(StudentTorget.no):

Studiestart byr uansett på fullt kjør hver dag og natt, og du henger med så godt du kan. Ta deg en pausedag og koble ut med filmer om folk i lignende situasjoner. 
 
 

21 Jump Street (Lord & Miller, 2012)

Uansett om du er skikkelig klein, har bestemt deg for å ta en rolig innekveld, eller du har en kompisgjeng, eventuelt jentegjeng, på besøk, passer 21 Jump Street. Dette er ikke bare film for guttegjengen, Channing Tatum fungerer nemlig finfint som eye candy for jentene. Gå til innkjøp av en haug med junk-food og øl, sleng beina på bordet og gjør deg klar til å le. 
  
21 Jump Street er en action-komedie regissert av Phil Lord og Christopher Miller som tidligere har regissert Det regner kjøttboller (2009). Filmen baserer seg på 80-tallets tv-serie med samme navn, men den fungerer uavhengig av sitt opphav. 
 
To unge og nyutdannede politimenn, Schmidt (Jonah Hill) og Jenko (Channing Tatum) omplasseres etter en uheldig arrestasjon til en undercoveroperasjon som har hovedkvarter i 21 Jump Street. Deres første jobb er å infiltrere en videregående skole for å finne leverandører av en ny type narkotika. Schmidt og Jenko som trodde de visste hva de gikk til, befinner seg plutselig i et helt forandret skolemiljø, og blir dermed utfordret til å tilpasse seg en ny og ukjent situasjon og mennesker.   
 
Lord og Miller spiller på stereotyper og utseende, noe som gjør det hele ekstra morsomt. I tillegg er det en god kjemi mellom Hill og Tatum, som får deg til å tro at disse to faktisk er kompiser. Den tilsynelatende simple humoren oppleves som mer oppegående enn den først ser ut til å være, med Hills bitende satire og Tatums vulgære kommentarer. De to gutta havner i absurde og latterlige situasjoner som du som ny student kan relatere til, og filmen er proppfull av merkelig action, som du som ny student kanskje ikke kan relatere deg like mye til. 
 
Dersom dette er en film som funker for deg, anbefales også oppfølgeren 22 Jump Street, der de to gutta befinner seg på universitetet. 

LES OGSÅ: 10 filmklassikere du må få med deg

 

The Breakfast Club (Hughes, 1985)

I 2015 feiret klassikeren The Breakfast Club 30 år. I den anledning ble det lansert en jubileumsutgave av filmen på Blu-ray. Dette er muligens den mest kjente John Hughes filmen, som på 80-tallet filmatiserte en ungdomskultur som tenåringer verden over kunne relatere seg til. Til tross for sine 30 år, skildres en tidløs og universell tematikk som kan være grei å tenke på som fersk student.
 
Fem ungdommer samles en lørdag til gjensitting i skolens bibliotek, der mesteparten av filmens handling foregår. Med de fem karakterene skildres de klassiske stereotypene; populære Claire (Molly Ringwald), jocken Andrew (Emilio Estevez), nerden Brian (Anthony Michael Hall), emo-gothen Allison (Ally Sheedy), og kjekkasen John (Judd Nelson). De fem ulike karakterene oppdager i løpet av dagen, at de kanskje ikke er så ulike som først forventet.  
 
Noe av det kule med denne filmen, er hvordan de nesten komiske overstereotypiske karakterene fungerer gjennom dialogen. Temaene som diskuteres inneholder både humor, sårhet, sarkasme, sympati og ondskap. Du kan fremdeles kjenne deg igjen i utfordringene og problematikken de fem karakterene må håndtere. De diskuterer tilhørighet, merkelapper, forventninger, status, og prestasjonspress både fra skole og omgangskrets, temaer enhver elev og student kan kjenne seg igjen i. 
 
Moralen med filmen er så banal som at man ikke skal dømme boken etter omslaget, men som ny student kan dette faktisk være noe å huske på. Det er ikke alltid at det ytre, kanskje faktisk aldri, gjenspeiler det indre! 
 
 

LES OGSÅ: Slik brygger du ditt eget øl

 

Bad Neighbours (Stoller, 2014)

I Norge har vi ikke «frathouses», men norske studenter kan likevel feste og drikke. I tillegg er overgangen fra en bekymringsløs ungdomstid til et ansvarsfullt voksenliv en universell tematikk, uavhengig studentkulturen. 
 
De nybakte foreldrene Mac (Seth Rogen) og Kelly (Rose Byrne) får en fraternity som nærmeste naboer. De to foreldrene bestemmer seg for å bli venner med lederne, Teddy (Zac Efron) og Pete (Dave Franco) med håp om et godt naboskap og dempet bråk. Til tross for det unge voksenparets gode plan, eskalerer situasjonen frem til utbrudd av en nabokrig.  
 
Nicholas Stoller har med Bad Neighbours skapt en svart stoner-komedie, som kan oppleves som en voksen film på mange måter. Humoren og hendelsen bærer lite preg av politisk korrekthet, og kan oppleves som rå, men med substans. 
 
Filmen tematiserer nemlig en interessant og viktig overgang fra ungdom til voksen, som de fleste kan relatere seg til. Bak alle de absurde situasjonene og den mørke humoren, tematiseres vanskeligheten med å tilpasse seg det skumle, ukjente og ansvarsfulle voksenlivet som student. Du vil kjenne deg igjen i tematiseringen av balansegangen mellom det frie og bekymringsløse, og det etablerte og alvorlige, som er pakket inn i en annen type fremvisning. 
 
Du kan derfor velge om dette er noe du vil ta stilling til og reflektere over, eller om du bare vil se en morsom og underholdende film. 
 

LES OGSÅ: 10 sitater om utdanning

 

21 (Luketic, 2008)

Studentøkonomi er alltid en diskusjon for studenter. Jobb ved siden av studier, jobb i helger og i ferier, alt for å få endene til å møtes. Heldigvis er de fleste høyere utdannelsene i Norge kostnadsfrie, i motsetning til andre land. 21 tematiserer en tilsynelatende drømmesituasjon for enhver fattig student. 
 
Den sjenerte studenten Ben Campbell (Jim Sturgess) går på MIT. Han har kommet inn på Harvard, og det etableres fort at han har et genis intelligens. Det han ikke har er penger, noe han sårt trenger for å kunne studere på Harvard. Matematikkprofessor Micky Rosa (Kevin Spacy) overtaler Ben til å bli med i en gruppe med studenter som bruker sine matematiske evner og konsentrasjon til å tjene haugevis med penger i Las Vegas. Rikdommen åpner dørene til en ny verden fylt med glamour, festing og kvinner, men Ben og hans medstudenter blir etter hvert griske. 
 
Filmen bygger på en sann historie om et fattig vanlig studentgeni, som ikke har penger til å utdanne seg ved et av verdens beste lærersteder. Det kan være vanskelig for norske studenter, som vanligvis tar opp studielån til utdannelsen sin, å relatere til det faktum at Ben ikke tar studielån. Men tematikken rundt å være fattig student kan likevel mange kjenne seg igjen i. 
 
I tillegg kan det være interessant og underholdende å se hvordan studentene teller kort, og det blir ekstra gøy når det er gruppe med oppegående studenter som knekker kompliserte koder. Fremstillingen av et glamorøst studentliv fylt med rikdom, kan for mange oppleves som en utopi, men det kan være fint å drømme seg bort fra studieoppstartens tunge virkelighet.