(StudentTorget.no):

Navn: Peder Fossum Ulven
 
Alder: 23
 
Utdanning: Arkitektur og design
 
 
 
Hvordan kom du fram til at det var til Syracuse University du ville dra?
 
Jeg har alltid villet studere i USA fordi de har et solid utdanningssystem og er kilden til mye av det man ser og hører om hjemme. Syracuse University har også et av de eldste og mest anerkjente programmene for arkitektur og design på bachelor nivå. Det å være i nærheten av New York City gir også spennende praksis. 
 

LES OGSÅ: Komplett guide til utdanning i USA


 
Hva er den største forskjellen på å studere i USA og i Norge? 
 
Først og fremst er alt alltid så forbanna svært i USA. På footballkampene kan det sitte over 40.000 mennesker på tribunene for å følge skolelaget. Man føler seg av og til som en liten maur men det er gøy å være fra Norge. Sånn sett skiller jeg meg veldig ut og amerikanere liker skandinaviere. 
 
 
Hvordan er en vanlig dag i Syracuse?
 
Jeg står opp, spiser i en av dininghallene som serverer alt av mat hele dagen. Så har jeg forelesninger til 18.00 og spiser nesten hver dag på Chipotle som er en mexikansk grill. (Dritdigg og kommer garantert til Norge før eller siden..) Deretter drar jeg tilbake og jobber på prosjekter langt utover natten hvis det ikke er noe annet gøy som skjer. 
 
 
Hvordan er studentmiljøet der?

 

 
Det er veldig delt mellom akademisk og party. På arkitektur der jeg går er det veldig mange ambisiøse og seriøse studenter som bare er på skolen, så man kan ikke dra ut hver dag. På en annen side ble hele universitetet kåret til #1 party-school i hele USA i år så jeg kan si at jeg er heldig som får med meg begge deler. Likevel må det sies at drikkekultur er helt patetisk siden det er 21 års grense. Akkurat som videregående om igjen..  
 
 
Hvordan var søknadsprosessen?
 
Det tok et ekstra år og jeg studerte industridesign i Italia for å forberede en portfolio samtidig som jeg tok SAT og TOEFL tester, og skrev over 10 essays og personal statements. Jeg måtte også over for et intervju.  

LES OGSÅ: Slik skriver du et godt motivasjonsbrev

 
Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere på Syracuse University?
 
Det er omtrent ingen som får topp karakterer i hovedfagene. Selv om man jobber døgnet rundt er det umenneskelig hvor mye professorene forventer her. Forrige semester brukte jeg en app og fant ut at jeg hadde rundt 4 timer gjennomsnittlig søvn (de nettene jeg faktisk fikk tid til å legge meg.) Det er også dritkaldt om vinteren og den skolen i USA med mest snø i fjor.
 
 
Hvordan er prisnivået og leieprisene der?
 
Altfor dyrt. Lånekassen dekker 70% og det var før dollarkursen steg..
Fortell litt om studiet og undervisningen?

 
Det er delt mellom faste professorer som underviser klasser og gjestearkitekter som blir flydd inn fra over hele verden og forteller oss om prosjektene sine. Det er også lagt opp til at vi kan ta varierte fag ved siden av. Jeg har tatt et par semestre med Italiensk og tok dykkerlappen i fjor i et av svømmebassengene på skolen. 
 
 
Hva gjør du når du ikke er på skolen?
 
Jeg har fått kjøpt meg en bil og reist litt rundt i USA. Det har blitt noen turer på ski, både lokalt og i Colorado. Siste semester fikk jeg også med meg Ultra i Miami som var ganske klikka. Men det er skolearbeid og prosjekter som tar mesteparten av tiden min her borte.  
 
 
Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du noen tips til nye studenter?
 
Jeg vet i alle fall at jeg har valgt det studiestedet som passer meg best. Syracuse University er kjent for en sterk skolespirit og collegestemning. Det er akkurat som å leve i en collegefilm med 70 sororities og fraternities som har fester hver dag, collegesport, røde plastkopper, beerpong, keegs og alt det der hvis man synes det høres kult ut. Selv har jeg valgt å fokusere mer på skolen men disse skolene i USA er så store at det er rom for alt og alle.   
 

Klikk her for å se alle skoler og studier i USA