For å få det helt klart

Barcelona er en by uten sidestykke.

Fantastisk, fantasifull og fanatisk, Barcelona har noe å by på for en hver sjel med sansen for litt eventyr.

Arkitekturen er banebrytende, stemningen og temperaturen er alltid høy, om det er ute på de mange plazaene eller inne på de pulserende nattklubbene spredt utover hele byen.

Barcelona kan også by på innovative restauranter, men er best kjent for de mange tradisjonelle tapas-barene på hvert eneste hjørne, der ølen er billig, og du utover kvelden kan ende med å danse med den lokale kjekkasen på ca. 95 år.

 

Utveksling til Spania

Navn: Vikki Nathalie Walle-Hansen

Alder: 20 år

Studium: Bachelor in Business Administration / Sports Management

 

 

Studentlivet i Barcelona er yrende

Alle nasjonaliteter samles her for å studere språk, økonomi, design; valgmulighetene er uendelige, i hvert fall for de som lærer seg spansk på forhånd.

De mange studentene har sin egen plass i kulturen her, og setter sitt merke på bylivet med lekselesing på cafe, i parker og på de mange plazaene.

Studentsamfunnet er også flerkulturelt, studentene kommer hovedsakelig fra Catalonia, men en økende andel studenter kommer og fra Vest Europa, Syd Amerika og USA.

Skandinaviske studenter skorter det heller ikke på, ikke vær overrasket hvis du hører svensk eller norsk bli snakket på bordet ved siden av deg eller på håndkle 2 meter bort på stranden.

 

 

Mange mener at det er umulig å kjede seg i Barcelona, og det er for så vidt sant. Mulighetene og aktivitetene er utallige, spesielt i vår/sommer halvåret.

Mye av aktivitetene skjer ute, på grunn av været, og gjerne nede på Barceloneta, det vil si i strandområdet.

Seiling, kiting, surfing og body-boarding, er populære aktiviteter, både i helgen og på ukedagene, og det finnes til og med en egen surf-club nede på barceloneta, Wind 220◦, som leier ut og selger surf utstyr.

Karene som jobber der, er veldig behjelpelige, selv om det bare er en stakkars ”guiri” som spør. For det er det du kommer til å bli kalt den første stunden her nede.

"Guiri" betyr kokt reke, og er kallenavnet på alle innflyttere, uansett nasjonalitet.

Ta det som du vil, konteksten har mye og si, det kan være alt fra en real utskjelning til et kjærlig kallenavn fra dine nærmeste katalanske venner.

Tilbake til aktiviteter, så er Barcelona formet som et unnarenn, med stranden i bunn.

På toppen ligger Tibidabo, som er et hyggelig turområde, hvor man kan sykle, jogge, spille tennis og golf, for de som er interessert i det. Det ligger også noen berømte mountain-bike løyper der oppe.

I vinterhalvåret er det også mulig å gjøre disse aktivitetene, men mange velger heller å dra opp i fjellene, Pyreneene eller Andorra for å stå på ski.

De fleste skibakkene ligger ca. en til tre timer unna med buss, og skikort, overnatting og tog billett får du til en grei pris som ikke fører konkurs og spagetti- og tunfisk-spising i ukevis.

Noe som derimot kan føre til dårlig kosthold, spesielt for kvinnelige studenter, er de uendelige shoppingmulighetene, som i Barcelona er en allmenn godkjent fritidsaktivitet. Designerklær, second hand, billig-butikker, som Zara og Bershka, lopper deg, før du får sagt ”Ay, Caramba!”

 

 

Barca, mes que un club (Oversettelse: Barca, mer enn en klubb!)

FC Barcelona er katalanernes stolthet og ære, og er nok et av de største nasjonalsymbolene til Calalunya.

Da er det kanskje litt ironisk at Barca ble stiftet av en såkalt ”guiri” ved navnet Hans Gamper.

Å være noe annet enn Barca-fan, kan være litt vanskelig i Barcelona. Laget blir diskutert på skolen, fester, cafeer og busser og tog hele dagen lang.

Og når laget vinner store kamper, eksploderer byen i feiring.

Ved de største kampene, som Champions League finalen, samles det opptil 125,000 mennesker på Plaza Catalunya for å feire, med fyrverkeri, sanger, bannere og alt mulig annet som lager lyd.

Den høye stemningen kan noen ganger tippe over til fullt anarki og da er det greit å ligge litt unna de største menneskemengdene, da ordenspolitiet, ”mossos d’esquadra”, pleier utføre sin jobb hardhendt og tilfeldig.

 

 

Tens pelusilla?

Noe som også er verdt å merke seg, før man drar til Barcelona, er at castillano, det vi kaller spansk, ikke snakkes som daglig språk i Catalunya.

70% av befolkningen snakker catalan, som det kalles, flytende, og mer enn 90% forstår det. Hvis du viser litt interesse og tar initiativ til å lære deg et par fraser, blir katalanerne med en gang litt lettere og omgås med.

Men det er ikke et problem å snakke castellano i Barcelona, de fleste har hatt det på skolen siden første klasse, og snakker det som sitt andrespråk, slik vi snakker engelsk.

Det er derfor heller ikke et problem å reise til Barcelona for å lære seg spansk, det er helt hipp som happ for de fleste hvilket språk du snakker. Så lenge du har lyst til å lære, blir alle katalanere begeistret og higer etter å lære deg nye, men muligens litt unyttige fraser.


 

Et flott miljø

Tvilsome fraser kan komme vel til rette på en kveld på byen.

Katalanere er kanskje ikke så snakkesalige og åpne som i andre spanske regioner, men de vet hvordan å feste!

En tur på byen starter sent i Barcelona. Spanjoler er kanskje ikke ville etter vorspiel, men de fleste studenter med egen leilighet, ender opp med å ha et par stykk i uken, hvis leiligheten ligger beleilig til.

Man møtes for å "tomar copas" rundt 11, og går på utesteder mellom kl 00:30 og 01:00.

Når de første utestedene stenger i tre-tiden, er det rett på nye steder.

Det er vanvittig mange nattklubber og ”discotecas” i Barcelona, som passer til alle mulige preferanser. Det er rett og slett bare å starte å utforske med en gang man kommer ned.

Et sted å begynne, er kanskje festene til Lo mejor de Barcelona, hvor mangfoldet er bredt, musikken høy, og inngangen gratis hvis du setter deg på listen.

Masse annen informasjon om det å studere og bo i Barcelona, kan du finne på ANSAs landsside, under temaet ”pocket-guide”. Her finnes tips fra nye og gamle studenter på alt mellom himmel og jord.

 

 

Som man kanskje har forstått allerede ved å lese denne teksten, er jeg temmelig betatt av Barcelona.

Som student er det meste lagt til rette for en god opplevelse, og jeg har ikke truffet på mange problemer etter jeg flyttet hit.

Selv om ”mañana, mañana” mentaliteten til tider kan blir fantastisk irriterende, er den litt tregere leverytmen ganske behagelig.

Siden jeg går på en temmelig liten internasjonal avdeling, som er del av et større universitet, er min opplevelse av studiene både intim og enorm på en gang.

Vi, som går på den internasjonale linjen, er en tett gjeng, samtidig som at vi får impulser fra den store andelen av katalanere som går på skolen.

Dette fører til et tett samarbeid med lærere og administrasjon, og tett oppfølging til alle tider.

Dette har også sitt grunnlag i at skolen følger college-stil på studiene, med timer og klasser, og ikke store forelesninger som de fleste universiteter.

Derfor har La Salle et bredt spektrum av fag, og dekker et bredere område av økonomiske temaer enn de fleste skoler i Europa.