(StudentTorget.no):

Halvparten av befolkningen har nyttårsforsetter som dreier seg om egen økonomi. En undersøkelse fra Norstat og Storebrand viser at 25 prosent av dem under 30 år ønsker å øke inntekten ved å jobbe mer.

 
– Nyttår er en fin tid å tilegne seg nye og bedre vaner, ikke minst økonomiske. Derfor er det positivt at så mange som halvparten av oss svarer at vi har satt oss økonomiske nyttårsforsetter for 2013, kommenterer forbrukerøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand.
 
 

Fra forsett til handling

 
I den landsdekkende spørreundersøkelsen svarer hele 1 av 4 respondenter under 30 år at de vil øke inntekten ved å jobbe mer, mens svært få over 30 år svarer det samme. 
 
Dette overrasker ikke Rolf Mæhle, assisterende direktør i Finans Norge (FNO).
 
– Vi vet at de unge er veldig tilpasningsdyktige. Øker for eksempel renteutgiftene, snur mange unge seg rundt og øker inntektene ved å jobbe mer eller bytte jobb. Unge kan strekke lønnsstrikken lenger enn eldre, men man skal selvsagt ikke basere økonomien sin på at man alltid kan jobbe mer, sier Mæhle.
 
Forbrukerøkonomen i Storebrand mener at god økonomisk planlegging er nøkkelen til å nå de økonomiske målene for 2013.
 
– Å sette opp et budsjett er et smart sted å begynne. Mange banker har nå budsjettverktøy i nettbanken hvor du enkelt kan få oversikt over forbruket ditt i året som gikk. Dette bør danne grunnlaget for budsjettet for 2013, legger han til.
 
I undersøkelsen svarer ni prosent av de spurte at de skal nedbetale ekstra på boliglån eller studielån, mens syv prosent sier de skal betale ned ekstra på forbrukslån eller billån.
 
– Mange av oss lager nyttårsforsetter som ikke blir noe av, men disse tallene er gledelige, sier Dyre Haug.
 
Han anbefaler alle å spare noe. 
 
– Alle som vil spare bør lage en spareavtale med fast trekk. Da slipper du å tenke på dette hver måned, og på denne måten klarer du å gjøre forsettene til virkelighet, sier Dyre Haug.
 
Hvis du trenger inspirasjon for å komme i gang, er det bare å tenke på hva du selv får igjen for å spare målrettet, avslutter han.
 

LES OGSÅ: Slik får du høyere lønn