Med: Nick Stahl, Carla Gallo, Clea Duvall, Michael J. Anderson, Adrienne Barbeau

Bak karnevalsmasken

”Into each generation is born a creature of light and a creature of darkness”

Tv-serien Carnivàle er fantasifull, kreativ, spennende og fylt med gode karakterbeskrivelser. Den er det nærmeste som noen har kommet David Lynchs berømte tv-serie Twin Peaks, så langt.

Historien kretser rundt den unge Ben, som sammen med et omreisende karneval legger ut på sitt livs viktigste reise. Det er 1930-tallet og USA er omfavnet av depresjonen. I en tid hvor mennesket desperat søker etter tilhørighet og overlevelse blir Ben en viktig brikke i kampen mellom det gode og det onde. Flere av karnevalets ansatte er nemlig i besittelse av helt spesielle egenskaper. Alt fra tvekjønnede til de med overnaturlige krefter har slått seg ned i dette mangfold av både fargerrike og mørke mennesker.

Serien retter en kritikk mot tradisjoner, tro og normer bundet til et samfunn. Samtidig berører den temaer som kjærlighet og vennskap.

 

Tråden fra Twin Peaks

Carnivàles fortellerstruktur tar i bruk trekk fra den klassiske detektivfortellingen, noe som bidrar til å øke spenningen underveis. Etter hvert som historien skrider frem blir seeren stadig mer klar over nye faktorer som ligger i fortiden, både hos karakterene og den verden de er en del av. Vi ledes hele tiden mot et klimaks og spenningen er til å ta og føle på. Det er ofte karakterenes synlige egenskaper som styrker våres motivasjon til å følge fortsettelsen, og i dette tilfellet er disse egenskapene slående.

Vi får også et gledelig gjensyn med den dansende dvergen fra Twin Peaks. Den kortvokste skuespilleren overbeviser i rollen som karnevalets bestyrer. Han fungerer også som en slags forteller i dette uvanlige eventyret, og ikke minst som en støttespiller for dets involverte. Resten av karnevalet består av mindre kjente ansikter, men skuespillprestasjonene er fremragende. Brother Justin, en Methodist predikant, spilles av den amerikanske skuespilleren Clancy Brown. Brother Justin innhenter Bens profetiske drømmer og sakte oppdager han omfanget av sine overnaturlige krefter. Med sin dype stemme, rake holdning og gjennom kameraets undervinkling fremstår Browns karakter som både skremmende og mektig.


Det er ingen tvil om at det ble foretatt en god casting til denne gripende fortellingen. Tydelig er det også at skuespillerne har satt seg inn i tiden det utspilles, både når det gjelder dialekt, klær og væremåte. Det hele er godt gjennomført og fremstår derfor høyst troverdig. Faktisk er åpningssekvensen grunn nok i seg selv til å gi serien et nærmere innblikk.

LES OGSÅ: Vi er Oslo: A cup of tea - en samtale amerikanske Talya som deler sine inntrykk fra Oslo

 

Urettferdige Hollywood

Carnivále fikk lite oppmerksomhet og kort levetid på tv-skjermen. Meningen var at serien skulle bestå av seks sesonger, men ble stanset  etter bare to. Og led derfor samme skjebne som en rekke av andre kultserier som bl.a. Deadwood (2004-2006) og Freaks and Geeks (1999-2000). Serien etterlater derfor en del åpne spørsmål etter sin slutt, ikke minst angående filmselskapets prioriteringer.

Det har som med de andre nevnte serier vært spekulert i både film og flere episoder, men jo lengre tid det går, jo mindre sannsynlig er det. Antageligvis er seriens skapere (HBO) altfor opptatt med å starte opp nye serie-ideer enn å fullføre gamle. Riktignok er de flinke til å relansere det materialet de har skikkelig når det kommer ut på DVD, og Carnivále er intet unntak. Utgivelsen av de to eksisterende sesonger, har fått en lekker innpakket dobbeldisk-utgave som du kan plukke med deg billig fra nettet eller gode platebutikker.

Men det kan aldri erstatte savnet etter en fortsettelse.