Skal vi tro en ny undersøkelse utført av analysebyrået Infact for Xtra Personell, er generasjon Y den gruppen som oftest pynter på CV-en.

Undersøkelsen viser at Generasjon Y «jukser mest» med CV-en i den betydning at de oftest overdriver egne kvalifikasjoner i CV-en eller jobbintervjuet.

Hele 23 prosent av unge mellom 18 og 24 år svarer at de har overdrevet sine egne kvalifikasjoner. Til sammenligning svarer kun 2,6 prosent av de spurte over 60 år at de har overdrevet sine kvalifikasjoner på CV-en eller under jobbintervjuer.

Les også: Slik skriver du CV

 

Ikke verre en før

– Jeg tror ikke de unge er verre enn før, dette handler nok mer om at har man lite erfaring å vise til så legger man kanskje på litt for å komme seg inn i arbeidsmarkedet. Etter hvert som man skaffer seg erfaring og utdanning, så faller også «behovet» for CV-sminking bort. I mange tilfeller er heller ikke arbeidsgiver flinke nok til å sjekke CV-en og dokumentasjonen godt nok, men tar for gitt at opplysningene som er gitt er korrekte, sier administrerende direktør i Xtra Personell, Kristian Fæste, i en pressemelding.

 

Ærligst i Midt-Norge

Nærmere åtte prosent av arbeidstakerne i landet svarer at de faller for fristelsen og overdriver sine egne jobbkvalifikasjoner når de skal søke

ny jobb. Verst er de med de som bor i Oslo.

- Dette er selvsagt ikke en positiv trend for noen av landene, men disse tallene understreker betydningen av grundig sjekk av jobbsøkerne, og at arbeidsgivere må se forbi trynefaktoren når de skal ansette nye folk, Kristian Fæste.

Ærligst er jobbsøkerne i Midt-Norge og Nord-Norge hvor henholdsvis kun 2,8 og 3,1 prosent sier at de har jukset i forbindelse med jobbsøking. I Oslo er det imidlertid 11,2 prosent som har overdrevet på cv-en, jobbsøknaden eller under intervjuet.

- Dette gjenspeiler nok ikke annet enn at det er mest kamp om jobbene i hovedstaden, sier Fæste.

Les også: CV-juks kan få store konsekvenser

 

Mest i servicebransjen

Mellom de ulike bransjene er det også store forskjeller, men servicebransjen kommer verst ut i undersøkelsen.

- Undersøkelsen viser at det definitivt er flest som jukser innenfor hotell-, restaurant- og IT/konsulentbransjen. De ærligste finner vi innenfor helse- og omsorgssektoren. Det bunner nok i at man løper større risiko ved å overdrive kvalifiseringene sine i helsevesenet, mens det er relativt «ufarlig» å skryte på seg IT-kunnskaper eller servicekunnskaper man egentlig ikke har, forteller Fæste.