


 

10. Fester og uteliv i Magaluf

Magaluf er kjent for sine ville fester og sitt omfattende uteliv. Mange unge mennesker tar turen hit hver sommer, for å prøve ut det byen har å by på.

Noen velger å bo og feste her i ukesvis, for andre holder det med en kveld i den velkjente partygaten.

Den ville festingen har også sin mørke bakside, og har tidligere ført til slagsmål, alkoholforgiftning og dødsfall.

Planlegger du å ta turen hit, så kan det være greit å ikke dra det alt for langt, men heller fokusere på å ha det gøy med vennene dine, uten å drikke alt for mye.