Hvordan fant du ut at det var hit du ville dra?

Opprinnelig var jeg innstilt på et vanlig norsk studieløp som siviløkonom, men på utdanningsmessa i Lillestrøm møtte jeg representanter fra skolen og fikk øynene opp for mulighetene på HKUST.

Lenge hadde jeg vært interessert i Kina og kulturen, i tillegg til at jeg opplever det som et strategisk trekk for fremtiden.

Hong Kong er vestens port til østen og mulighetene ved skolen gjorde at jeg til slutt dro.

 

Utveksling i Kina

Navn: Lars Øivind Torp Haakenstad

Alder: 20

Studie: BBA – Bachelor in Business Administration

Studiested: Hong Kong University of Science and Technology (HKUST), i Hong Kong, Kina

 

Fortell litt om skolen og studentmiljøet

Skolen HKUST er et av de yngre universitetene i Asia, åpnet i 1991, men har i løpet av den tiden klatret til å bli rangert som Asias beste universitet.

At MBA-utdannelsen ved skolen går for å være den 6. beste i verden, er uten tvil også verdt å nevne. Grunnet skolens posisjon og status er konkurransen om karakterer ganske hard.

Mye av tiden til de fleste av studentene går til lesing og skolearbeid, men man blir til en sammensveiset gjeng av venner.

Studentmiljøet er ulikt Norge, men inkluderende og man bygger et godt nettverk.

Om man utnytter de muligheten man får, er Hong Kongs natteliv i en egen klasse med to partydistrikter, der det er fest i fem etasjer + skybars 24-7.

Universitetet er ikke så stort, kun 10 000 elever, men det finnes studentforeninger for flere idretter enn hva jeg visste fantes og profesjonsforeninger som Business Student Union, Finance Student Union, Management Student Union osv.

Universitetet er et veldig fokusert universitet, med kun fire skoler: Business, Science, Engineering og Humanties and Social Science.

Til gjengjeld for manglende bredde, er de fire skolene best i Hong Kong på sine felt. Spesielt business-skolen går for å være best i Asia-Pacific med svært gode fakulteter (blant de beste i verden) innen management, finans og markedsføring.


 

Fortell litt om studiet og undervisningen

En bachelor i Business Administration på HKUST tror jeg på mange måter er likt Økonomi og administrasjon i Norge, hvor vi første året har kjernefag innen flere felt, deretter i år to og tre tar fordypning i et eller to områder, for eksempel management og finance som jeg tar.

Personlig synes jeg dette optimalt da man først får en bred og generell plattform av grunnleggende kunnskap om flere felt for så å kunne fordype seg i de mest interessante områdene.

Undervisningen foregår stort sett i klasserom med cirka 40-60 studenter, noe som gir mulighet til god kontakt med professorer og støttelærere om man har spørsmål og lignende.

De fleste professorene har doktorgrader fra ledende amerikanske universiteter så undervisningsmåter og engelsk er svært bra.

 

Hvordan var søknadsprosessen?

Sammenlignet med Samordna Opptak var det mer jobb med denne, da skolen krever en del informasjon om deg.

For å søke må man få lærere til å skrive referansebrev og evalueringer av deg. Og du må selv skrive motivasjonsbrev, vise karakterer, informere om bakgrunn (jobberfaringer, styreverv, fritidssysler, sport osv).

Det er en liten søknadsavgift, men dette er ikke mye eller vanskelig å betale.

Videre må man tilfredsstille et krav om engelsktest (TOEFL eller IELTS), for å forsikre seg om at studentene greier å følge undervisningen og undervisningsmaterialene. Kravet er uansett ganske lavt og jeg vil tro det går lett for de fleste nordmenn.

I tillegg, må du vise til hvordan du planlegger å finansiere ditt studium, gjerne med bankoversikt. Uansett er det ikke noe problem om man har kjøpt moped for konfirmasjonspengene, og derfor er blakk, siden Lånekassen stipend dekker det meste studiet koster, og lånet dekker mer enn godt nok resten av utgiftene.

Før, under og etter søknaden sendte jeg mange mailer med en av skolens rekrutteringskoordinatorer, noe som for min del var en stor hjelp for å få informasjon om skolen og studiet. Jeg er blitt godt kjent med de som står for rekrutteringen av internasjonale studenter, og vet at de svarer fort og godt.


 

Hvordan er prisnivået der?

Prisnivået er lavere enn i Norge, og jeg spiser stort sett alltid i en av skolens seks kantiner.

Et måltid koster mellom 14 og 21 kroner, og du lever godt på cirka 70-100 kroner per dag i mat og drikke.

Kollektivtransport er billig og man bruker en type kontantkort til buss og metro, som man kan også bruke til å betale mat i kantiner og dagligvarer med.

Generelt sett er det meste billigere i Hong Kong. Det eneste som er like dyrt som i Norge er boligprisene i privatmarkedet. Der kan prisnivået være tilsvarende Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger.

 

Hvor mye betaler du for å leie bolig?

Jeg bor på skolen i "student dorms" der man får enkelt-, dobbelt- eller trippelrom. Prisene avhenger av hvilke bygninger man bor i, men nivået er rundt 10 000 – 20 000 kroner for to semestre, ekskludert sommeren.

  

Hva gjør man på fritiden?

Det er veldig mye artig man kan gjøre på skolen og i Hong Kong.

På skolen er det svært gode fasiliteter for sport med to svømmebasseng (ute og innendørs), friidrettsbane med kunstgress i midten (fotballbane), flere basketball- og tennisbaner, squash og bordtennishaller, gymsal, styrkerom osv.

Jeg og min omgangskrets tar gjerne en tur ut for å prøve ny mat, shoppe, spille rugby, gå på skybars eller turer i fjellene rundt Hong Kong.

Videre er Hong Kong et optimalt sentrum om man vil reise i Asia.


 

Hva synes du er det beste med å studere der?

Det beste er alle de interessante menneskene man møter og knytter bekjentskaper med.

Ved å studere på HKUST får du en internasjonal vennekrets og lærer mye om kulturer og land du ikke kan lese i reiseguider.

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Hong Kong?

Siden alle studentene er svært motiverte og ambisiøse, er konkurransen innad i klassen om karakterene veldig høy, på godt og vondt.

Det positive er at du lærer mye om deg selv, som at «om jeg sover 8 timer, kan jeg jobbe målrettet de resterende 16 timene i døgnet». Men, det at konkurransen er så høy, setter begrensninger på antall timer fritid tilråde, hvis man vil oppnå et høyt karaktersnitt.

  

Har du noen tips til andre som ønsker å studere i Hong Kong?

Gjør research på hvordan ting vil bli, slik at du er best mulig forberedt på hva som møter deg i din nye studiehverdag, og hvordan skolen fungerer.

Bruk ANSA – Association for Norwegian Students Abroad for alt det er verdt. De har dyktige rådgivere og de kan sette deg i kontakt med nordmenn som studerer på de forskjellige universitetene (noe som forørig finnes på nettsidene til ANSA også).

Just do it. Ikke ment som noen reklame for en viss sportsutstyrleverandør, men ta en sjanse og prøv.

Det er ikke så skummelt som det høres ut, og kineserne er veldig greie.

Lev mens du er ung, for du kommer til å angre litt om noen år om du ikke engang undersøker.