(StudentTorget.no):

Navn: Hanna Kristin Knutsdottir Toven
Alder: 20 år
Studium: Islandsk: Icelandic as a second language, årsstudium
Studiested: University of Iceland i Reykjavik.
 
 
Hvordan kom du fram til at du ville dra til Island?

Jeg ville dra hit fordi jeg ville ha et helt annerledes år etter videregående. Jeg er halvt islandsk og snakker språket flytende, men jeg hadde lenge hatt lyst til å ta et år her for å bli bedre kjent med den islandske familien min, lære meg grammatikken, skriftspråket, bli bedre kjent med den islandske kulturen og reise rundt om i landet.

 

Hva er den største forskjellen på å studere på Island og i Norge?

Største forskjellen blir egentlig språket som undervisningen går på. Og så er karakterskalaen annerledes enn i Norge, her går karakterene fra 1 – 10. Men ellers er det ganske likt.

 

Hvordan er en vanlig dag på Island? 

Det er mye liv på universitetet fra morgen til kveld. Jeg er ofte på universitetet fra klokka åtte til klokka ett, både i forelesningstimer og til å studere på egenhånd. Klokka ett møtes vi ofte en gjeng fra klassen og spiser lunsj i skolekantina. Og så stikker vi ned i sentrum etterpå. Fem minutter unna universitetet ligger nemlig Laugavegur; Reykjaviks shoppinggate, med kjente merkebutikker og mye gøy å finne på. Så finnes det også kjøpesentre litt lengre unna som man kan ta buss til. En vanlig dag kan også innebære en tur til svømmebassenget og avslapping i badestamper.

 

STUDERER ISLANDSK: Hanna Kristin Knutsdottir Toven trives kjempegodt med studenttilværelsen på sagaøya Island.

I helgene er det mye som skjer, skolen arrangerer ofte turer for oss utenlandsstudenter. Både helgeturer og dagsturer til forskjellige plasser rundt om i landet. Det vil si rideturer, isbre-turer, fjellklatring, sighseeing rundt om i hovedstaden, skitur til den nordlige byen Akureyri, turer til Geysirer og den blå lagune, bare for å nevne noe.

 

Hvordan er studentmiljøet der?

Det er utrolig bra! Jeg er veldig fornøgd med miljøet her, studentene hjelper alltid hverandre hvis det skulle være noe, og folk er veldig hyggelige. Det er vi utenlandsstudentene som har blitt en egen gjeng, og det synes jeg er helt greit. Utenlandsstudentene er veldig åpne og lette å snakke med og man er aldri alene. Islendingene tar det noe lengre tid å bli kjent med - i likhet med nordmenn, så det er man vant med fra før. Da gjelder det å melde seg inn i noe sosialt som for eksempel dans, fotball eller kanskje en teatergruppe. Jeg har fått mange islandske venner igjennom et kor som jeg er med i.

LES OGSÅ: Vil droppe forelesningene til fordel for aktiv læring

Det er forresten verdt å nevne at hvis man reiser hit som utvekslingsstudent er det en god fadderordning her, hvor man får uttdelt en islandsk fadder som hjelper deg til å finne deg til rette her. 

 

Hvordan var søknadsprosessen? 

Veldig enkel. Man søker igjennom hjemmesiden til universitetet og sender vitnemålet, men man bør være ute i god tid så man ikke går glipp av fristene. 

 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

 


LIKE:  Nordmenn og islendinger er veldig like, så det ble ikke så stor overgang for Hanna Kristin å flytte til Island. 

Jeg er med i et universitetskor hvor jeg har blitt kjent med mange fantastiske mennesker. Og så tar jeg privatsangtimer med en utrolig dyktig sanglærer. 

Ellers er jeg også en del i svømmebassenget og det må nevnes at det er utrolig koselig å sitte i et varmt utendørsbad når vinteren er på sitt verste med snøstorm og hele pakka. 

LES OGSÅ: omelett med råkostsalat, julequesadilla, basilikumsuppe, riskrem, laks, skinkesalat

Andre ting jeg gjør når jeg ikke er på skolen er å henge med vennene mine på kaféer, dra på konserter og dra på arrangementer som foregår nede i sentrum. 

 

Hva synes du er det beste med å studere på Island? 

Det beste må være alle de fantastiske menneskene jeg har blitt kjent med. Islendingene er veldig hjelpsomme og samfunnet har en “alt ordner seg“-holdning til alt. Det merker man fort. 

Jeg synes også det er veldig gøy å bo på en vulkanøy, man vet aldri når neste vulkanutbrudd kommer. Jeg har opplevd mitt første jordskjelv i år, det var spennende.

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere på Island?

LES OGSÅ: Reis og opplev pensum: Island

Jeg er veldig fornøyd her og kommer egentlig ikke på noe som har vært negativt eller utfordrende her. Island er bare rett og slett helt fantastisk. 

 

Hva ønsker du å jobbe med når du blir ferdig med å studere?

Det har jeg ikke bestemt meg for enda! Men de som tar en bachelor i Islandsk kan bli for eksempel oversettere og lærere. De fleste studentene studerer andre språk i tillegg, ellers så studerer flere Nordisk, hvor da Islandsk kommer naturlig inn i bildet

 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, har du  noen tips til nye studenter?

Jeg vil helt klart anbefale andre å studere på skolen min. Lærerne er flinke og hjelpsomme og tar seg tid til å hjelpe studentene når det trengs. Det er bra studentmiljø her og det er alltid nok å finne på. En fordel er at siden islendingene er såpass like nordmenn er det at det kanskje ikke blir et like stort kultursjokk som hvis man drar til andre land. Hvis du har lyst til utlandet, men likevel ikke så alt for langt bort, er Island perfekt! 

LES OGSÅ: Studielandsguide Island

Tips til nye studenter: bare senk skuldrene og slapp av. Gjør det du har mest lyst til selv, for ting ordner seg alltid til slutt. Det er nemlig dette som er islendingenes motto nummer én - Alt ordner seg. Alltid.