Respektløs og herlig snarvei til litterær opplysning i tegneserieformat, for deg som vil ha det catchy.

Er listen over bøker du burde ha lest lengre enn listen over bøker du har lest? Ingen grunn til bekymring. Med den lille tegneserieboken 80 romaner for deg som har det travelt er du rustet til litterær samtale med hvem det skulle være. Her har den svenske tegneserieskaper Henrik Lange oppsummert og illustrert 80 bøker som på en eller annen måte har utmerket seg i litteraturhistorien.

 

 

Både høy og lav-kultur

 

Konseptet er som følger: handlingen i en bok skal formidles på én side ved hjelp av fire tegneserieruter, hvorav en går med til tittelen. I denne lille geniale og morsomme boken differensieres det ikke mellom høy og lav kultur; her får Stieg Larsson og James Joyce akkurat samme nådeløse behandling.

Kriteriet for utvalget av bøker er at de har toppet en eller annen liste, enten det er ”beste roman gjennom tidene”, ”beste svenske roman gjennom tidene” eller ”beste besynderlige russiske roman gjennom tidene”. Her blir alle romankarakterer til tegneseriefigurer og handlingen oppsummeres i et par setninger.


Alice i eventyrland blir for eksempel (gjengitt på svensk fordi det er versjonen undertegnede sitter med og fordi det unektelig høres mer komisk ut):

Alice får syn på en vit kanin som hon följer efter, ner i ett kaninhål. Hon träffar en vattenpiprökande larv, en katt som kan försvinna, en bit i taget och så får hon gå på tekalas. När Alice spelar krocket med drottningen och kortspelshovet blir det bråk och Alice vaknar.

Bibelen blir enkelt og greit:

Gud skapade himmel, jord och människor. Jesus, Guds son, offrar sig för att människorna ska få sina synder förlåtna. Men det går åt  helvete ändå.

LES OGSÅ: Filmtips til studiestart

 

 

Respektløs behandling

 

Lange forsøker ikke å vri på handlingen i bøkene for komediens skyld. Det herlige med denne boken er nettopp den nøkterne gjengivelsen, og dermed den respektløse behandlingen bøkene må ta til takke med. Her fremstår Rosens navn like innviklet som Albert Åberg, Ulysses like dyp som Da Vinci koden og Romeo og Julie like betydningsfull som Menn som hater kvinner.

Tegningene er til tider hysterisk morsomme, kanskje spesielt der de illustrerer de bøkene man selv har lest. Pass på å ha 80 romaner for deg som har det travelt liggende lett tilgjengelig, så du kan komme deg gjennom ti-femten romaner om dagen.


Neste gang noen nevner Den gamle mannen og havet, kan du jo bare si: åj a, er det den der hvor; Fiskaren Santiago har ingen fiskelycka. Men så en dag får han en enorm svärdfisk Santiago får kämpa rejält för at kunna surra fast den vid båten. När Santiago kommer iland är det bara skelettet kvar på fisken.?

Fakta:

80 romaner for deg som har det travelt
Henrik Lange

Oversatt fra svensk av Arild Rønsen
Schibsted Forlag 2008