(StudentTorget.no):

BI-professor Bård Kuvaas mener Norske bedrifter ikke er gode nok til å ta i bruk nyutdannedes kompetanse.
 
- De nyutdannede sitter på fersk, forskningsbasert faglig kompetanse. Også blir de i arbeidslivet møtt av ledere som sier: «Hei jenta mi eller gutten min. Nå skal du få lære noe om virkeligheten», sier Kuvaas til DN.no.
 
 

Talent og kloke hoder

 
Denne uken ble ledelsesarrangement Årskonferansen 2013 avviklet i regi av Handelshøyskolen BI. 
 
I sitt foredrag oppfordret Kuvaas ledere til å endre sine innstillinger til ferskingene i selskapet.
 
- De må heller starte med å si noe slikt: «Vi har ansatt deg fordi du har tatt en mastergrad og skrevet en strålende oppgave om et spennende tema. Hva kan du lære oss?»
 
Han har selv fått tilbakemeldinger fra egne studenter som har kommet ut i arbeidslivet, om at selskapene ikke er gode nok til å utnytte den kompetansen de har, og at de kan så mye organisasjonen ikke kan, uten at dette blir tatt i bruk. 
 
HR-partner Reidar Henriksen i konsulentselskapet PwC mener Kuvaas har et viktig poeng, men understreker at det faktiske liv ofte fungerer annerledes enn teorien. 
 
- Jeg tror vi er ganske bevisst på at de nyutdannede har oppdatert, moderne og god teoretisk innsyn. Samtidig handler det å jobbe i den type kompetansebedrift som vi representerer også om livslang kompetanseutvikling, sier han. 
 
Henriksen understreker også at PwC har som utgangspunkt å ansette «de beste talentene». BI-professor Kuvaas liker derimot ikke den type snakk om «talenter». 
 
- Jeg er så «fed up» av begreper som talent og kloke hoder. Hvem ansetter egentlig dumme hoder? Det er så mye retorikk og fjas, sier Kuvaas til DN.no. 
 

LES OGSÅ: Fem tips til første jobb etter studiene