«Jeg er alene. Et lite vesen slynget ut i livets besynderlige orkan som et skip i drift. Og alltid søker jeg etter en havn. »

 

Ikaros er en roman om å reise – ut i verden og inn i seg selv. Hvor klisjéfylt det enn må høres ut, er det altså ikke tilfelle. Denne boken ble skrevet lenge før Ari Behn la ut på sin ørkenvandring. «Ikaros», som kom ut i 1957, er Axel Jensens gjennombruddsroman, og står fortsatt igjen som en av etterkrigstidens viktigste norske romaner. Hvis du ikke allerede kjenner Jensens forfatterskap, er dette et sted å begynne. Med over tyve romaner på rullebladet, kan han holde deg gående i hele vinter.

Den greske myten skal ha det til at den frihetssøkende Ikaros flykter fra Kreta ved hjelp av vinger festet med voks. Han ser ikke grensene for sin egen kraft og flyr stadig nærmere solen. Til slutt smelter voksen som holder vingene på plass, og Ikaros styrter mot jorden. Axel Jensens «Ikaros» brenner seg også i sin søken etter frihet og sannhet. Bokens jeg-person – en ung, eventyrlysten outsider -  forlater en trygg, borgerlig tilværelse i Norge og legger ut på en strabasiøs ørkenvandring i Sahara. Med seg har han en revolver, et uferdig manuskript og noen bøker. Han er på jakt etter Tamanrasset, tuareg-folkets land, men så fort han finner frem, mister stedet sin tiltrekkingskraft. Han bestemmer seg for å oppsøke Maurice Nerval, en fransk mystiker som lever alene i en hule i ørkenen, og i sin søken etter mening beveger han seg stadig nærmere solen.


«Ikaros» ble skrevet for over femti år siden, men fortoner seg som en tidløs beskrivelse av ung rastløshet, opprørstrang og oppdagerlyst. Ikke minst er det en fortelling om å finne mening i disse dagene som utgjør livet og om sorgen over at det en dag tar slutt. Ikaros er basert på Axel Jensens egen reise i Sahara som ung mann på 50-tallet, og Jensen fikk ros for sin ærlige, selvutleverende stil da romanen kom ut første gang. Han var da bare 25 år gammel og ble utropt til «litterært geni» og «fandenivoldsk nybrottsmann med ekte feber i blodet». Jensen, som døde i 2003, levde forøvrig et svært interessant liv, som du kan lese om i biografien «Livet sett fra Nimbus», skrevet i samarbeid med journalist Petter Mejlænder.

Ikaros
Axel Jensen
Cappelen forlag 1957

LES OGSÅ: Sigurd Wongraven - Rødvin og svartmetall