Hos Google er ansettelsesprosessen et mareritt, men så er de også verdens beste arbeidsplass. Innovasjon er i fokus til en hver tid.

Torsdag 7. april møtte Siri G. Børsum til fullt auditorium på Markedshøyskolen. Hun jobber som Industy Leader i Google Norge, og har tidligere erfaring fra mediebransjen som medierådgiver og salgs/markedsjef for Kanal 24. 

 Fakta om Google

Google er et amerikansk dataselskap som har mange ulike Internett-tjenester.

Google ble startet av studentene Larry Page og Sergey Brin i 1996. De begynte prosjektet i en garasje i California, og etablerte selskapet 7. september 1998.

Opprinnelsen til navnet Google er et ordspill rundt det matematiske begrepet googol, som er et tall med hundre nuller bak, eller 10100. Dette tallet overgår alle atomer i universet.

Hurtigheten og det rene designet, gjorde raskt Google til en populær tjeneste.

Allerede i 2006 var selskapet verdt 154 milliarder dollar, nærmere en billion norske kroner.

Kilde: Wikipedia

Karrieredagene har bydd på en rekke spennende mennesker fra næringslivet, og Børsum kan selv skimte med å jobbe på det som flere ganger er kåret til verdens beste arbeidsplass.

Google organiserer all verdens informasjon, og gjør den så universelt tilgjengelig som mulig. Alt handler om brukervennlighet for søketjenesten som fungerer som verdens største digitale bibliotek. Fokuset er hastighet og bred dekning. Du skal få svar hvor som helst, når som helst.

- Alt vi produserer og alt vi gjør, lager vi for mobilen. Google jobber med mobilt søk, nettopp fordi det er mobilen dere bruker. Dere har den med dere overalt, kunne Siri G. Børsum fortelle.

Ifølge Børsum blir Google brukt flittig. På et lite sekund har så mye som 20 millioner mennesker i hele verden foretatt et søk. Og det ordet flest søkte på i Norge i 2010, var faktisk Google.  Deretter kom VG, Facebook og Youtube.

- Google ser hva som er in. Vi ser hva du søker etter, og kan på den måten følge med på trendene. Vi ser hva som skjer der ute, og kan følge med på hva forbrukeren er opptatt av, sa Børsum og fortalte at deres mål er å jobbe for oss.

Alle ideene, og tjenestene bygges rundt brukervennlighet, og det dukker stadig opp smarte løsninger.

 

Kun de beste er bra nok


- Google har ni nivåer for innovasjon, og sørger på den måten for at det hele tiden er en utvikling. De ansetter alltid bare den beste. Og her står jeg, sa Børsum lattermildt, før hun utdypet litt nærmere.

- Vi ansetter bare fra de beste universitetene i verden. I Norge er det ikke så mange som kommer gjennom nåløyet. Og det er ytterst sjelden man får jobb uten utdannelse.  I 2010 ble det ansatt 60% med en doktorgrad, 35%  med en mastergrad, og 5 % med en bachelorgrad. Mye av grunnen til det, skyldes den store interessen. På en uke fikk vi inn så mye som 75.000 søknader.


Siri G. Børsum kunne lokke studentene som hadde møtt opp med en arbeidsplass utenom det vanlige, som Larry Page tidligere har uttalt ”Google er ikke et vanlig selskap, og har ingen planer om å bli det heller”.

LES OGSÅ: GOOGLES ”UMULIGE” JOBBSPØRSMÅL

 

- De driter i hvor jeg er


Med frynsegoder som gratis frokost, lunsj og middag, smoothie, sushi restaurant, svømmebasseng, golfbane, yogatilbud, frisør, barnehage, renseri, egen massør og siste men ikke minst en popcorn-mann, har Google blitt kåret til verdens beste selskap å jobbe for, i mange år på rad.

- Vi har alt du kan tenke deg. Det er ikke en ting vi ikke har. Fleksibel arbeidstid selvfølgelig. De driter rett og slett i hvor jeg er og hva jeg gjør, så lenge jeg leverer de resultatene jeg skal. Det synes jeg er digg.  Det er veldig komfortabelt, sa Børum tydelig fornøyd over alle godene hun har.

 

Ansettelses-mareritt


Børum gjorde det også klart for de drømmende studentene at man må gjennom en ansettelsestrakt som er et mareritt. Og at personen som ansettes må være smartere enn de som ansetter.
 
- Det er ikke så jævlig lett å få jobb i Google, for nå begynner folk å bli ganske smarte, men de ansatte faktisk en person uten utdannelse. Michael T. Jones var en såkalt High school-dropout, men han fikk jobben fordi han laget Google Earth. Han er med andre ord utrolig smart.

Selv har Siri G. Børsum en bachelorgrad i Media og Kommunikasjon, og en Mastergrad i Business and Languages, og kan skryte av å ha blitt ansatt av selveste grunnleggeren Larry Page.

- Etter en lang og helt spesiell ansettelsesprosess, så er det faktisk Larry Page som setter et stempel på papirene dine. Det er han som til syvende og sist ansetter alle sammen.

Denne spesielle utvelgelsesstrategien har ført til innovasjoner og nyskapende tjenester som blant annet Gmail, Google Street View, Google Maps, Google Earth, Google Translate, Google Android og Google Sky.

Børsum hadde en bare en viktig oppfordring til de fremmøtte som kanskje kunne trenge noen fremtidige råd.

- Ikke lyv på CV-en! Dere må gjerne kline til og skryte av dere selv, men hva enn dere gjør IKKE lyv. Da kommer dere ingen steder.