Onsdag 29. oktober arrangerte Høgskolen i Volda «Internasjonal dag» for 18. gang. I 3 timer fyltes skolens aula med foredrag, sang og musikk, god mat og god stemning.

– Welcome to the rock and roll university college!

Med disse ordene, åpnet rektor Jørgen Amdam ved Høgskolen i Volda (HVO) skolens årlige arrangement «Internasjonal dag».

 

 

Studentbandet Åmdal Black Label Society åpnet festivitasen med norsk rock til stor begeistring for publikum, og fikk stemningen i taket før rektor Amdam fikk ordet.

– Høgskolen i Volda er en mangfoldig skole, også sett bort i fra musikkstudiene. «Internasjonal dag» er sådan en mulighet for studentene her i Volda til å få innsikt i andre kulturer, knytte kontakter og bygge nettverk.

 

Vil inspirere studentene

Det er niende året på rad HVO arrangerer «Internasjonal dag», og leder Cecilie Wilhelmsen ved Internasjonalt kontor er enig med rektor Amdam i at dagen er en gylden anledning for studentene til å få informasjon om studier i utlandet.

Hovedintensjonen med denne dagen er å inspirere studenter til å ta et eller flere semestre i utlandet. Vi ønsker også å vise frem internasjonaliseringen i Volda til partnerlandene, sier hun.

I dag, har ni partnerland tatt turen til tettstedet for å representere mer eller mindre eksotiske skoler og universitet.

Omtrent fem prosent av høgskolens studenter er internasjonale, og kommer hovedsakelig fra øst-europeiske land som Tsjekkia og Polen.

Vi lever i et flerkulturelt samfunn. Eksempelvis kommer stadig flere øst-europeere til Norge for å arbeide, og ved samarbeid med skoler i disse landene lærer vi kulturelle koder og språk som kun er positivt, sier Wilhelmsen.

– Internasjonal erfaring er gull verdt. Vi ser at arbeidsgiver setter pris på erfaringen, og man får vist initiativ i tillegg til at man lærer utrolig mye om en annen kultur, språk, oppførsel og forskjellige studier.


 

Til Norge for å forandre livsstil

Kinesiske Yige (18), Yang (21) og Yafei (23) har studert norsk i Norge siden august, og planlegger å tilbringe fire år i det kalde nord.

Klimaet er det eneste de tre venninnene misliker med å studere så langt hjemmefra.

– Det er så vakkert her! Og Volda har et fredelig miljø. I tillegg er studieopplegget bedre her, fordi presset til å prestere er mindre enn i Kina.

– Hjemme hadde vi mye lekser og lærerne fortalte oss hele tiden hva vi skulle gjøre, mens her i Norge er selvstudier en stor del av studieåret, forteller de tre jentene.

 

 

I dag står de på stand og representerer hjemlandet sitt, og har for anledningen bakt kinesiske kaker. De synes det er spennende å fortelle om et land som mange har hørt om, men kanskje ikke kjenner så godt.

– I Kina, er populasjonen så stor, alle er travle og lønnen er lav. Her er alt mer avslappet, og i tillegg er både lærerne og studentene snille og vennlige.

I Kina, har ikke lærerne tid til oss, mens her er det veldig lett å komme i kontakt med faglærer. Vi kom til Norge for å endre vår livsstil, sier de.


 

Mye skal klaffe

Programmet er tett og dagen travel, og Internasjonalt kontor-leder Cecilie Wilhelmsen er for anledningen kledd i farger fra topp til tå.

– Folk får lettere øye på meg i mengden, og i tillegg gjenspeiler drakten det fargerike studentmiljøet vi har i Volda. 

10 prosent av studentene her har studert i et av de 80 partnerlandene våre, og tilbakemeldingene er overveldende positive, sier hun.

Dagens hovedinnslag er en forelesning av NRK-journalist Noman Mubashir. Han har selv studert i utlandet, og har tatt turen til Volda for å snakke om det er mulig å være både norsk og muslim i Norge.

 

 

Identitet er mye mer enn å bare være norsk, og utveksling til et annet land kan bidra til at man fra begge hold får kunnskaper om og forståelse for hverandres kultur og tradisjoner, sier han.

Etter foredraget er det tid for en internasjonal matbit, før dagen avsluttes med dans og sang, samt trekning av konkurransen hvor premien er 8000 kroner som skal brukes i forbindelse med et besøk til et partneruniversitet.

Etter et par mislykkede trekningsforsøk, er stemningen spent når Wilhelmsen ser ut til å ha trukket vinneren.

– Is there anyone here with the initials «K.M.»? The winner is Karolina Mudel!

Et høyt skrik fyller salen, og den polske 21-åringen kommer løpende fram til scenen fra intet.

 

 

Jeg er så glad, det føles helt fantastisk! Jeg har ikke bestemt meg for hvor jeg vil dra enda, men det må være et land som er kjent for god journalistikk, siden det er det jeg studerer, smiler Mudel.

Cecilie Wilhelmsen er storfornøyd med dagen, og drister seg til å si at dagen har vært enestående.

– «Internasjonal dag» er en gullkantet gavepakke for studenter, hvor de har muligheten til å skaffe seg et internasjonalt nettverk, i tillegg til venner for livet. Hvem vil ikke det?