NISS-studentene får ros av kjendisene, for rollene de har i Oslo Nye Teaters hovedsatsing Trollbyen.

− Dette er å få leve ut drømmen!

På skolen, er vi omgitt av en trygg boble, men å komme hit å få prøve seg som skuespillere på ordentlig, det er veldig stort, forteller NISS-studentene Siri Seljeseth (22) og Ronnie Mega Herdlevær (24).

Sammen med seks andre avgangsstudenter fra skuespillerlinja ved Nordisk Institutt for Scene og Studio (NISS), har de praksis ved Oslo Nye Teater.

Rollelisten til stykket Trollbyen er lang og 25 skuespillere er med i oppsetningen, mange av dem er kjente navn: Hovedpersonen Anna spilles av Agnes Kittelsen, kjent fra filmen om Max Manus. Andre etablerte skuespillere er Per Christian Ellefsen, fra blant annet filmene om Elling, samt Dansefeber-vinner Adil Khan.

− Skuespillerne er veldig profesjonelle og har mye å lære bort. Det er bare å suge til seg alt man kan av kunnskap.

− Man kjenner litt på ærefrykten, men alle er åpne og hyggelige mennesker. Det som er betryggende for oss som er helt ferske, er at det å spille i et nytt stykke er en prosess for de profesjonelle skuespillerne også.

De spør og gjør feil som oss andre, forteller Ronnie.

 

 

Naken hud i kulissene

Siden bokas handling foregår på begynnelsen av 1900-tallet, får vi stifte bekjentskap med mange skikkelser som ikke eksisterer i dagens samfunn.

NISS-studentene har flere roller hver og det er mye å sette seg inn i.

− Det er mange personer å forholde seg til. Plutselig skal du spille boms i den ene scenen og prostituert sirkusartist i den andre.

 Både overklassen og underverden blir skildret, så det er mange interessante personligheter på scenen.

Det gjelder å ha tunga rett i munnen for å holde styr på flere roller samtidig. De to studentene legger ikke skjul på at arbeidstempoet er høyt.

Det blir mange raske skift og en del naken hud bak scenen. Det føles som om vi er på tivoli, men når vi kommer ordentlig inn i det, skal det nok gå bra, forteller Siri.


 

Får dere prestasjonsangst?

Jeg har absolutt kjent på den følelsen, sier Siri.

Alt foregår i et ekstremt høyt tempo, du står og girer deg opp mens du venter på at det er din tur, fortsetter hun.

Ronnie forteller, med kav bergensdialekt, at prestasjonsangsten blir spesielt fremtredende når han må fremføre noen av replikkene sine på bokmål.

 

 

Lite fritid

Med prøver dagen lang, blir det ikke mye fritid for studentene.

Det går veldig fint. Det er her vi vil være. Slappe av kan vi gjøre når stykket er ferdig i januar, understreker Siri.

Jeg har mistet litt av studentfølelsen. Vi må møte opp her hver dag og det blir stilt store krav til oss; forteller Ronnie.

Det syns jeg er veldig fint. Vi får en reell følelse av hvordan det er å være hardtarbeidende skuespiller, noe som er veldig gøy, og det viser vel at man er klar til å ta fatt på arbeidslivet, mener han.

Snart må de stå på egne ben og dermed starte jobbjakten. Det er imidlertid liten tvil om hvor de aller helst ønsker å jobbe.

Det er definitivt Oslo Nye Teater som er drømmen, vi har veldig lyst å komme tilbake hit, sier de to.

 

 

Får ros for innsatsen

Og kanskje er det håp, NISS-studentene får nemlig strålende tilbakemeldinger fra sine medskuespillere.

− De er kjempeflinke. De har en vanskelig jobb med mange forskjellige roller, og det gjelder virkelig å holde fokus, noe de greier fint.

Hadde det vært meg som kom rett fra skolen og hit, hadde jeg vært kjempenervøs, understreker Ola Furuseth. Han har åtte års fartstid som skuespiller, og har spilt i oppsetninger som Vildanden og Kurt koker hodet.

Axel Aubert, som blant annet har hatt en rolle i TV-serien Hvaler, er enig.

− Det er alltid hyggelig å møte innstillingen studentene har. De gleder seg skikkelig over å være her og har en positiv innstilling.

Det er ikke enkelt å komme hit som helt ny. Man må prøve seg fram. Det er viktig å ta litt plass, samtidig som man skal være ydmyk, sier skuespilleren

 

Trollbyen

✔ Trollbyen er basert på en bok av Karsten Alnæs, utgitt i 1992. Alnæs vant Brageprisen for boka.

✔ I forestillingen medvirker blant annet: Agnes Kittelsen, Per Christian Ellefsen, Ivar Nørve, Ola Furuseth, Axel Aubert, Sidsel Ryen, Kari-Ann Grønnsund, Adil Khan og Helle Haugen.

✔ Historien handler om den vakre sørlandsjenta Anna, som drar til Kristiania for å finne sin bror som har forsvunnet. Det blir en dramatisk reise og et møte med både overklassens fine fruer og underverdens fillefranser, fattigfolk og et burlesk tivoli.

✔ Oppsetningen av Trollbyen på Oslo Nye vil gå fra 21. oktober til nyttår hver dag utenom søndag og mandag.