Hvordan kom du frem til at det var til Suzhou/Kina du ville dra?

Kina er den raskest voksende økonomien i verden og den nest største i verden, noe som tilsier at Kina vil kunne ta igjen USA om ikke alt for lenge. Kina er også at stort og spennende marked med mange muligheter.

 

Utveksling i Kina

Navn: Petter-Nicolai Henricks

Alder: 22 år

Fra: Asker

Studerer: Internasjonal Markedsføring

Studiested: På utveksling fra BI Bergen til Xi'an Jiaotong-Liverpool University i Suzhou

 

Grunnen til at jeg valgte spesifikt Suzhou, er på grunn av at jeg studerer internasjonal markedsføring ved BI, og da er det begrenset med muligheter for utveksling siden det dreier seg om to semestre, ikke bare ett.

Suzhou er da den eneste muligheten hvis man vil til Kina.

 

Hva er den største forskjellen på å studere i Kina og i Norge?

Den største forskjellen er at mens man i Norge ofte har en eksamen eller innlevering som teller 100%, har man flere små innleveringer og tester i løpet av året som gjør at man må jobbe litt jevnere enn det man kanskje gjør i Norge.

Det å måtte lære kinesisk er også en relativt stor forskjell.

 

Fortell litt om studiet og undervisningen?

Selve studiet er litt delt, hvor man lærer litt om Kina og utviklingen de har hatt historisk, og om handel og markedsføring.

Undervisningen foregår på engelsk med internasjonale og kinesiske forelesere.

Studiedagene er veldig greie. Forelesningene varer i 2-3 timer, ofte med en av timene som seminar.


 

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Kina?

Det mest utfordrende med å studere i Kina er det å lære kinesisk. Som internasjonal student må man lære seg noe kinesisk, og som oftest blir du plassert på det lavest nivået, noe som fortsatt er vanskelig.

En annen utfordrende ting er at få av den voksne og eldre generasjonen snakker engelsk, så det å kommunisere er noen ganger litt utfordrende, men det pleier alltid å gå bra til slutt.

 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

Prisnivået i forhold til Norge er en drøm, alt er billigere. Mat, klær, alkohol, osv.

Leieprisene er også mye lavere. Jeg deler en leilighet på 166 kvm2 med 3 andre, og vi betaler 9000kr i måneden til sammen.

 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Når jeg ikke er på skolen er jeg enten hjemme, henger med andre studenter, spiller litt fotball, går på bar, spiller biljard.

Men det er også muligheter for å reise rundt i byen til ulike templer, «gardens» og andre severdigheter.

 

Hvordan er studentmiljøet der?

Studentmiljøet er litt varierende.

Det er veldig bra miljø blant de norske studentene og vi er med hverandre mye i løpet av en uke. Vi bor utenfor campus, noe som gjør der vanskeligere å være med i et mer internasjonalt studentmiljø.

Jeg personlig ble med på et fotballag som har gjort at jeg har blitt kjent med folk fra mange land.

Det er ellers vanskelig å bli kjent med kinesiske studenter siden de holder seg veldig for seg selv, selv om det er mange av de.


 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Det er litt todelt.

På den ene siden, vil jeg anbefale folk å dra til Kina for å oppleve en helt annen kultur og hverdag, og få mulighet til å forstå mer av hvordan Kina som land og økonomi fungerer.

På den andre siden, har vi hatt en del problemer med det faglige, spesielt når det kommer til feilinformasjon og generell mangel på info fra skolen vår (i Norge). Dette gjelder spesielt bacheloroppgaven vi skriver mens vi er her borte. Her fikk vi mye info som viste seg å være feil, som vi prøver å få rettet opp i for neste års kull.

Så til eventuelle studenter til neste år, er et tips å sjekke opp at den infoen dere får fra skolen dere går på, faktisk stemmer.

Et annet tips er å dra på utveksling. Uansett hvor du drar og hvor lenge du drar, så er det verdt det.