(StudentTorget.no):

 

Alt du må vite om:
Studietilbud og utdanningssystem
Søknadsprosessen steg-for-steg
Språk og språkkrav
Årsstudium i spansk språk og kultur
Studiekostnader og finansiering
Prisnivå i Spania
Den spanske kulturen
Det spanske kjøkken
Bolig- og leiemarkedet i Spania
Praktisk info - Til dagen du flytter

 

Når du ser for deg Spania, tenker du kanskje på strand, sol eller tapas. Som nordmenns feriedestinasjon nummer én, kjenner de fleste av oss til ferie-Spania. Men reiser du til Spania for å studere, vil du fort se landet med nye øyne.   

 

Spania er internasjonalt anerkjent for sine tradisjonsrike universiteter, og særlig ingeniørstudiene og business-skolene i Spania er regnet for å være Europas beste. Studerer du i Spania, har du dessuten en gyllen mulighet til å lære deg verdens andrespråk. 

 

Spania har noe for alle – de stiller med kunstverk på verdensnivå og kan tilby alt fra skyhøye Pyrineer og frodig Baskerland til urbane storbyer og ørken. I Spania finner du også Europas beste kokker som kan friste med gourmetmat og vin til studievennlige priser. Det er også et av landene som har flest steder oppført på Unescos liste over verdensarven, så er du opptatt av kunst, kultur og språk, er Spania midt i blinken for deg. 


 

 

Utdanningssystemet

Spania har over 50 offentlige og 27 private universiteter og høyere utdanningsinstitusjoner. Flere av de eldste universitetene i verden er lokalisert i Spania og du finner flest universiteter i de største byene som Madrid, Barcelona, Valencia og Granada.

Undervisningen foregår på spansk, og du må kunne spansk godt for å ha utbytte av undervisningen. Noen universiteter vil også kreve at du tar språktest for å kvalifisere til opptak. Enkelte bachelor- og mastergrader og opplegg for utvekslingsstudenter foregår derimot på engelsk, og tilbudet er mer utbredt på private universiteter. Som utvekslingsstudent vil du imidlertid få støtte fra lånekassen til å ta språkkurs i forkant av studiene slik at du lærer deg språket før du starter. 

 

De siste årene har det blitt veldig populært blant norske studenter å studere et eller to semestre i spansk språk og kultur. Fem universiteter i Spania tilbyr spanskkurs i tillegg til litteratur, historie, film eller andre fag. Det gir deg 30 studiepoeng (ECTS) for et semester eller 60 studiepoeng for et år. Du får støtte av Lånekassen til dette som uspesifiserte studiepoeng, og poengene kan også inngå i en bachelorgrad. Du trenger kun generell studiekompetanse for å søke. Mer informasjon om disse studiene under avsnittet "Årsstudium i spansk språk og kultur"


POPLUÆR STUDENTBY: Barcelona er en av de mest populære studentbyene blant norske studenter i Spania. 

Lånekassen støtter de fleste studiene i Spania, men pass på at du velger læresteder og grader godkjent av spanske utdanningsmyndigheter (Grado og Master Oficial). Bruk derfor Studievalg.no og spanske myndigheters søkemotor, for å finne studiesteder. Du finner også en liste over spanske universiteter på Universidad.es, universiteter rangert etter fag og kvalitetsvurdering av ulike skoler. 


Det er vanligst å søke seg direkte til lærestedet, og bachelor-studenter må først registrere seg hos UNED før de kan søke. For å søke til masterutdanning, trenger du ikke å registrere deg hos UNED, men du må legge ved vitnemål, anbefalingsbrev og motivasjonsbrev. Les mer om dette under avsnittet "Søknadsprosessen steg-for-steg"

 

Det er store forskjeller mellom offentlige og private universiteter i Spania når det gjelder fasiliteter, undervisningsspråk, opptakskrav og søknadsprosessen. På private universiteter finnes et større tilbud av engelskspråklige grader, søknadsprosessen er lettere og det er ingen krav til karaktersnitt. 

Bachelor-, Master- og Doktorgradene følger et litt annet system enn i Norge. Poengene regnes i ECTS, der 1 ECTS tilsvarer 1 studiepoeng.

 

Bachelorgrad (Grado) tilsvarer fire år, som til sammen gir 240 ECTS. (60 ECTS per år som tilsvarer 60 studiepoeng per år). 

Mastergrad (Máster) varer vanligvis ett år, men noen kan ta to år (60-120 ECTS). 

 

Doktorgrad (Doctorado) varer vanligvis tre år. Ettårige mastergrader kan inngå som en del av en doktorgrad i noen tilfeller. 

 

 

Kun Grado og Máster Oficial er godkjent av spanske utdanningsmyndigheter og er de eneste studiene som støttes av Lånekassen. Sjekk dette derfor nøye før du reiser!


 

Det er også viktig å være klar over at bachelorgradene ofte er noe mer generelle enn i Norge. Det er for eksempel vanlig å finne spesialiseringer som utviklingsstudier eller internasjonale relasjoner først på masternivå. På bachelornivå er disse fagene en del av mer generelle grader innen samfunnsfag. 

 

Studieåret begynner i september/oktober og varer til juni. Eksamensperioden for høstsemesteret er vanligvis lagt til januar, og i juni for vårsemesteret. Stort sett starter alle studier i Spania om høsten, bortsett fra innen språk, kultur og noen mastergrader. 

LES OGSÅ: Karoline studerer journalistikk i Spania

 

 

 

Søknadsprosessen steg-for-seg

 

For å finne ditt studiested, bruk søkemotoren til det spanske utdanningssystemet. Her får du opp en liste over alle universiteter i Spania. Klikk deg inn på lærestedenes hjemmesider for å få mer informasjon om de ulike programmene. Du kan også bruke Lånekassens egen søkemotorsom gir deg en oversikt over skoler og grader som Lånekassen har gitt støtte til de siste tre årene. 

 

 

Søknad om Bachelor til offentlige universiteter: 


AVKOBLING FRA STUDIENE: Langs Spanias 7268 kilometer lange kystlinje finnes det nok av strender å besøke når man har fri fra universitetet.

1. En bachelorgrad (Grado) tar 4 år å fullføre. Hvert år gir 60 ECTS og så å si all undervisning foregår på spansk. For å få støtte fra lånekassen må du ta en Grado oficial


På offentlige universiteter konkurrerer alle internasjonale studenter om studieplassene på grunnlag av karaktersnitt fra videregående skole på lik linje med spanjolene. Du finner det spanske snittet (Nota de Corte, på spansk) på søkemotoren til utdanningsdepartementet. Spanske karakterer går fra 0 til 10 hvor minimumskarakterer for å bestå er 5. Her kan du regne ut snittet ditt. NB! Bruk norsk snitt uten tilleggspoeng. 

 

2. Når du har funnet studiene og sjekket snittet kan du registrere deg hos UNED (Universidad Nacional de Educacion a Distancia). NB! All info står på spansk. De vil regne om ditt norske snitt til spansk snitt. UNED vil da dokumentere din utdanningsbakgrunn og du kan søke på inntil åtte programmer på offentlige universiteter. 

 

Når du er ferdig med registreringen, må du skrive ut en kopi og sende det sammen med følgende dokumenter: 

 

- Kopi av pass

- Rettsmessig kopi av vitnemål

- Rettsmessig kopi av oversettelse av vitnemål til spansk

- Rettsmessig kopi av oversettelse av karakterutskriften fra alle år på videregående


- Kopi av registreringen du har gjort på UNEDs nettsider, samt kvitteringen for betalt ekspedisjonsgebyr på 46,21 euro. 

 

Registreringen og dokumentene sendes til følgende adresse: 

 

UNIVERSIDAD NACIONAL DE EDUCACION A DISTANCIA SECCION DE ACCESO II (ACCESO UE) Calle Juan del Rosal, 14 (Ciudad Universitaria) 28040 MADRID – SPAIN

 

Ekspedisjonsgebyret betales til: 

 

Banco Santander 

Kontonr 0049-0001-59-281-1479300 

Plaza de Canalejas número 1 MADRID -C.P. 28013 ESPAÑA 

IBAN: ES2100 490001 5928 11479 300 SWIFT: BSCHESMM 

 

På betalingsinformasjon må du skrive både navnet ditt og registreringsnummeret, som du får ved registrering.

 

For mer informasjon kan du ta kontakt med UNED (på spansk) eller ringe på telefon +34 913 987 469.

 

Når du har fått svar fra UNED, kan du søke på offentlige universiteter ved å ta direkte kontakt med universitetene du vil søke på. Henvend deg til opptakskontoret: Oficina de Admision. Sjekk alltid med lærestedet når de ønsker å få søknaden, vanligvis er dette rundt mai-juni. 

 

 

Søknad om bachelor til private universiteter: 


 

Du søker direkte til hvert enkelt lærested. De fleste private universiteter krever ikke UNED-registrering, men de hjelper studentene med UNED-sertifikatet under studieløpet. 

1. Last ned søknaden på universitetets hjemmeside

 

2. Ta skolens opptakstest (mange godtar også SAT-testen), motivasjonsbrev, referanser. 

 

3. Intervju (på skolen eller via Skype)

 

4. Betale/reservere studieplass

 

 

Søknad om opptak til master

 


STUDENTBY: Spanias hovedstad Madrid har flere universiteter som er populære blant norske studenter. 

For å søke til master, trenger du ikke å registrere deg hos UNED. For å få støtte fra Lånekassen, må du ta en mastergrad som heter Máster Oficial. De fleste masterprogrammene er ettårige og gir 60-120 ECTS. Du trenger en bachelorgrad på 180 ECTS for å kunne søke mastergrad. 

 

 

1. Søk deg frem til studieprogrammer på masternivå hos Det spanske utdanningsdepartementet. Til mastergrader på engelsk, klikk her

 

2. Deretter søker du direkte til skolen. Søknadsfristene varierer fra mars til august, og som regel er fristene på de engelskspråklige studieprogrammene tidligere enn på de spanskspråklige, gjerne i mars. 

 

Søknadsskjema finnes på lærestedets nettsider, eller du får den tilsendt i posten. Det er vanlig å legge ved tittel på lavere grad, karakterutskrifter og diploma supplement, som du får ved ditt norske lærested. Papirene kan stå på spansk eller engelsk. 

 

3. Motivasjonsbrev er vesentlig for mastersøknader i Spania og kan være avgjørende for opptaket. Brevet skal gi inntrykk av deg som person og dine interesser, og er din sjanse til å overbevise lærestedet om at du er den studenten de vil ha. Brevet skal inneholde følgende: 

 

- Evne til å uttrykke deg skriftlig

- Planer for fremtiden

- Informasjon om deg som person

- Dine tanker, holdninger, erfaringer, personlige egenskaper, fantasi og kreativitet

 

4. Anbefalingsbrevet er en akademisk referanse som en av lærerene dine har skrevet. På høgskoler og universiteter er det vanlig at administrasjonen skriver slike brev. Brevet trenger ikke å være lenger enn en side, og skal inneholde litt om din innsats og resultater på skolen samt informasjon om det norske utdanningssystemet. 

 

Trenger du å få vitnemålet oversatt, kan de fleste skoler gi deg en engelsk oversettelse. 

LES OGSÅ: Ta utveksling og opplev et annerledes semester

 

 

 

Språk og språkkrav

 

Undervisningen foregår på spansk, og du må kunne spansk godt for å ha utbytte av undervisningen. Noen universiteter vil også kreve at du tar språktest for å kvalifisere til opptak. Når det er sagt, er det mange studenter som reiser ned et par måneder før skolestart uten noe som helst spanskkunnskaper for å lære seg språket. Det krever en ekstra innsats både før og i løpet av studiet, men se på det som en gyllen mulighet til å lære deg verdens nest mest brukte språk. 

 

Les om Nicole Gumatay, som lærte seg spansk på to måneder før skolestart og bestod i alle fag.

 

Lærer du deg spansk, har du også bedre forutsetning for å lære om spansk kultur og å integrere deg i det spanske samfunnet. Du kan også se på det som en fremtidsinvestering: lærer du deg spansk, vil du kunne jobbe i/med Spania eller i andre spansktalende land, med spansk oversetting, som spansklærer osv. Mulighetene er mange når man kan flere språk. 

 

Det er viktig å være klar over at Spania har fire offisielle språk: Spansk, Katalansk, Baskisk og Galisisk. Det er ikke gitt at du forstår disse språkene selv om du lærer deg spansk. Dersom du reiser til Katalonia, Baskerland eller Galicia, er det lurt å lære seg det lokale språket. Spansk er det offisielle språket, men mange foretrekker å bruke sitt lokale språk både i undervisningssammenheng og i dagligtale. Universitetene tilbyr ofte gratis kurs i lokale språk, og du kan som regel levere oppgaver og kommunisere på spansk. 

 

Ikke alle universiteter setter språkkrav for utenlandske studenter, men de fleste forutsetter at du kan nok spansk til å følge med undervisningen på universitetsnivå. Noen universiteter krever imidlertid at du avlegger språktesten DELE (Diplomas de Espanol como Lengua Extranjera) før du begynner på studiet. Det må du sjekke direkte med skolen. Du kan ta DELE-prøven ved Folkeuniversitetet, og ellers i de fleste spanske byer. 

 

 

Språkkurs og språkstipend:

 

Du vil få språkstipend på kr 17 675 fra Lånekassen til å ta språkkurs, dersom du allerede er tatt opp i en utdanning på spansk som gir rett til støtte. Kurset må vare i minst fire uker, med minimum 15 timers undervisning per uke.

Du må ta språkkurset før hovedutdanningen, men inntil to uker av kurset kan gå parallelt med utdanningen. Dersom du reiser til Spania som utvekslingsstudent, vil du også kunne få støtte til språkkurs. 

Språkkurs i Spania kan enten tas ved universiteter eller ved private språkskoler godkjent av Instituto Cervantes. Språkkurs ved universitetene følger vanligvis semesterstart i oktober og februar. 

 

Oversikt over spanskkurs ved universiteter i hele Spania

 

Oversikt over spanskkurs ved språkskolene godkjent av Instituto Cervantes

 

Studiemuligheter på engelsk:

Det er få spanske universiteter som tilbyr undervisning på engelsk på bachelornivå. På Masternivå kan du derimot finne flere engelskspråklige programmer. Søk deg frem til studieprogrammer på masternivå på nettsidene til det spanske utdanningsdepartementet. 

 

 

 

Årsstudium i spansk språk og kultur

 

Fem universiteter tilbyr spanskkurs + noen tilleggsfag (som litteratur, historie, film, etc, avhengig av nivået) som gir deg 30 studiepoeng (ECTS) for et semester eller 60 studiepoeng for et år. Dette får du støtte til fra Lånekassen for uspesifiserte studiepoeng. Studiepoengene kan inngå som en del av en bachelorgrad i Norge eller andre europeiske land.

 

Det er ingen spesielle krav for å søke bortsett fra generell studiekompetanse, og det er bare å melde seg på. I studieåret 2014/15 er det 32 norske studenter som tar dette studiet i Spania.

 

 

1) Universidad de Barcelona

 

Senter for språkstudier ved Universidad de Barcelona tilbyr studiumet Diploma en Estudios Hispánicos, som gir 53-56 studiepoeng per år. Kurset inkluderer fem valgfrie kulturfag. For å få tilstrekkelige studiepoeng må du velge syv kulturfag. Ett år koster 36 000 kroner. Det er også mulig å ta kun et semester.

 

 

2) Universidad Nebrija 

 

Senter for språkstudier ved Universidad Nebrija i Madrid tilbyr semesterstudier i språk og kultur. Studiet heter Hispanic Studies og ett semester koster 36 000 kroner. Mer informasjon og online søknad på universitetets nettsider.

 

* Universidad Nebrija tilbyr fullt stipend på et to ukers preparatory course i september og 50% stipend på et fire ukers preparatory course i januar. Dette er for studentene som finner informasjon gjennom ANSA og melder seg på kurset Hispanic Studies.

 

 

3) Universidad Carlos III de Madrid

 

Universidad Carlos III de Madrid er et offentlig universitet som tilbyr et årsstudium i spansk språk og kultur. Studiet heter «Yearlong Intensive Spanish Course: Language, Culture and Civilization». Studiet koster 32 000 kroner per år. Mer informasjon og søknad på nettsidene til universitetet.

 

 

4) Universidad de Deusto 

 

Universidad de Deusto er et privat universitet i Bilbao som tilbyr semesterstudier i spansk språk og kultur på forskjellige nivåer. Sjekk universitetets nettsider for mer informasjon og online søknad. Ett semester koster 43 000 kroner.

 

 

5) Universidad Pablo Olavide

 

Universidad Pablo Olavide i Sevilla er et offentlig universitet som tilbyr kurs i spansk språk og kultur og gir deg 30 studiepoeng per semester. Sjekk universitetets nettsider for mer informasjon og online søknad.

 

 

Frister

 

Fristene varierer fra universitet til universitet, men du bør som regel søke innen juni for oppstart i september. Noen universiteter har oppstart i februar også og du bør søke innen desember. Private universiteter er ofte mer fleksible og du kan søke nesten frem til studiestart.

LES OGSÅ: Julie studerer Master in Business Administration i Madrid - Spania

 

 

Studiekostnader og finansiering

 

Lånekassen gir støtte til utdanning ved offentlige godkjente læresteder og offisielle titler som gir uttelling i studiepoeng. Du får også støtte til utveksling. For å få støtte fra lånekassen og være sikker på at utdanningen din godkjennes i Norge, må du velge læresteder og grader godkjent av spanske utdanningsmyndigheter. Kun Grado og Máster Oficial er godkjent av spanske utdanningsmyndigheter og berettiger støtte fra Lånekassen.  Universitetene tilbyr også uoffisielle mastergrader som kalles Grado og Máster Propio, men disser er ikke støtteberettiget. 

 

Offentlige læresteder tar ikke skolepenger, men de krever en studieavgift på rundt 500 - 1.200 euro per år. På private universiteter ligger skolepengene på mellom 6.000 - 18.000 euro eller mer, avhengig av studiene.

 

Til bachelorutdanninger kan du få 50 prosent lån og 50 prosent stipend. Til masterutdanninger blir skolepengestøtten gitt som 70 prosent stipend og 30 prosent lån. 

 

 

Oversikt over støtte til bachelorutdanning:

 

Type støtte Totalt per år Andel lån Andel stipend
Basisstøtte 97 850 kr 58 710 kr 39 140 kr
Skolepengestøtte 120 433 kr 89 638 kr 30 795 kr
Til sammen 218 283 kr 148 348 kr 69 935 kr

 

 

 

Oversikt over støtte til masterutdanning:
 
Type støtte Totalt per år Andel lån Andel stipend
Basisstøtte 97 850 kr 58 710 kr 39 140 kr
Skolepengestøtte 120 433 kr 77 320 kr 43 113 kr
Til sammen 218 283 kr 136 030 kr 82 253 kr

 For å regne ut hvor mye du kan få i støtte til sammen, bruk Lånekassens støttekalkulator.

LES OGSÅ: Utdanning i Spania: Linda studerer business i Barcelona

 

 

Prisnivå i Spania

 

Spania er som nevnt tidligere, et av Europas billigste land å bo i. Men, det avhenger av hvilken by du studerer i. I Sør-Spania er prisene som regel mye lavere, og Nord-Spania er dyrest. Madrid ligger midt på treet, og det blir litt hva du gjør det til selv. Velger du å shoppe, spise mye ute og bo dyrt, blir det selvsagt dyrt. Men det finnes mange billige spise- og bosteder, du må bare vite hvor du skal gå og unngå turistfellene. Det samme gjelder for Barcelona som er hakket dyrere enn Madrid, men også der kan du leve billig ved å forhøre deg med lokale om hvor det lønner seg å bo, spise og gå ut. 

 

StudentTorget har satt opp en enkel prisindeks for deg slik at du kan se hvor mye billigere det faktisk er å bo i utlandet. Vi har valgt ut ti varekjøp og sammenlignet disse så du kan se forskjellen. Prisene er gjennomsnittlige og kan variere ut fra endringer i valutakursen.  

 

 

Varekjøp Pris i Spania Pris i Norge
1 kinobillett Fra 3,50€ - 8€ (fra 28kr-64kr) 120kr
1 liter melk 1€ (8 kr) 15kr
1 øl på byen 2€ (16 kr) 80 kr
1 dagsbillett med kollektivtransport i hovedstaden Madrid: 2€ (16kr) Oslo: 80 kr
1 utgave av landets mest leste avis El Pais: 1,50€ (12 kr) VG: 25-30 kr
1 kopp kaffe Fra 1€ (8kr) 28 kr
1 par Nike sko 120€ (960 kr) 1100 kr
1 kilo kjøttdeig 4€ (32 kr) 75,60 kr
1 Big Mac fra McDonalds 3€ (24 kr) 43 kr
1 hårklipp for menn/kvinner Fra 5-10€ (Spejos) 80kr 760/695 kr

 

(Kilde: Numero.com - Prisene er innhentet i oktober 2014) 

LES OGSÅ: Studere i Madrid? Les om Sindres erfaringer fra Autonomous University of Madrid

 

 

 

Den spanske kulturen

 

Spansk kultur er veldig annerledes enn den norske, men også veldig fascinerende og spennende. For å gjøre overgangen enklere når man flytter til Spania, kan det være lurt å ha et par kulturforskjeller i bakhodet.

Først og fremst er spanjolene kollektivister; de foretrekker å være sammen i store grupper og har den tankegangen at jo flere, jo bedre. De er også veldig flinke på small-talk og synes det er viktig med sosial harmoni. De går sjelden rett på sak, men innleder ofte høflig med enkle temaer som fotball, familie, ferie og lignende.
 
Improvisering er også en stor del av spansk kultur, og der vi nordmenn er vant til at ting går etter skjema, finnes det gjerne ikke noe skjema hos spanjolene. Hvis det blir for mye improvisasjon og for lite struktur, kan det være lurt å spørre om planen eller foreslå endringer.
 

Der vi nordmenn ofte gjør business først, og så pleasure, blander spanjolene ofte disse to både i jobb- og studieliv. De har gjerne mer fokus på sosial harmoni enn på effektivitet som fører til at dagene blir lengre, men til gjengjeld mer sosialt og hyggelig. Det er vanlig å ta seg flere kaffe-, røyke- eller matpauser med studiekamerater eller kolleger i løpet av dagen.

 

Tidsbegrepet er også noe annerledes, det er ikke uvanlig at man kommer 10-15 senere enn avtalt uten at man skal behøve å si fra om det. Det kommer selvfølgelig an på i hvilken sammenheng, med hvem osv.

Spania er et betydelig mer «macho» land enn Norge og organisasjonskulturen er også mer hierarkisk oppbygd. Derfor vil du kanskje legge merke til at autoritære personer er vanskelige å få tak i, og du må ofte gjennom en sekretær for å nå frem.

Det er også vanlig å adressere eldre eller autoritære folk med høflighetsformen. Hierarkiet kan også merkes ved større klasseforskjeller i samfunnet, og det er mer fokus på det ytre: hvem du er sammenhenger ofte med hvordan man kler seg. Derfor er det viktig i visse sammenhenger å kle seg pent for å bli tatt på alvor. 

 

Det finnes også forskjeller i intimsone og hygiene. Vanligvis hilser man med to kyss, men i formelle møter gir man gjerne hånden. De har også en mindre intimsone, man står derfor nærmere hverandre når man snakker, og det inkluderer ofte mer kroppskontakt.

Et svært annerledes moment når det kommer til hygiene er håndvask. Spanjoler går ofte ut av toalettet uten å vaske seg på hendene, og det er kanskje en av de kulturforskjellene de fleste har mest problemer med å akseptere. 

LES OGSÅ: Fysioterapiutdanning i Spania: – Det er alltid noe nytt å se i Barcelona

 

Det spanske kjøkken

 

Matkulturen er også viktig i Spania. En god måte å bli kjent med spanjolene og den spanske kulturen på, er derfor gjennom måltidene. For spanjoler som ellers liker å improvisere, er de ofte konvensjonelle når det kommer til mat. Mange følger tradisjonelle oppskrifter og spiser til faste tider. Har du et møte eller blir invitert på noe i lunsj- eller middagstid, vet du at møtet vil inkludere mat. De blir gjerne overrasket over at internasjonale folk har andre tider og måter å spise på, og gjør du noe som de synes er annerledes, får du gjerne en kommentar.  

Ofte er det slik at restaurantene åpner til lunsj og stenger på ettermiddagen, og åpner igjen til middag. Skal du flytte til Spania, er det derfor lurest å legge om til det spanske måltidsskjemaet. 

 

Mat i Spania er ofte forbundet med sosiale samlinger med venner og familie, og det er vanlig at måltidene varer i flere timer. Spansk mat varierer i de ulike regionene og områdene i Spania der alle har sine særtrekk og spesialiteter. ”Paella” er en av nasjonalrettene i Alicante-regionen, mens i nord får du Europas beste sjømat, og i Sør den beste tapasen.

 

 

Måltidene

 

Spanjoler er ikke så nøye med frokost, noen spiser kjeks eller frokostblanding før jobb/studier, men det er også vanlig å spise frokost på kafe. Da bestiller de gjerne ”tostadas con tomate” og ”cafe con leche” som består av to små toast med tomat og kaffe med melk. Noen tar seg også en sandwich i 11:00-12:00-tiden, så de holder ut til lunsj.

 

I løpet av ukedagene spiser de gjerne lunsj på en restaurant nærme jobben, og det vanligste er å spise ”Menu del dia”, som inkluderer 3 retter for ca 10-12 euro. Da får man forrett, hovedrett og kaffe eller dessert, og en typisk lunsj vil bestå av salat eller suppe til forrett, fisk eller kjøtt til hovedrett og frukt eller yoghurt til dessert.

Lunsjen er dagens viktigste måltid og varer ca én time mellom kl 14:00 og 16:00. I helgene samles gjerne hele familien og venner og lunsjen kan ofte vare i flere timer eller i noen tilfeller helt til middag.

 

”Merienda” er et mellommåltid eller en snack i 17:00-19:00-tiden, avhengig av når du spiste lunsj. Da tar noen seg en sandwich eller liknende, men mange skipper også dette mellommåltidet da de har spist stor lunsj.

 

Hva og når man spiser middag varierer, men i ukedagene spiser man gjerne noe enkelt hjemme som omelett eller salat i 21:00-22:00-tiden. Mange møter også venner ute på en tapasbar eller restaurant og spiser middag. I helgene og på fridager er det mer vanlig at man møtes litt senere for å spise, og noen ganger kan man møtes så sent som 23:00-24:00. Ofte bestiller man flere småretter (tapas) på restaurant og deler. Tapas kan være alt fra et kjøttstykke delt opp i mindre biter til pizza eller salat. Alt som går an å dele, rett og slett. 

 

 

Bolig- og leiemarkedet i Spania

 

Spania er Sør-Europas billigste land å bo i, og med støtte fra Lånekassen kommer du langt som student. Boligprisene varierer avhengig av hvor i Spania du studerer, for eksempel betaler du maks 200 euro (ca. 1600 kroner) for et rom i bokollektiv i Granada, mens i Madrid og Barcelona må du ut med i hvert fall 350 euro. (ca. 2800 kroner).

 

Mange universiteter har studentboliger i området rundt campus og utenlandske studenter får tilbud om ledige plasser det første året av studiene. De fleste lærestedene har også et eget studentkontor, som kan hjelpe til med å skaffe et sted å bo.  På nettstedet resa.es kan du finne bolig for universitetsstudenter over hele Spania.

 

De fleste studentene som reiser til Spania finner seg imidlertid et rom via Idealista, som tilsvarer det norske finn.no. Der finner du også informasjon på engelsk. Vanligvis lønner deg seg å være norsk student, da de foretrekker nordmenn som leietakere fordi vi har rykte på oss for å være ærlige og pliktoppfyllende med husleien. 

 

Noen tips når du leier via idealista.com: 

 

1. Det er relativt enkelt å finne et rom via idealista.com, og all informasjon står på engelsk. Det er også greit å kunne spansk når du leter etter et rom her, da de fleste som legger ut annonser her er spansktalende. De fleste unge spanjoler kan engelsk, men nivået er ikke så høyt, så det beste er å kommunisere på spansk. 

 

2. Du kan gjerne sende mail på idealista.com, men det beste er å ringe for å avtale visning. 

 

3. Dra på flere visninger, sjekk de forskjellige områdene i byen og priser. 

 

4. Det pleier ikke å være så stor konkurranse om å leie et rom, så hvis du er på visning og har lyst på rommet, får du det som regel. 

 

5. Mange huseiere ønsker ikke å koste på seg den ekstra utleie-utgiften som gjør at du ofte ikke får skriftlig kontrakt og må betale husleie kontant. Det gjør det enklere å leie en bolig for en kort tid, men det er en god ide å lage en form for skriftlig kontrakt med huseier, både for leieperioden og for depositumet. Som regel er depositumet på 1-3 måneder, dette får du tilbake når du flytter dersom alt er i stand. 

 

6. Det beste er selvfølgelig å få kontrakt av huseier, og får du det, les den nøye før du signerer, gjerne med hjelp av en spanjol. Ha også klare avtaler på at huseier skal fikse feil og eventuelle mangler som ikke er forårsaket av leietakerne. 

 

7. Mange studenter velger å dele leilighet med andre internasjonale studenter, men det er også en god idé å dele leilighet med spanjoler da man får øvd seg på spansk dagligtale og får oppleve mer av spansk kultur. Det er også en fin måte å få seg spanske venner og bli integrert i det spanske samfunnet på. 

 

8. Husk på kulturforskjeller. Man merker ofte forskjellene best når man bor med folk. Mange spanjoler er tradisjonelle og har kanskje ikke så mye erfaring med internasjonale studenter, så sørg for åpen og klar kommunikasjon på alle områder.

 

9. Det er vanlig i flere spanske kollektiv å sette opp vaskelister på kjøleskapet der alle får ansvar for å vaske et rom/en del per uke. Mange skaffer seg også vaskehjelp da dette er relativt billig (10 euro per time). 

 

10. En gyllen regel i Spania: allier deg med en spanjol som kjenner til hvordan ting fungerer. Ofte kan utlendinger bli misforstått eller utnyttet fordi de ikke kan språket eller ikke helt skjønner hvordan ting fungerer. 

LES OGSÅ: Stor Spania-quiz

 

 

 

Praktisk info - Til dagen du flytter

 

Forsikring

Når du flytter over til Spania er det naturlig å få seg reiseforsikring om du ikke har det fra før. Det kan blant annet dekke ekstra omkostninger relatert til sykdom og laptop- og mobiltyveri. Du kan høre med banken din i Norge hva de tilbyr av forsikring. ANSA tilbyr en studentforsikring til deg om du er medlem. For under 2000 kroner i året vil du få dekket innbo for opptil 100 000 kroner, tyverier, reisegods og sykdom. Som medlem hos StudentTorget.no får du også 10 prosent ekstra rabatt på Studentforsikring hos Gouda Reiseforsikring.

 

 

NIE-nummer

 

Norske borgere som oppholder seg lengre enn 3 måneder i Spania bør skaffe seg et NIE (ID)- nummer på den lokale politistasjonen. Selv om man ikke alltid behøver NIE-nummer for å åpne bankkonto eller inneha et mobilabonnement, krever de fleste det, og det gjør ting enklere. Ta kontakt med ANSA eller den norske ambassaden i Spania for mer informasjon om hvordan du kan skaffe deg NIE-nummer. 

 

 

Bankkort

 

Studerer du i Spania et eller to semestre, behøver du nødvendigvis ikke et spansk bankkort. Men da lønner det seg da å ha med et norsk bankkort som ikke krever gebyrer hver gang du tar ut penger.  

 

Ønsker du imidlertid å skaffe deg et spansk bankkort, er det lurt å ha med pass eller id og NIE-nummer. I noen banker kan du imidlertid åpne en konto uten NIE-nummer, for eksempel i banken BBVA. Ellers er ING Direct, La Caixa og Banco Santander velkjente og brukervennlige banker som du fint kan benytte deg av. 

 

 

Mobilabonnement

 

Du kan fint skaffe deg et SIM-kort til mobilen din i Spania med pass og norsk bankkort. Men mobilprisene i Spania er av de dyreste i Europa, så velg selskap med omhu. Selskapene som rangeres som billigst og best på kundeservice i forbrukerundersøkelser, er MÁSMÓVIL, Pepephone, Yoigo og SIMyo. De er ofte betydelig billigere enn de største, du har ingen bindingstid og de har kundeservice på både engelsk og spansk. Styr unna de største hvis du kan; Orange, Vodafone og Moviestar. De er dyre, du vet sjelden hva du betaler for, ofte må du binde deg i lang tid og det er vanskelig å få hjelp hos kundeservice. 

 

MÁSMÒVIL er det aller mest gunstige for deg som er nordmann i Spania da selskapet er startet opp av en nordmann og likner norske mobilselskaper. Du har ingen bindingstid, kundeservice på ti språk (inkludert norsk hvis du ønsker det) og billige ringe- og internettpriser. 

 

 

Cash is king!

 

Husk å alltid sørge for å ha med deg kontanter i Spania. Selv om de etter hvert aksepterer kort mange steder, har de ofte en minimumsgrense for å betale med kort. 

 

 

Transport

 

I storbyene kan du skaffe deg månedskort til metro og buss, og prisene varierer i hver by. I byer som Valencia, Barcelona og Madrid har de også bysykler man kan benytte seg av. Det enkleste er å forhøre seg med lokale om hvordan systemet fungerer og hvilke billetter som lønner seg. Ofte tilbyr de studentpriser. 

 

 

Arbeidsmuligheter

 

Ønsker du å jobbe i Spania, må du skaffe deg et NIE-nummer og spansk bankkort for å kunne betale skatt i Spania. Ta kontakt med det lokale skattekontoret for å få mer informasjon.

 

Klikk her for å se alle skoler og studier i utlandet