En av de fremste hjerneforskerne i Danmark er dømt til tre måneders fengsel for underslag.

Tidligere har hjerneforskeren Milena Penkowa blitt anmeldt av Københavns universitet for å ha forfalsket forskningsresultater. Nå er hun også dømt til tre måneders fengsel for underslag, dokumentforfalskning og falske anklager mot en student.

 

Skyldte på student

Den danske avisen Politiken skriver at Penkowa tilbake i 2008 forsøkte å legge skylden for økonomisk rot over på en student som jobbet for henne ved Københavns universitet.

Penkowa var mistenkt for økonomisk rot i Dansk Selskab for Neurovidenskab, og da hun ble konfrontert med anklagene forsøkte hun å legge skylden over på studenten. Den anerkjente forskeren forklarte til politiet at studenten hadde overført penger fra foreningens konto til sin egen.

Det viste seg imidlertid at kontoutskriftene politiet hadde fått av Penkowa var forfalsket, og at det slettes ikke hadde vært noen overføringer til studentens konto. Forskeren er nå siktet for underslag, dokumentforfalskning og falske anklager. De falske anklagene var det alvorligste, skriver Politiken.dk.

 

Eterforsker doktoravhandlingen

I forrige uke ble det også kjent at Penkowas nærmere 100 artikler skal undersøkes nærmere av seks internasjonale forskere med ekspertise på skandaleforskerens felt. Det Frie Forskningsråd har fastsatt mandatet for gruppen som skal etterprøve eksistensen, sannsynligheten og gyldigheten av eksperimentelle data som artiklene bygger på.

- Københavns Universitet vil følge anbefalingerne fra Det Frie Forskningsråd, så vi kan få gennemført en omfattende undersøgelse af al den forskning, som Milena Penkowa enten er hoved- eller medforfatter til, sier rektor Ralf Hemmingsen til universitetets nettsider.