(StudentTorget.no): 

Siri Nilsen sitter tilbakelent i en rød skinnsofa på Nighthawk Diner i Oslo. Hun holder en hånd på den offwhite 70-tallskjolen som dekker magen. På bordet foran henne står et glass med ferskpresset appelsinjuice.

I november 2011 slapp hun sitt andre album, Alle snakker sant, som ble det mest spilte albumet på Wimp i fjor. I tiden etter plateslipp har hun spilt konserter, blitt nominert til Spellemannsprisen 2011 i kategorien «Årets beste kvinnelige artist», og av og til tenker hun på at hun snart skal ha barn.
 
 

Universet

 SIRI NILSEN 

Norsk musiker, født 1985, fra Oslo.

Datter av visesangeren Lillebjørn Nilsen.
 
Nominert til Spellemannspris for Beste kvinnelige artist i 2011.
 
Aktuell med sitt andre album Alle snakker sant (2011).
 
Hun venter barn med ektemannen Anders Bye våren 2012.

– Det jeg alltid har likt med å skrive sanger, er å kunne gå inn i mitt eget musikalske univers, hvor jeg lager reglene og hvor jeg kan si akkurat det jeg har lyst til å si, på den måten jeg har lyst til å si det og med den musikalske lyden jeg ønsker. Det er veldig befriende, sier hun.

Inspirasjonen til tekstene henter Siri fra situasjoner hun har opplevd, ulike følelser og stemninger, fra ulike steder og små og store observasjoner hun gjør seg i hverdagen. Hun forteller at hun ikke umiddelbart kan overføre dette til sang; det er ikke før hun setter seg ned for å skrive at dette hentes opp til overflaten.
 
– Det er det intuitive og rent personlige som må frigjøres for meg, og det er sånn jeg bruker musikken for meg selv. Jeg begynte å spille instrument for fem til seks år siden, så jeg har egentlig ikke noe sterkt grunnlag for å ha noen annen tilnærming til musikk.

LES SISTE CAMPUS ONLINE HER!

 

– Det er ikke viktig for meg å skrive på norsk

 
Siri er oppvokst med en engelsktalende mor, men selv skriver hun de
fleste tekstene sine på norsk. Gjennom musikken sin skaper Siri rom for det norske språket, og hun plasserer språket inn i en konsertsetting som ikke er daglidags.
 

 


SKRIVER PÅ NORSK: Tilfeldighetene bestemmer hvilket språk Siri Nilsen skriver og synger sanger på.   

– Det gjør noe hverdagslig litt opphøyd, forteller hun.
 
– Tror du tekstene blir mer personlige når du skriver på norsk?
 
– Ikke egentlig. Jeg har skrevet mye på engelsk også, og det som skrives på engelsk, kan nok være like personlige. Jeg merker at publikum reagerer annerledes når jeg synger på norsk enn engelsk. Når jeg synger på norsk, så er det akkurat som om folk hører mer på teksten og får med seg mer av det jeg synger om.
 
På sitt første album, Vi som ser i mørket, skrev Siri tekster både på norsk og engelsk, men på albumet Alle snakker sant skriver hun bare på norsk. Interessen for å formidle ligger alltid i bunnen, uavhengig av språket.
 
– Det er ikke viktig for meg å synge på norsk. Tilfeldigene bestemmer språket. Det er ikke noe i veien med det norske språket, men noen ord klinger bedre på engelsk enn på norsk, noe som også gjelder andre veien. Jeg bruker ofte ord som ikke fungerer så bra på norsk. Det må på en måte fungere, for jeg kan ikke si det på en annen måte.
 
 

En, to, tre jobber

Siri gikk på scenen første gang som artist i 2007, men har tidligere koret på albumet til Einar Stenseng, og Jens Carelius' The Beat of the Travel, og opptrådt som gjestevokalist for Kråkesølv og Shaun Bartlett. Likevel omtaler hun seg selv som forholdsvis ny i musikkbransjen, og for henne er det tydelig at med musikertittelen følger det tre ulike jobber; låtskriving, studiojobbing og konserter.

For Siri består den første jobben i å skrive selvstendig og innadvendt. Hun har ingen «8-16»-jobb, så hun skriver når hun får tid.
 
– Jeg klarer ikke å sitte på kafé og skrive en hel låt, jeg misunner de som klarer det. Jeg må sitte inne i et stille rom og være helt konsentrert. Det handler mest om å rydde seg litt plass i hverdagen, forteller hun.  
 
Den andre jobben foregår i studio. Da starter arbeidet med å velge ut hvilke instrument hun vil ha. I denne fasen samarbeider hun med andre musikere.
 
Den tredje jobben handler om å presentere musikken gjennom livekonserter. De to jobbene som har mest med musikken å gjøre, forteller hun, er første og siste ledd. Det er også de jobbene Siri synes faller mest naturlig for henne selv.
 
– Det er mange ting som ikke har med musikk å gjøre som jeg bare må bli vant til. Jeg er elendig på administrasjon og praktisk planlegging. Jeg prøver å bli flinkere, men jeg er ikke så veldig strukturert. Det er veldig deilig å komme til den tredje og siste fasen hvor jeg møter folk; plutselig får det litt mer mening. Kontakten jeg får med publikum, føles veldig ekte og er veldig betydningsfull for meg. Den teller mer enn anmeldelser, legger hun til.
 
 
 
Er det forskjell på Siri som artist og Siri som privatperson?
 
Jeg tror ikke jeg har en artistpersonlighet, for det jeg gjør som artist, er ikke det samme som det jeg gjør som privatperson. Jeg sitter ikke hjemme og holder konsert for vennene mine, så det er en forskjell bare der. Men ellers så er jeg veldig åpen og personlig i musikken min. Jeg trenger ikke å spille en rolle på scenen. Musikken ligger veldig nær det jeg føler er meg.
 
Siri forteller at det å skrive sanger går litt av seg selv og at det er like naturlig for henne som å lage mat.
 
– Det er rart når man snakker om hvordan man skriver sanger. Det høres så viktig ut. Musikk for meg er at det ikke er sånne regler, for det finnes så mange stemmer og så mange måter å si ting på. Så mange forskjellige lydbilder. Det viktigste for meg er at det finnes arenaer hvor man kan spille musikk og at man kan møtes og høre livemusikk...

«Det er ikke viktig for meg å synge på norsk. Tilfeldighetene bestemmer språket»


 

Barnestemme

Til våren har Siri og mannen Anders Bye termin. Hun vet ikke hvordan det vil være å kombinere musikk og barn, men hun sier med et smil at hun lever i nuet og er optimistisk. Så langt har kombinasjonen jobb og graviditet gått veldig bra.

– Da jeg ble synlig gravid, merket jeg at jeg fikk hjelp til å bære tungt utstyr når vi skulle rigge opp til konserter... Slik hjelp gjør at jeg koser jeg meg litt med å være gravid. Utover det har jeg mest konsentrasjon på jobb nå, og det er morsomt at jeg har fått spilt såpass mye som jeg har gjort de siste månedene.
 
– Blir du noen ganger lei av musikk?
 
- Nei! Det er jeg veldig glad for at jeg ikke har blitt enda, og jeg føler ikke at jeg blir det heller. Musikk er alltid spennende, for det finnes ingen regler. Musikk er jo en stor del av alles tilværelse, uansett om man ender opp med å stå på en scene eller ikke.
 
Dette portrettet ble først publisert i Campus #2 2012.
 

LES OGSÅ: Skuespiller Tuva Novotny har aldri likt den røde løperen

LES OGSÅ: Derfor mener Morten Ramm at han er morsom