(StudentTorget.no):

Det er ikke uvanlig at bedrifter outsourcer it-oppdrag til billig arbeidskraft i utlandet for å spare penger.
 
Den amerikanske it-utvikleren «Bob» fant ut at dette var en lur ide, og outsourcet like gjerne sitt eget programmeringsarbeid til en kinesisk underleverandør. 
 
På denne måten kunne han slenge bena på bordet og surfe på nettet imens andre gjorde jobben for ham til spottpris. Selv mottok han et sekssifret antall dollar i årslønn.
 
 

Slik ble han avslørt

 
Sikkerhetsrevisjonen i selskapet oppdaget etterhvert hva stjerneutvikleren deres holdt på med. Loggfiler fra VPN-trafikken viste nemlig at det var en rekke innlogginger fra Shenyan i Kina, skriver The Register.
 
Bedriftens it-folk var først sikre på at problemet måtte komme av en slags malware som opprettet VPN-forbindelser fra «Bobs» stasjonære pc via en ekstern proxy. Denne forklaringen viste seg derimot ikke å stemme.
 
Bedriftens telekommunikasjonsleverandør Verizon fikk tillatelse til å gå «Bobs» pc-vaner nøyere etter i sømmene. Etterforskerne fant ut at han hadde leid inn en softwarevirksomhet i Shenyang til å gjøre programmeringsarbeidet for ham.
 
Ved å analysere arbeidsrutinene hans fant de ut av at en typisk arbeidsdag for Bob så omtrent slik ut:
 
 
09.00 - Møte opp på jobb, surfe et par timer på Reddit og se på videoklipp av katter
 
11.30 - Gå til lunsj
 
13.00 - Ebay-tid
 
14.00 – Oppdatere Facebook og LinkedIn
 
16.30 - Avsluttende oppdateringer, sende e-mail til ledelsen
 
17.00 - Gå hjem
 
 
Det er kanskje ikke så rart at bedriften anså Bob som en av deres mest effektive ansatte. Bob var tilsynelatende så flink at HR-avdelingen utnevnte ham til topprogrammerer i virksomheten over flere kvartaler. 
 
Videre undersøkelser viste også at «Bob» hadde flere stillinger i andre bedrifter, som han også hadde outsourcet. Dette gav ham hundretusenvis av dollar i profitt, samt rikelig med tid til å se kattevideoer på internett.
 
«Bob» er ikke lenger ansatt i firmaet, skriver The Register.
 

LES OGSÅ: 20 sitater om arbeidsmoral