(StudentTorget.no):

StudentTorget møter Line Kåsa på Cafe Sør en regntung ettermiddag i hovedstaden. Den 23 år gamle singer-songwriteren som opprinnelig kommer fra ”bluesbyen” Notodden, er for tiden aktuell med sitt debutalbum ”Patterns”. Kåsas alternative popmusikalske uttrykk befinner seg imidlertid langt fra bluesens verden.

Artistspiren, som hadde en veldig musikalsk oppvekst, trakterer både piano, fiolin, trommer og gitar, og begynte allerede som sekstenåring å skrive låter. Noen av disse første låtene har også fått plass på albumet som kom ut i november i fjor.

- Den første låten på albumet ble skrevet i 2006-2007, og det inneholder låter fra da frem til 2013 omtrent, så det er for meg en veldig personlig plate. Det er låter som har fulgt meg helt siden jeg begynte å skrive sanger, forteller Kåsa.


Kombinerte studier med plateinnspilling

Innspillingen av debutalbumet pågikk samtidig som Kåsa tok en bachelorgrad i spesialpedagogikk.

- Hvordan var det å kombinere plateinnspilling med studier?


- Det synes jeg fungerte ganske bra, i og med at studiehverdagen er ganske grei å strukturere selv, men det tok kanskje en del fokus vekk fra studiene. Musikken er jo tidvis det jeg brenner aller mest for så da gikk det litt utover lesingen, men i forhold til tid så var det helt perfekt.

Artistlivet kan være tøft. Særlig i disse tider da CD-salget stuper og streaming enda ikke har blitt særlig innbringene. Den unge artisten ønsket derfor å ha en utdanning i bakhånd.

- Jeg har litt den der realismen i meg at jeg må ha noe å falle tilbake på. Jeg er liksom ikke den typen som bare kunne hoppet i det og ikke ane om jeg tjener noe et år. Det er mange som er veldig tøffe og bare kjører på, men jeg er ikke helt der at jeg tør det, forklarer Kåsa.

Å kombinere en artistkarriere med full jobb kan derimot være mer utfordrende. Kåsa ble ferdig med studiene i fjor og jobber i dag som assistent på en barneskole. Det trives hun veldig godt med, men det har blitt vaskeligere å ta seg tid til å gå i studio nå som hun jobber.


- Når man studerer kan man på en måte ta tre dager i studio uten å måtte være på skolen. Det kan jeg jo ikke i den jobben jeg har nå, forteller Kåsa.

- Er målet å etter hvert kunne leve av musikken?

- Det hadde vært veldig gøy, men det er også en del av meg som trives veldig godt med å jobbe med mennesker. Så det å kunne kombinere det litt hadde vært fint, men kanskje aller mest musikk.


Inspirasjonskilder


Nykommer: Line Kåsa er aktuell med debutalbumet "Patterns" som kom ut i november i fjor.

 


Musiker: Kåsa hadde en musikalsk oppvekst og begynte å skrive låter allerede som sekstenåring. 

 

- Hva betyr musikk for deg?

- Det betyr ekstremt mye. Jeg kunne ikke sett for meg, meg selv uten musikk siden det alltid har vært en så viktig del av meg. Det er definitivt noe av det viktigste i livet mitt, ikke bare det å spille musikk selv, jeg har også et behov for å høre på musikk hele tiden.

Blant Kåsas musikalske favoritter finner vi artister som Radiohead, Wilco, Joni Mitchell, Neil Young og Broken Social Scene. Dette er alle band og artister som har vært med på å inspirere og forme henne som musiker.


- Hvis du kunne samarbeidet med en artist, hvem ville det vært?

- Jeg tror kanskje det måtte vært den godeste Jeff Tweedy i Wilco, svarer 23-åringen.

- Hva slags låt hadde det blitt da?

- Si det, noe melodiøst og litt nedpå tenker jeg, noe gitarbasert og tostemt, kanskje litt countryaktig. Det er ikke godt å si.


Ble oppdaget av bandkollega

Kåsa spiller selv piano på debutalbumet og med seg har hun flere rutinerte musikere. I tillegg til broren Espen på gitar, medvirker blant annet trommis Alf Magnus Hillestad fra Eva & The Heartmaker, som også har produsert albumet, og gitarist Olav Torgeir Kopsland, som har spilt med Kurt Nilsen og i bandet Stråmenn, på albumet. Kopsland oppsøkte Kåsa etter at hun som 18-åring hadde gjort en solokonsert på Arno Musikkbar i Notodden og fremmet et ønske om å starte et musikalsk samarbeid. 

- Han så meg på en av de første konsertene mine, og syntes det var veldig bra så han kontaktet meg og spurte: ”kan vi ikke bare gå i studio så fikser jeg noen folk?”, forteller Kåsa som opprinnelig syntes at tanken på å gå i studio var ganske skummel.


- Så du ble oppdaget ved en tilfeldighet?

- Ja egentlig. Og så er det litt morsomt hvordan sånne sjanser blir til noe veldig bra, at man pusher seg selv til å si ja til ting selv om man har vært redd. Jeg har ofte vært sånn at jeg bare må hoppe i det selv om jeg synes det er skummelt.

Ved siden av sitt eget soloprosjekt har Kåsa også spilt med andre musikere som Marjit Vinjerui og DD Peartree. 

- Det var veldig gøy, og jeg trivdes egentlig veldig godt med å bare være en del av bandet. Så fra starten av følte jeg meg ikke så hjemme som soloartist, men jeg har vendt meg til det.

I tillegg til å finne seg stadig bedre til rette som frontfigur har også de verste konsertnervene etter hvert sluppet taket.

- Jeg var kjempenervøs i starten, men det roet seg. Nå er jeg mer sånn god nervøs, jeg kjenner det jo, men man gjør som regel ikke gode konserter hvis man ikke er nervøs har jeg erfart. Det er bra å være litt skjerpet, synes musikeren.


Fremtidsplaner

Høydepunktet så langt i musikkarrieren var releasekonserten på utestedet Internasjonalen i Oslo i forbindelse med plateslippet i november.


- Å endelig ha platen ute var bare en ekstremt deilig følelse, det var helt fantastisk. Det var så mye jobb frem til det. Platen hadde allerede vært ute noen dager, men det å gjøre den konserten var liksom det endelige tegnet på at den nå var ute. Det var absolutt et høydepunkt, forteller Kåsa.

- Hva skjer fremover?

- Jeg skal varme opp for Monica Heldal i Porsgrunn i februar, og så håper jeg på litt festivaler til sommeren og sånt. 

Kanskje blir det også tid til nye studier.

- Det kan nok hende at jeg studerer noe igjen senere. Jeg har vært inne på tanken på å gå noe innenfor musikk, men jeg vet ikke helt hva det skulle være. Vært inne på tanken med musikkterapi for eksempel.

 

LES OGSÅ: Komiker Magnus Devold på besøk hos Kultursofaen