(StudentTorget.no):

Navn: Astri Knudsen

Alder: 25 – født i 1986
Studium: Master i politikk og økonomi

Studiested: KIMEP, Almaty, Kazakhstan
 
 

Om skolen / studiestedet

Hvordan fant du ut at det var hit du ville dra?

Jeg så gjennom listen over samarbeidsskolene til BI, og fant ut allerede i begynnelsen av studiumet at man kunne dra på utveksling til Kazakhstan. Det begynte som en spøk, men ble virkelig etter at folk rundt meg pushet på. Jeg bestemte meg for å ta den største utfordringen jeg kunne finne, dra et sted jeg aldri ville dratt på feire og lære meg et nytt språk jeg kan få bruk for senere – nemlig russisk. Jeg har ikke angret et sekund!

 

Fortell litt om skolen og studentmiljøet

KIMEP er en liten skole med om lag 3000 studenter og et veldig godt miljø. En av de første dagene lærte de oss at alle på skolen går på fornavn med hverandre – også studenter og professorer – og at målet er å være én stor familie. Jeg bodde på campus og delte rom med en jente fra Singapore, så det var aldri tid til å føle seg ensom. Skolen arrangerte turer, andre turer dro vi på sammen en gjeng, og de lokale elevene var alltid imøtekommende og hjelpsomme. Noen inviterte oss hjem, andre lagde filmkvelder på skolen. 


 

Fortell litt om studiet og undervisningen

LES OGSÅ: Studielandsguide Kina

Studiet ble mye selvkomponert, med valg av fag som passet min mal på BI. Det ble to økonomiske fag og to politiske, samt russisk og yoga som valgfag. Undervisningen og kvaliteten var blandet, men jeg ville tatt alle kursene om igjen. Professorene er veldig imøtekommende når du viser interesse og låner gledelig ut bøker eller tar en prat – om de kan engelsk. Det var noen interessante yoga- og russisk-timer – med alt på russisk. 
 
 

Søknadsprosessen

 
Hvordan var søknadsprosessen?
 
Helt uten problemer. Det begynte med vanlige prosedyrer på BI, så fikk jeg personlig kontakt med en koordinator på skolen. Kazakhstan er glad i stempler og papirer, så det var en del helsetester, røntgenbilder og blodprøver de ville ha tak på før jeg dro. Men de er hjelpsomme, gir deg all informasjon du trenger og holder god kontakt med BI. Visum var heller ikke noe problem – men det er et uttrykk som heter «kazakh time» - ting tar litt tid.
 
 
Mange turer og utflukter: Astri Knudsen (25) opplevde mye nytt og spennende under oppholdet, her med medstudenter foran den nye statuen av Kazakhstans president Nursultan Nzarbayev. Les mer her.
 
 

Livet som student i Kazakhstan

Hvordan er prisnivået der?

Det er dyrere enn man tror, men alt er jo billigere enn i Norge. Mat og drikke er billig, klær og utstyr er dyrere ettersom alt importeres. Og det er store forskjeller på by og landsbygd. Jeg bodde også i den finere delen av byen, så priser og tilbud var deretter.  
 
 
Hvor mye betalte du for å leie bolig?
 
Jeg bodde på skolen, noe som kostet meg rundt 2500 kroner for hele semesteret.  Jeg delte et lite rom med en annen jente og vi delte bad, do og et kjøleskap med to andre jenter. Kjøkken og vaskerom delte vi med alle andre. Så det var alt annet enn luksus, men det var en del av opplevelsen - og helt ok. Hadde man leid egen leilighet ville det nok blitt minst 2000 kroner i måneden og langt mindre sosialt.
 
 
Hva gjør man i fritiden?
 
Vi reiste på en del turer, blant annet til Uzbekistan og Kina, samt litt utflukter rundt Almaty og ut på landet. Almaty ligger nært noen fantastiske fjell, hvor der er verdens høyeste plasserte skøytebane og tur- og skimuligheter. Det er treningssenter på skolen og tilbud om noe ballspill og dans. Og byen er full av kafeer, restauranter og utesteder. Når alle bor så passe trangt og maten er billig blir det mye spising ute. Kasakhstanere er glade i kino, teater og dans – eneste er at alt foregår på russisk så det blir litt begrenset med muligheter. Og der er en hel del museer, parker og severdigheter å få med seg. 
 
 
Hva synes du er det beste med å studere der?
 
Alle de uforutsigbare historiene - det skjedde utrolig mye rart og tilfeldig. Det finnes blant annet ikke bussruter, så du kommer når du kommer, litt usikker på hvor du egentlig lander. Alt er på et fremmed språk, så ofte vet man ikke hva man spiser eller hva folk prøver å si. Folk er interesserte i utlendinger på en positiv måte, så mange kommer bort for å prate. Og folk som kan litt engelsk er superglad i å øve seg når de hører noen prate engelsk – så de hiver seg med i samtalen. Maten er spennende og vodkaen kommer på bordet i de mest uforutsette anledninger. Og folk er helt utrolig gjestfrie og har tid til å følge deg der du skal.
 
 
Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Kazakhstan?
 
Det er alltid godt å komme hjem. Norge er et velfungerende land, hvor logistikk og effektivitet er en selvfølge. Også natur, frisk luft og norsk mat var sterkt savnet. Men man tilpasser seg nye omgivelser utrolig fort. Man blir vant til at ting tar tid i Sentral Asia, at mye ikke er så lett tilgjengelig og man møter utfordringer – som velfungerende internett – med et smil. Språket er en utfordring der som alle andre steder når man ikke kan det, og synet på ting som bestikkelser, juksing og demokrati er uforståelig. Men en del av det man skal lære ved å bo i en annen kultur. Og for et folkeslag. Gjestfriheten veier opp for alt som kan listes som utfordrende. 
 
 
Har du noen tips til andre som ønsker å studere i Kazakhstan?
 
Vær åpen for utfordringer, legg fremmedfrykten igjen og vær ydmyk – da kommer det mange morsomme opplevelser og historier!