Oslo Fashion Week (OFW) utspiller seg i disse dager i Oslo. Og at moteuka handler om mer enn bare stoffstykker og nedslitte hæler, kan elevene ved Kunsthøyskolen (KhiO) bekrefte.

Det er blod, svette og tårer, det er drømmer og håp, gleder og forventning, og det er mange timers hardt arbeid. For noen er OFW  i seg selv en drøm, mens for andre kan OFW være steget nærmere en karriere innenfor moteverdenen.

Og det er av sistnevnte grunn de åtte elevene fra KhiO deltar på arrangementet. Veiledet av blant annet designer Siv Stødal fra Bergen, samt de Londonsbaserte designerene Thom Murphy og Scott Wilson, har elevene fått lage en egen utstilling. Her skal de med foto, animasjon, klær og accessoarer vise frem noen av sine kunster.

 

Designerspirer

Marit Seim (24), Ingvild Abrahamsen (23) og Mari Vaagan (25) er alle studenter ved KhiO, og har mange tanker om hvordan det oppleves å gå rundt med en mulig designerspire I magen.

- En del av oppgaven som ble gitt ut i oktober på skolen, var å ha mål om å få stille ut resultatet under OFW i februar. Dette er første gangen skolen gjør noe slikt, og det er utrolig kjekt når vi står her i dag. Det er veldig viktig å få vist frem studentarbeidet sitt!


- Dere studerer jo noe som er "litt utenfor det vanlige", og konkurransen er hard. Mange vil opp og frem, men kun de beste kan lykkes som designer. Er det dette dere har tenkt til å satse på at dere kan leve av fremover?

- Ja, det er det jo, men det er jo ikke godt å vite hva man ender opp som. Man må bare jobbe på, og så vil mulighetene forhåpentligvis dukke opp etterhvert . Det er veldig viktig å hele tiden prøve å få nye kontakter.

Jentene nikker enige, og er svært engasjert på dette området. Det nytter ikke å lene seg tilbake, og tro at alt er løst og at en skal bli superstjerne bare fordi man har "vunnet" runde én, og fått stille ut på Fashion Week. Jentene har alt planene klare for fremtiden. Først har de tenkt å ta en master i design, som man blant annet kan ta på KHiO, mens de prøver å bli kjent med markedet, få mange nye kontakter og nettverk. Kjente, store skoler i blant annet London og Italia står også på jentenes ønskeliste.

LES OGSÅ: Filmåret 2012

 

- Finn din «greie»

Og selv om nåløyet er trangt, er jentene klare på at man ikke kommer langt ved å begrense seg selv. Men hva er egentlig drømmejobben, den gjeveste prisen som lokker i det fjerne for de som studerer design?


- De fleste drømmer vel om å starte for seg selv, og følge sine egne ideer. Noen drømmer om å starte opp hos store motehus for å få erfaring, bli kjent med bransjen og så ta steget videre, mens det for andre er det et spesifikt motehus som er målet. For å oppnå dette må mange lenge jobbe med helt andre ting, til de forhåpentligvis får en jobb som er den de vil ha - og som de kan overleve på, sier jentene.

Å bli designer krever sitt. Det er langt fra en «ni til fire»-jobb, og jentene beskriver det som «ikke bare en jobb, men en livsstil». Det går hardest ut over økonomi og fritid, forteller jentene, men er overbevist om at det er absolutt verdt det.

Når vi spør jentene hva de lar seg inspirere av, kommer svarene på løpende bånd. Jentene nevner Balenciaga, Proenza Schouler, Celiné, Therry Mugler og våre egne, norske Camilla Bruerberg og Batlak og Selvig som noen av sine egne inspirasjonskilder. Enten det er designere, dansere, musikk, komponister eller å følge med på store designere; det er viktig å la seg inspirere, men ikke kopiere.


 Fakta om Oslo Fashion Week

Oslo Fashion Week (OFW) ble arrangert for første gang 1. februar 2004.

Arrangeres to ganger i året, februar og august.

Ble startet for å synliggjøre norsk klesdesign og integrere norske designere i en internasjonal kontekst.

Har fra starten og fram til i dag vist over 400 kolleksjoner og 100 ulike designere.

OFW er åpen for alle, men inviterte gjester blir sluppet inn først.

Vårens arrangement finner sted på blant annet Oslo Kongressenter.

Kilde: OFW

 

Som tips på hva jentene tror vil bli det viktigste for å lykkes og overleve i motebransjen fremover nå for de som studenter, sier jentene at det er viktig at man gjør seg selv synlig. Man må finne sitt eget publikum, finne ut hvem man selv er, og hva ens spesielle «greie» er, delta på så mye som mulig, og ta imot alle muligheter som kommer ens vei.

- Å stille ut her under OFW er jo en stor mulighet for dere i riktig retning. Har dere noen tips til folk som leser dette, som tenker at de skulle ønske de var i deres sted?

- Ikke undervurder deg selv, tør å søke, og ikke minst: kjør på! Mange mister motet av å se at andre er så flinke, og tenker at de aldri komme til å komme inn, men det er helt feil tankegang. Man går jo på skole for å lære!

Som et siste tips på veien, deler jentene noen tanker på hva en som student på lavt budsjett, men ønske om å finne på noe mer alternativt enn joggebukse, kan gjøre:


- Følg din egen stil, og skap egne trender. Det mest spennende med oss mennesker er jo at vi er så forskjellige! Gjør det du synes er kult, og prøv deg frem.