Norske bedrifter sliter med å finne nok arbeidskraft - det er gode nyheter for landets nyutdannede.

På ett år har behovet for ny arbeidskraft økt med 10 000 personer, i følge en undersøkelse fra NAV Totalt mangler norske bedrifter 61 000 personer. Én av fire bedrifter har problemer med å skaffe arbeidskraft. Likevel er det optimisme i næringslivet, og bedriftene tror de vil ansette flere i år enn i fjor.

Yrkesgrupper det er størst mangel på:

7 000 ingeniører
3 050 sjåfører
2 850 tømrere
2 400 lastebilsjåfører (vogntog)
2 150 rørleggere
2 050 systemutviklere og
     programmerere
1 950 sykepleiere
1 550 dør- og telefonselgere
1 300 elektrikere
1 250 frisører
1 250 snekkere
1 250 hjelpepleiere
1 200 kokker

– Det er om lag like mange bedrifter som har problemer med å skaffe arbeidskraft i år som i fjor, men de som har problemer, har større problemer nå, og derfor øker mangelen på arbeidskraft, sier Hans Kure seksjonssjef i NAV. Undersøkelse kartlegger forventningene til sysselsetting, og er gjennomført i februar og mars tidligere i år. 14 300 virksomheter har deltatt.


 

For få ingeniører

Én av ti bedrifter har så alvorlige problemer at de har færre ansatte enn de ellers ville hatt. Dette er om ikke annet godt nytt for nyutdannede på vei ut i arbeidslivet. Størst er behovet for ingeniører. I følge undersøkelsen mangler det om lag 7000 ingeniører, men det er også et stort og økende behov for sjåfører og fagarbeidere som rørleggere og tømrere.

LES OGSÅ: DISSE SPØRSMÅLENE FÅR DU PÅ JOBBINTERVJUET

 

Økt bemanning

28 prosent av bedriftene forventer å bemanne i året som kommer, mens 11 prosent anslår at de må kutte ned. Størst er optimismen innen informasjon og kommunikasjon – der rundt halvparten av bedriftene har planer om å ansette. Industri- og byggnæringen ser heller ikke mørkt på kommende år, og nesten to av fem bedrifter regner med å oppbemanne.

Innen offentlig sektor er det imidlertid mindre tro på nye ansettelser. 16 prosent venter økning, mens hele 24 prosent spår at de må nedbemanne.

LES OGSÅ: TO TUSEN LEDIGE SOMMERJOBBER