(StudentTorget.no):

Hvis sjefen forteller deg at hans jobb er å gjøre at du lykkes, at bedriften er best i sin bransje, eller hvis jobbannonsen inneholdt frasen «konkurransedyktig lønn», da kan det ofte i beste fall være sannheter med modifikasjoner.
 
Spaltist og næringslivsforfatter Geoffrey James hevder i hvert fall dette i en artikkel på karrierenettstedet Inc.com. Han mener bedriftsledelsen undervurderer sine ansatte dersom de velger å lyve om virkeligheten. 
 
Han har ramset opp de åtte løgnene som oftest kommer fra sjefenes munn. Vel å merke er påstandene helt legitime for en sjef å si, hvis de faktisk stemmer.
 

1. «Jeg betaler deg en konkurransedyktig lønn.»

Det første mange vil gjøre etter å ha blitt servert denne uttalelsen, er å kaste seg på nettet og finne ut hva folk i deres posisjon gjennomsnittlig får betalt.
 
Sannheten er vel snarere at han vil betale deg det han har råd til å betale, eller i verste fall så lite som han kan komme unna med. 
 

2. «Min jobb er å gjøre at du lykkes»

Dersom sjefen påstår at hans jobb er å gjøre at du lykkes, lyver han, i følge Geoffrey James.
En leder skal ikke gi de ansatte forhåpninger om noe som ikke stemmer. Hvis det viser seg at sjefen er mer opptatt av egne karrieremuligheter, vil det bare skape sinne når de ansatte innser at den påståtte omsorgen ikke stemmer med virkeligheten. 
 
Da er det bedre å si sannheten: «De ansattes jobb er å sørge for at sjefen lykkes.»
 

LES OGSÅ: Richards bransons beste karrieretips

 

3. «Vi er som en stor familie her på arbeidsplassen»

Det er ingenting i veien for å legge opp til et godt arbeidsmiljø, og at stemningen mellom de ansatte skal fortone seg som mer enn bare profesjonelt samarbeid. Men når det kommer til stykket, så er nok de aller fleste av de ansatte allerede en del av en familie som forhåpentligvis dekker alle familiære behov.  
 
Det hadde vært mer riktig å si: «Vi har et godt arbeidsmiljø, og jeg håper du vil tirives med å jobbe her.»
 

4. «Vi følger en femårs-plan»

Hvis sjefen forteller at bedriften følger en strategi som strekker seg over en femårsperiode, så stemmer nok ikke dette helt. Se på din egen arbeidsplass for fem år siden. Mest sannsynlig har det ikke skjedd de helt store endringene. I de fleste tilfeller strekker planer seg over en 3 til 18 måneders-periode som hos alle andre, mener Geoffrey James.
 
Sannheten er antakelig heller det den er for de fleste andre: «Vi gjør vårt beste for å tilpasse oss underveis.»
 

5. «Svogeren min var den beste mannen for jobben»

Det er det ingen grunn til å tro på. Alle, inkludert svogeren hans, vet at han fikk den stillingen fordi sjefen er gift med søsteren hans. Det å skulle dekke over innlysende nepotisme er bare pinlig for alle involverte.
 
Sannheten er nok heller: «Det var enten det eller å sove på sofaen.»
 

6. «Det er ingen sannhet i ryktene om nedskjæringer»

Rykter om nedskjæringer og oppsigelser er arbeidstakernes skrekk, og ryktene går fort.
Geoffrey James mener det er dumt å avfeie alle rykter om nedskjæringer. De fleste arbeidstakere vet at rykter om nedskjæringer ikke er usanne før toppledelsen offisielt har avkreftet dem. Enhver med litt næringsvett vil nemlig sette i gang å oppdatere CV-en sin uansett om ryktene er troverdige eller ikke.
 
Sjefen bør heller fortelle til de ansatte at de ikke bør bekymre seg over ting som bare kanskje kan skje.
 

7. «De ansatte er vår mest verdifulle ressurs»

De fleste ansatte er intelligente nok til å innse at de fleste selskaper har mange ressurser og eiendeler som de verdsetter høyere enn sine ansatte. Denne typen selvfølgeligheter viser bare at sjefen er komfortabel med å si akkurat det de ansatte «vil» høre.
 
En mer korrekt sannhet ville være å si: «Dere gjør en god jobb, og jeg setter pris på bidraget deres.»