I fjor ble Bjørn Kjos kåret til drømmesjefen til en rekke ledere og ansatte i næringslivet. Det ble han ved å ansette folk som var flinkere enn ham selv.

I tillegg til å være toppsjef i norsk næringsliv er Kjos utdannet både som jagerflyger og jurist. Han har jobbet som dommerfullmektig og forretningsadvokat, og i 2006 debuterte han som forfatter med romanen Murmanskaffæren.

– Nådde du målene ved tilfeldigheter eller ved strategiske valg?

– I utgangspunktet gjennom tilfeldigheter. Men så er det kanskje ikke så tilfeldig likevel, for man går jo etter det man har interesser for. Jeg hadde ingen tidlig drøm om suksess, men hadde alltid vært veldig glad i flyging og fulgte drømmen ved å melde meg inn i Forsvaret.

Kjos utdannet seg til jagerflypilot, men fikk ikke jobb som flyger i Forsvaret. Derimot jobbet han både som dommerfullmektig og forretningsadvokat før han begynte sin karriere i Norwegian.

– Hvorfor begynte du å studere juss?

– På slutten av flygerutdannelsen søkte jeg meg inn som pilot, men så var det plutselig opptaksstopp.  Mens jeg stod på venteliste, gikk det et juss-kurs i Bodø, og det begynte jeg på.  Jeg synes jussen var interessant, og med tiden gjennomførte jeg alle avdelingene og ble dommerfullmektig.

Kjos innrømmer at overgangen fra å fly jagerfly i Forsvaret til å studere lov og rett var stor, men at han raskt ble fascinert av den intellektuelle holmgangen i retten. Han følte derfor ikke at han gav opp barndomsdrømmen om å bli pilot.


– Nei. Jeg hadde flydd jagerfly i flere år, så det følte jeg ikke. Det var svært givende å få jobbe som dommerfullmektig.

Både flyger- og jussutdannelsen er kjent for å være svært krevende. Man skulle derfor tro at Kjos var en usedvanlig skoleflink og dedikert student.

­– Jeg var nok snarere litt lat. Også var jeg veldig glad i å spille fotball. Men jeg har alltid vært fascinert av matematikk, fysikk og historie. Jeg leste mye fra jeg var ung, og interessene drev meg gjennom studiene.

I 2006 utga Tiden Norsk Forlag din bok Murmanskaffæren. Hvordan får en toppsjef tid til å skrive thriller-romaner?

– Det at jeg ble forfatter var et utslag av at jeg alltid har likt å lese. Det å skrive er en måte for meg å koble totalt av på. 

LES OGSÅ: Yrker med kort utdannelse og sikker jobb

 

 

Lagspill fremfor konkurranse

 

 

– Du sier at interessene ledet deg både til flygerutdannelsen og til jussen. Mest kjent er du likevel for å ha sikret flyselskapet Norwegian posisjonen som SAS største konkurrent i Norden. I hvilken grad er konkurranse en drivkraft for deg?

– På et vis er vi vel alle konkurransemennesker, men det er ikke det å vinne som er min motivasjon. Min drivkraft er at jeg holder på med noe jeg synes er artig.


– Så man må ikke være et utpreget konkurransemenneske for å lykkes i næringslivet?

– Nei, det trenger man ikke. Den beste bedriften er den som har lagånd og medarbeidere som går inn for å gjøre sidemannen enda bedre. En skaper ikke et vellykket selskap ved å bare ansette ”go-gettere”. Man må ha noen forsvarsspillere også.

I 2009 publiserte VG en undersøkelse foretatt av Respons Analyse som viser at Bjørn Kjos er drømmesjefen til svært mange ledere og ansatte i næringslivet. Han kommer som nummer to på listen, bare overgått av utenriksminister Jonas Gahr Støre. Kjos understreker at det å spille på lag med de ansatte er en av de viktigste egenskapene som skal til for å være en god sjef.

– Som sjef bør man absolutt være en teamplayer fremfor en autoritetsfigur.

– Hvilke andre faktorer er avgjørende når en skal skape en arbeidsplass der folk trives?

– I tillegg til å skape lagfølelse må en sjef gi de ansatte ansvar. Han eller hun må dessuten bevisst ansette folk som er enda flinkere enn seg selv.


– Det har forøvrig ikke vært noe problem for Bjørn Kjos, kommenterer han spøkefullt.

LES OGSÅ: Cecilie Svendsen er skuespiller

 

 

Motgang fremmer innovasjon

 

Katla-vulkanen på Island skapte i vår en uforutsett utfordring for Kjos, og som uavhengig flyselskap var Norwegian ekstra sårbar for økonomiske påkjennelser. Kjos har uttalt at bedriften tapte rundt 100 millioner kroner på askeskyen. Likevel er han svært opptatt av å se det positive også i motgangstider.

– På mange måter gjør motgang både en sjef og en bedrift sterkere. En må huske på at det alltid er en vei ut av motgangen. Derfor må man se den som en utfordring fremfor som noe negativt. Det å se etter muligheter er alltid viktig.

– Hvordan har det vært å være leder av et uavhengig flyselskap under slike omstendigheter?

– Jeg er kjempeimponert over de ansatte. De har jobbet døgnet rundt og tok i bruk mange medier for å nå alle våre passasjerer, noe som virket fantastisk bra. Det varmer å se at bedriften også fungerer gjennom en krisetid. Ofte er det i slike omstendigheter man ser hvor god en organisasjon virkelig er.


– Det virker som du har en svært optimistisk holdning til livet, også i jobbsammenheng. Hender det at du overser ting som ikke er så positive?

– Ja, det gjør det helt sikkert. Det er alltid slik at det gjelder å observere de tingene som er negative så du kan gjøre noe med dem. Men bruker du konsentrasjon på det som er negativt, bruker du konsentrasjonen din feil. Man må alltid se fremover og akseptere at det gjøres feil. Jeg pleier å si at de eneste som ikke får gjøre feil i Norwegian, det er pilotene. Men ellers mener jeg at de som aldri feiler, har en så lav risikoterskel at de egentlig ikke tar noen viktige avgjørelser.

LES OGSÅ: Thomas er daglig leder i Oslo Student-TV

 

Lev ut drømmene

Som norsk toppsjef er Bjørn Kjos blitt et forbilde for mange unge mennesker. Hans råd til dem som drømmer om å oppleve liknende suksess, er klare:

– Prøv å være deg selv, lev ut drømmene dine, og stå på. Det sies at oppskriften bak enhver suksess er 10 % talent og 90 % er hard arbeid. Jeg er fristet til å si at arbeid utgjør 100 %. Dessverre må jeg reservere meg, for jeg tror ikke man blir en god fotballspiller uansett hvor mye man trener, dersom man ikke har talent i utgangspunktet. Det viktigste er uansett at man driver med det man liker, for da gjør det ikke noe at man må jobbe hardt. 


– Hvilke råd vil du gi til dem som ønsker suksess i næringslivet?

– Det kan nok hende at noen unge tiltrekkes av næringslivet fordi de ønsker penger og status. Men en drøm om materielle goder bringer en aldri frem til noe verdifullt. Jeg pleier å si at det er bedre å bli en fantastisk snekker enn en elendig ingeniør.

Kjos har selv mer enn nok av både penger og status. Hans aksjeverdier er vurdert til over en milliard. Likevel er han sikker på at formuen ikke har forandret prioriteringene hans.

– Penger har aldri vært et mål for meg, de er bare et middel. Det viktigste for meg har alltid vært å følge mine interesser, og det har ikke forandret seg.

 

Bjørn Kjos


✔ Utdannet jagerflyger og jurist.

✔ Har jobbet som dommerfullmektig, forretningsadvokat og næringslivsleder.

✔ Har vært administrerende direktør i flyselskapet Norwegian siden 2002, og i løpet av få år gjorde han selskapet til SAS sin største konkurrent i Norden.

✔ Han er også selskapets hovedaksjonær.

✔ Debuterte som forfatter i 2006 med spionthrilleren Murmanskaffæren.


✔ I oktober 2007 vurderte Nettavisen e24 Kjos sin aksjeformue til over en milliard.

Denne artikkelen er også publisert i studentmagasinet Campus