– Det er helt fantastisk! Noen ganger må man bare klype seg selv i armen og tenke: ”Er jeg her, og skjer dette virkelig?” Da vi fikk invitasjonen, så holdt jeg på å gå i gulvet. Jeg tenkte at det var for godt til å være sant. 

Det er få uker siden Gunhild Stordalen satt i Antarktis sammen med Al Gore og hans Climate Reality Project. Sammen med ektemannen Petter Stordalen tilbragte hun mange dager sammen med flere av verdens viktigste miljøforkjempere og investorer.

 

Kort om Gunhild Stordalen
  • Alder: 33 år

  • Utdanning: Utdannet lege ved Universitetet i Oslo. Doktorgrad i patologi og ortopedi. Har nå startet på en executive MBA på BI.

  • Yrke: Nettopp ferdig med medisinsk turnus, styreformann i The Stordalen Foundation og daglig leder av GreeNudge. Sitter i styret til Nordic Choice Hospitality Group og jobber med samfunnsansvar i hotellselskapet.

  • Aktuell: Gift med Petter Stordalen. Jobber aktivt for å rette fokus mot klimaendringsspørsmål, folkehelse og bærekraftig utvikling og dyrevelferd.

 

– Han hadde samlet masse investorer, noen musikere, mange av verdens fremste klimaforskere, den islandske presidenten, FNs klimasjef og Richard Branson, forteller hun.

Og så var det Petter og Gunhild.

– Hvis vi ikke raskt klarer å kutte de globale utslippene dramatisk, blir resultatet irreversible klimaendringer, forteller Stordalen ivrig.

 

Formeninger forstyrrer

Den tidligere modellen, Juntafil-rådgiveren, seksualunderviseren og ambulansesjåføren hadde aldri sett for seg at det var hun som skulle ende opp i et enormt hus på Bygdøy.

Det er seks år siden hun traff Petter Stordalen og verden ble snudd på hodet. Nå har hun alt man kan kjøpe for penger, men ser ikke ut til å affiseres av det. Hvor stor villaen de bor i, er, vet hun ikke. Hun har heller ingen oversikt over kunstneren som har malt de ulike bildene som dekorerer veggene.

Gunhild Stordalen vokste opp i et antimaterialistisk hjem utenfor Kongsberg. Interessen for interiør er ikke-eksisterende. Hun har alt for mye annet å bruke energien sin på.

Nå vil Stordalen bruke navnet for alt det er verdt når det kommer til hennes store drøm her i livet – å redde verden.

Har Stordalen-navnet gjort det enklere for deg å fronte hjertesakene du jobber så hardt for?

– Både og. På en måte så dømmer noen meg i forkant og har masse formeninger som forstyrrer litt for det budskapet jeg ønsker å formidle. På den andre siden får jeg møte utrolig mange mennesker jeg nok ikke hadde møtt ellers, og så hører folk kanskje mer på det jeg har å si, forklarer hun.


 

Muggerud miljøpoliti

Hun var ikke mer enn syv år da hun begynte å bekymre seg for miljøet.

– Da jeg var syv, hadde jeg min første basar til inntekt for regnskogen. Jeg tok alle de gamle lekene mine, stjal noen fra søsknene mine og loddet alt ut på den lokale dagligvarebutikken.

For de cirka hundre kronene hun fikk inn, kjøpte Stordalen sin første aksje i regnskogen. En eneste aksje. Senere fikk hun med seg de andre barna i nabolaget på en rekke demonstrasjonstog.

– De fleste nabobarna ga vel helt døyten i miljøproblem, men de lot seg likevel overtale til å gå i demonstrasjonstog langs landeveiene rundt Muggerud-området. Vi uniformerte oss i like regnfrakker og håndmalte skilt der det stod «Anti Forurensning».

– I min naive verden hadde det kjempebetydning, selv om jeg senere skjønte at det i beste fall var tre-fire av naboene og en bonde eller to i traktor som fikk det med seg, forteller hun.


Stordalen ble Muggeruds miljøpoliti og gikk stadig bort til folk som skulle hente ungene sine på Berg Skole og sa at de måtte skru av motoren og ikke la bilen gå på tomgang.

– Jeg har alltid trodd at det er mulig å være med på å påvirke, og jeg har vært overbevist om, litt sånn naivt, at jeg kommer til å ha en stemme i denne diskusjonen og i utviklingen, sier hun.


 

Å leve som om hver dag var den siste

Stordalen er utdannet lege og har en medisinsk doktorgrad i patologi og ortopedi. Hun er med-grunnlegger og styreformann i The Stordalen Foundation, daglig leder av organisasjonen GreeNudge, og hun reiser verden rundt for å engasjere seg i sin store lidenskap – klima, helse og bærekraftig utvikling.

Hun har et mål om å endre verden. 

 

Hvordan klarer du å ha så mange baller i luften?

– For meg er det ikke mer mening i livet enn den jeg skaper selv. Mitt livsprosjekt er å være med på å dytte verden i riktig retning, og jeg føler alltid at jeg har dårlig tid. Jeg tenker at om jeg blir overkjørt i Majorstuakrysset i morgen, er jeg à jour da? Har jeg gjort maksimalt ut fra forutsetningene hittil?

Stordalen lever for å jobbe, fremfor å jobbe for å leve. Nylig kom hun hjem fra en tur til Etiopia med Plan Norge, og om få dager skal hun videre til styre- og strategisamling i European Climate Foundation i Frankrike.

– Helen Bjørnøy fra Plan Norge inviterte meg med til Etiopia. Hun ser at barns fremtid avhenger av at vi klarer å løse både klimaproblemene og fattigdommen, og at begge problemene er tett knyttet.

– Det er et stort framskritt når bistandsorganisasjoner som Plan setter fokus på det store bildet, forteller hun ivrig.


 

Valpedrømmen

Men det er ikke bare klimaendringsspørsmål Stordalen engasjerer seg i. Hun vokste opp på et lite småbruk og har alltid jobbet hardt for dyrs rettigheter.

For noen år siden nektet hun å stille opp i motemagasinet Elle før de tok standpunkt mot bruk av oppdrettspels i bladets moteserier.

– Da jeg var liten, drømte jeg om å bli veterinær helt til jeg var med distriktsveterinæren på arbeidsuka på ungdomsskolen. Jeg trodde at veterinærer var dyrenes venner, men oppdaget at arbeidet først og fremst bestod i å forvalte bondens økonomiske interesser, sier hun.

Hun fant raskt ut at dette ikke var noe hun ønsket å arbeide med og begynte å se etter andre kanaler for å jobbe for dyrs rettigheter.

 

Å «ta en Petter og Gunhild» har blitt et uttrykk.

Gunhild Stordalen

 

– Det er veldig mange som er opptatt av mennesker. Alle er vel enige i at for eksempel barnearbeid er uetisk, og mange jobber for menneskerettighetene, men langt færre er opptatt av dyrevelferd. Derfor er det viktig at noen tar på seg ambassadørrollen og forsvarer de stemmeløse.

Stordalen har vært frontfigur for å bli kvitt pelsoppdrett.

– Den dårlige velferden du ser hos pelsdyr, er helt unødvendig og uetisk. Om 20 år kommer vi til å se tilbake og lure på hva vi holdt på med, sier hun bastant.

Nå som Stordalen er ferdig med medisinsk turnus, er det en ting hun virkelig ser frem til.

– Jeg ønsker meg en grand danois. Petter har schæferen sin, Qross, men det er ikke det samme. Jeg må nok vente til jeg har litt mer tid, men nå som jeg ikke lenger jobber lange dager på sykehuset, burde det være mulig etter hvert, smiler hun.


 

Advarer mot lavkarbo

I Stordalen-huset på Bygdøy begynner hver dag klokken seks. Gunhild, Petter og Qross starter dagen med en joggetur. Deretter er det frokost, møte, jobbing, enda flere møter, noen ekstra møter og middag før de går tidlig til sengs.

– Å «ta en Petter og Gunhild» har blitt et uttrykk. Vi kommer tidlig på fest, gir bånn gass, men gir oss aldri sist. Uten skikkelig søvn fungerer jeg ikke, innrømmer hun.

Som lege er Stordalen svært opptatt av helse og velvære så vel som sammenhengen mellom klima og helse. Hun sukker oppgitt ved tanken på lavkarbotrenden som har herjet Norge det siste året.

– Hvor lang tid har jeg til å si min mening om dette? Sammenhengen mellom planetens helse og vår egen er en av de tingene som er mitt hovedfokus.

– Fedmeepidemien er på mange måter et symptom på et lite bærekraftig samfunn, der vi spiser for mye og for energirik mat i forhold til hvor mye vi beveger oss – som generelt er alt for lite.

– At løsningen er slankekur på biff, bacon og fløte, er ikke bare usolidarisk i forhold til verdenssituasjonen, men det er bare ikke bærekraftig, nesten roper hun.


– Verken for oss eller for planeten.

Stordalen viser til WHO og Helsedirektoratets anbefalinger om å ikke ha et inntak av rødt og bearbeidet kjøtt på mer enn 500 gram i uken. Hun lener seg fram i stolen og fortsetter:

– Høyt inntak av rødt og bearbeidet kjøtt og animalsk fett øker risikoen for hjerte- og karsykdommer, type 2 diabetes og kreft i tykk- og endetarm, som er en av de vanligste kreftformene. 

Hun viser videre til blodfersk britisk forskning som viser at for lite frukt og grønt er den nest vanligste livsstilsfaktoren som gir kreft hos menn, bare slått av tobakksbruk.

– Ingen vet helsekonsekvensene av ekstrem lavkarbo, og forskningsmessig er denne dietten fortsatt svært kontroversiell. Samtidig viser solide studier liten forskjell over tid i vektreduksjon sammenlignet med andre typer dietter.

– Helsedirektoratets anbefalinger er de kostholdsrådene som er best vitenskapelig forankret. Å eksperimentere med motedietter på denne måten er farlig, sier hun og minner om at en rekke av de som anbefaler dietten, også har store økonomiske interesser i trenden.


Gunhild Stordalen vil, som hun selv sier, dytte verden i riktig retning. Listen over ting hun vil dytte borti, er lang: globale utslipp skal kuttes drastisk, dyrevelferden skal fram i lyset, og hun vil lavkarbotrenden til livs.

Ikke rart hun har dårlig tid, og ikke rart at hun vil bruke navnet sitt. Et godt navn er mer verdt enn stor rikdom, er det noe som heter. En kombinasjon av de to kan også komme godt med.

Denne saken ble først publisert i Campus #2 2012