"Donaldismen"

 

Stemmer Elefantteoriens grunnsetning om at innbyggere i Andeby er mer tykkhudete enn folk flest?

 

Morsom, ironisk, interessant og underholdende. Det er ikke uten grunn at denne boken har vært en av Norges mest stjålne biblioteksbøker siden første utgave av boka ble utsolgt fra trykkeriet rundt 1973. 23 år etter første utgave kommer Donaldismen endelig ut på nytt!

I utgangspunktet skrev visstnok Jon Gisle denne boka nettopp som en parodi på terminologien og språkbruken som er blitt vanlig ved universiteter og forskningsmiljøer rundt omkring. Giske latterliggjør hvordan det meste kan omgjøres til en legitim forskningsretning bare man legger til en ”isme” til slutt. Jamfør ”Donaldismen” og ”Klodrismen.”

Allikevel; Donaldismen er ikke bare en tullebok. Selv om den er morsom, gir den på mange måter interessante og tankevekkende perspektiver på verdens mest kjente and og hans verden.

 

 

”Andeby City”

 

 

Har Klovner i Kamp lest Jon Gisles ”Donaldismen”?

 

Klovner i Kamp laget for en del år siden sangen ”Andeby City” hvor de hevder å fortelle sannheten om Andebys innbyggere. Ole, Dole og Doffen lager grafitti, Hetti, Netti og Letti er smelt på tjukka, onkel Skrue er en ond kapitalist og onkel Donald er alkoholiker og innlagt på galehus. Blant annet. ”Alt er ikke som man tror i, midt på natta i Andeby når de andre sover godt.”

Har du i likhet med Klovner i Kamp fundert over mangelen på puling, grov vold, blod, kjæresteri og religion i Donald? Gisle bidrar kanskje ikke til alle svarene i forhold til disse spørsmålene, men det er festlig å lese hans såkalte ”litteraturvitenskapelige” svar på disse spørsmålene. En oppgave han tilsynelatende tar svært seriøst, med oppfinnsomme teorier og mulige forklaringer på det tross alt spesielle samfunnet Donald og vennene hans lever i.


 

 

Dolly – en prostituert?

 

Spesielt interessant er for eksempel det nye kapittelet som er lagt til i 2006-utgaven; kvinnen i Donaldismen. Urovekkende nok viser Gisle oss hvordan kvinnesynet i Donald på mange måter er verre enn verst. Dolly sammenliknes i visse tilfeller med en prostituert og en utstillingsdokke. Og la oss ikke engang starte med Minni!
I tillegg til det nye kapitlet om kvinner, har den nye utgaven også et nytt kapittel om lov og rett i Andeby, nytt forord og nytt etterord om Donaldist-bevegelsens framvekst. Alle svært interessante.

Interessant også er mangelen på blod i Donald, noe Gisle forklarer ved hjelp av den såkalte Elefantteorien (som foreslår Andebyittene at spesielt tykkhudete) og ”det klare blods doktrine.” (Andebyittenes årer flyter muligens av et spesielt slags, særdeles nobelt og gjennomsiktig blod).

LES OGSÅ: Linnea Myhre - Nyanser av svart

 

 

Nebblengde og historikk

 

Hvis du allerede har et forhold til Donald fra før, kommer du til å sette mer pris på de gode, gamle Donald-historiene etter å ha lest denne boken! Dessuten vil du i større grad være bevisst Donaldismens historiske utvikling, og du vil vite hvordan man måler nebblengde for å fastslå alderen på de enkelte Donald-historier.


 

Denne boken egner seg for øvrig som gave til de fleste som leser og er glad i Donald. 

 

Så gjenstår det bare å si:
God lesning!


 

 

 

 

StudentTorget anbefaler:
”Donaldismen” av Jon Gisle.
Pris: 199kr

 

Jon Gisles bok ”Donaldismen” har kommet ut i ny utgave.

 

Les mer om begrepet Donaldismen på wiki-pedia.