(StudentTorget.no):

 

I forrige uke arrangerte Framtidsfylket Karrieremesse i Grieghallen i Bergen. Nærere 50 bedrifter stod klare for å friste de besøkende til å flytte til Sogn og Fjordane, og her kunne en finne alt fra revisorfirma til mediebransjen. 
 
Ronny Brede Aase fra NRK P3 var konferansier for programmet i plenum, og gjestene inkluderte Karl Kristian Langeland fra NRK Sogn og Fjordane, direktør for Lotteri- og stiftelsestilsynet Atle Hamar og sivilingeniør Synnøve Vik Bergstad fra Strukturplast AS. Sanger, musiker og komponist Thea Hjelmeland fra Førde stod for det musikalske innslaget. 
 
Samtlige trakk frem fylket som et sted for svært gode, og gjerne mer spennende, karrieremuligheter enn en finner i de større byene. 
 
 

Kombinere jobb og det gode liv

 
- Her er det er lettere å få mer ansvar, større frihet og flere utfordringer, sier Bergstad. 
 
Hun er utdannet sivilingeniør og bestemte seg for å flytte hjem igjen til Sandane. Det tok tid, men nå har hun endelig fått det hun beskriver som drømmejobben. 
 
Også Hamar fra Lotteri- og stiftelsestilsynet er svært fornøyd med å ha flyttet hjem igjen til Sogn og Fjordane. 
 
- Jeg har jobbet mange år i Oslo, men så ble jeg identitetssøkende og ville tilbake. Fylket tilbyr en flott kombinasjon av jobb og det gode liv. Mitt råd er å gå etter hjertet og kjøre på, forklarer Hamar. 
 
Karl Kristian Langeland har tidligere jobbet som reporter i programmet «Juntafil» i NRK P3, men er nå tilsatt i NRK Sogn og Fjordane. Han legger ikke skjul på at han har merket forandringen. 
 
- I Oslo må en lage kaffe og spørre folk om når de sist hadde sex, det trenger en ikke i Sogn og Fjordane, sier han spøkefullt. 
 
 

- Dårlige på selvskryt

 
Framtidsfylket prøver med Karrieremessen å skape en møteplass mellom fylkets arbeidsmarked og de unge.
 
- Sogn og Fjordane er gode på verdiskapning, men dårlige på selvskryt. Fylket har et bredt arbeidsmarked og en blir fort sett. Det er viktig for oss å være synlige, for en velger ikke en arbeidsplass en ikke vet om, sier Gro Rukan, daglig leder i Framtidsfylket. 
 
Hun mener Sogn og Fjordane er et fylke for alle, og trekker frem at flere med høyere utdanning nå søker seg tilbake til bygda. 
 
- En må følge hjertet, kjenne på magefølelsen og høre på fornuften. Da tror jeg vårt fylke er et godt valg for mange. 
 
 

Vil slippe mas og jag

 
Karrieremessen var full av studenter og unge som lot seg friste av jobbmulighetene. Ingunn Reikvam Hansen og Kristen Myklebust Ravnestad er begge fra Sandane og vurderer nå å flytte tilbake til hjembygda.
 
- Det er det gode liv som frister, vi vil bo et sted som tilbyr mer enn bare jobb. I tillegg er det noe med identiteten og det å være nær familien, forklarer Hansen. 
 
- Hjemme slipper en maset og jaget en opplever i de store byene, og det er også korte avstander til det en trenger. Karrieremessen viser oss bedriftene vi kanskje ikke visste om. I Sogn og Fjordane får en fort ansvar og mange kontakter, sier Ravnestad. 
 
Ernst & Young var en av bedriftene som kjempet for å rekruttere studentene denne dagen. Revisor Jeanett Lillesalt forklarer at de ønsker å være synlige og skape nettverk. 
 
- Vi ønsker arbeidstagere som kan være hos oss over lengre tid, og dette er en fin mulighet til å rekruttere nye folk. Sogn og Fjordane tilfører en følelse av at en gjør noe annerledes, men at en samtidig er del av noe større, sier Lillesalt. 
 

SE OGSÅ: Bildeserie fra IAESTEs næringslivsmesse