(StudentTorget.no):

Antrekket bærer preg av å være ubrukt, noen jakker har ennå merkelappen på, presskanten på buksen er perfekt. Jakkeskulderen viser en stripe som indikerer at de er på første året.

Den lette latteren tar slutt når læreren hever stemmen for å forklare dagens agenda.

- I dag skal vi ut og møte folket. Vi skal komme innpå folk, få til en samtale og dere må engasjere dere i samtalen. Det viktigste dere gjør i dag er å smile! Smil, det gjør folk mer positive, og det blir lettere for dere å invitere dem inn i en samtale.

Klokken er 13:18, StudentTorget skal være med klassen på en time med kommunikasjon og konflikthåndtering.

- Alle er pynta og klare? spør læreren.

Elevene nikker lett, smiler og ser litt spente ut. De stiller seg opp i to rekker, læren gir et tegn, og de går i taktfast marsj til Majorstua.

 

Jomfrumøte

- Kan jeg få spørre om noe? spør en forsiktig turist

- Ja, selvfølgelig, svarer politistudentene Bjørn-Erik Wig (21) og Finn Patrick Sundt (23), de peker og guider han frem til riktig destinasjon.


De stopper en kvinne i lyskrysset. Guttene er hyggelige, smiler som læren sa, og spør kvinnen om hennes opplevelser med politiet. Kvinnen syns det er hyggelig å bli stoppet og svarere villig på spørsmålene. Hennes mening er at politiet må bli synligere, men ellers er hun svært fornøyd med arbeidet de gjør. Men hun lurer litt på hvorfor de står her.

- Det er viktig for oss å få tilbakemeldinger fra gata, svarere Bjørn-Erik og Finn Patrick.

For guttene er politiyrket tiltrekkende. De står stolt i sine nye uniformer og føler at det følger et stort ansvar ved å bære en slik bekledning

- Husker første gang jeg prøvde uniformen. Det var noe helt spesielt. Man blir litt «shaky» når man ser politi i uniform, man blir litt usikker og mer forsiktig i nærheten av politiet. Det er en rolle du går inn i når du tar på deg uniformen, og det er et visst ansvar som følger med, du kan ikke oppføre deg slik som du vil, forteller førsteårsstudentene.

- Politijobben inneholder mange forskjellige oppgaver, det er utfordrende og man møter mange nye folk. Vi får lov til å hjelpe folk som føler de har opplevd urettferdighet, eller som blir behandlet vondt, forteller de.


 

Et politi for alle

I faget kommunikasjon og konflikthåndtering skal studentene trene på situasjonsvurdering, beslutningstaking, kommunikasjon og maktanvendelse. Studentene skal på denne måten øke sin forståelse av kommunikasjon og samspill mellom politi og andre mennesker.

- Vi er ute etter å se hvem som oppsøker politiet og hvem vi aktivt må oppsøke. Vi er ute etter å finne ut om vi er et politi for alle, om alle føler at vi er like tilgjengelig for dem, og at de kan komme bort til oss, forteller læreren.

En gruppe med jenter floker seg plutselig rundt to gutter, to mannlige politistudenter. Læreren ser bort på dem og humrer, og når jentene har gått, sier han:

- Det der må dere venne dere til gutter! 

Bjørn Harestad og Kjetil Ulneren kommer bort til læreren, han har en ny utfordring til dem.

Læreren peker på en mann som sitter alene ved en lyktestolpe. Klærne hans er møkkete, han rister på en kopp og ser håpefullt på forbipasserende med et ønske om noen småpenger. To studenter går bort, og setter seg ned på huk for å prate med han.


- Folk som han ved lyktestolpen oppsøker aldri oss, derfor er det viktig at vi kommer til dem, for å vise at vi har lagt merke til dem og at vi er til stede. Det er viktig å push studentene til å gå bort til dem som ikke aktivt oppsøker oss, og ikke bare jentene som floker seg rundt. Resten av befolkningen må vite at vi er til stede for dem.

Etter at Bjørn og Kjetil har pratet med mannen kommer de tilbake.

- Han snakket verken norsk eller engelsk, så vi kommuniserte med tegnspråk og litt peking, forteller guttene.

- Det er sånn man burde gjøre oftere, fordi vi viser at vi ser han og er tilgjengelige.

Dagens oppgave er fullført. Læren roper inn studentene, de stiller seg i to rekker og marsjerer tilbake til skolebenken.

 

SE FLERE BILDESERIER PÅ STUDENTTORGET.NO