Blandede følelser

Hedda forteller at grunnen til at hun havnet på studiet i Hong Kong egentlig var et litt tilfeldig valg. Hun var først og fremst på leting etter billige skoleplasser i utlandet.

Jeg var egentlig mest innstilt på København, men satte Hong Kong øverst på valgene fordi det var et mye høyere krav for å komme inn der.

 

Utveksling i Kina

Navn: Hedda Monsen

Alder: 23

Studieretning: Barnehagelærer ved OsloMet

Universitet: The Education University of Hong Kong

Studiested: Tai Po, i Hong Kong, Kina

 

Overraskelsen var stor da Hedda snart fikk beskjed om at hun hadde kommet inn på studier i Hong Kong. Reaksjonen var selvfølgelig sterk, men også blandet:

– Plutselig kom jeg inn i Hong Kong, og husker at jeg begynte å gråte av redsel og fryd. Det var mye følelser involvert, men nå angrer jeg ikke et sekund!

Studieplanene hadde plutselig tatt en stor vending for Hedda, men hun tok til seg noen gode råd som til slutt fikk henne til å hoppe på den fantastiske muligheten.

Jeg ble fortalt at «når du først skal gjøre det – do it big», sier hun. I tillegg ble jeg rådet til å søke på steder som var langt unna og som jeg ikke kom til å besøke ellers.

Hong Kong i Kina er definitivt langt unna. De raskeste reisetidene ligger på rundt 19 timer i fly. Men Hedda hadde bestemt seg. Hun var klar for å gi seg selv en utfordring.

Jeg ville dra et sted ikke alle andre dro til, utfordre selvstendigheten min, og lære mest mulig, sier hun.

 

 

Søknadsprosessen

Hedda utvekslet til Hong Kong via OsloMet, og fikk god hjelp fra utvekslingskoordinatoren på skolen. Hun sier at den tette oppfølgingen var til stor hjelp da søknadsprosessen innebar mye arbeid og dokumenter.

Søknadsprosessen var på et vis mye, men det er jo en selvfølge når man skal til utlandet, sier Hedda. Det er mange dokumenter og søknader som skal sendes inn.

Hedda måtte søke seg inn på fem konkrete fag i Hong Kong og disse måtte først bli godkjent av utvekslingskoordinatoren ved OsloMet:

– Fagene var så ekstremt interessante at det var vanskelig å velge. Man står veldig fritt til å forme sin egen hverdag når man velger fag selv.

Selv om det var et vanskelig valg å plukke ut fagene på utveksling, har Hedda alltid vært sikker på studieretningen sin, nemlig barnehagelærer.

Jeg har alltid vært glad i barn, så studiet var et naturlig valg, sier hun. Så ja, jeg visste det allerede da jeg jobbet som assistent i en barnehage da jeg tok et friår.

Etter jobberfaringen i barnehage ble Hedda overbevist om hvor viktig yrket var, og valgte derfor å ta en utdanning som barnehagelærer.

I tillegg til at utdanningen er verdifull for samfunnet, er det også en utdanning hvor du nesten alltid er garantert en jobb, understreker Hedda.

Det er sykt å tenke på at jobben går ut på å lære barn de grunnleggende verdiene som er selve limet i samfunnet. Vi former fremtiden! poengterer hun.


 

Drømmeskolen

Hedda satte seg altså på flyet og reiste til den andre siden av jorden for å bo i byen Tai Po i tre måneder. Det som ventet henne, var et unikt og lærerikt studieeventyr.

Hun beskriver møtet med skolen, The Education University of Hong Kong, som helt utrolig.

Skolen hadde basseng, fotballbane, basketbane, treningsrom, restauranter og kafeer. Det var litt som å bo i en liten landsby der man hadde alt. Jeg får gåsehud bare av å tenke på det, ler hun.

Studieopplegget i Kina var selvfølgelig annerledes enn det hun var vant med fra Norge. Men Hedda forteller at hun ofte opplevde disse studieforskjellene som positive. For eksempel hadde Hedda bare undervisning den siste halvdelen av hver uke.

Undervisningen gikk bare fra klokken 12 til 18 fra onsdag til fredag, og så hadde jeg fri den resterende tiden. 

Hun beskriver undervisningen som imponerende, klassene som små, og lærerne som engasjerte:

– Jeg hadde et fag som het «The politics of climate change», der foreleseren var en anerkjent forsker innenfor emnet. Han var absolutt min favorittforeleser!

Hun forteller også at i de første ukene på studiet hadde de friheten til å teste ut forskjellige fag for å finne timeplanen de selv ønsket:

– De to første ukene på studiet tilbyr en slags «add and drop», der man tester ut fagene, og kan bytte hvis man ønsket det.


 

Dumplings, nye vennskap og eventyr i Hong Kong

Med flere dager uten undervisning i uken, fikk Hedda tid til å reise rundt å utforske vakre Hong Kong.

Skolen organiserte også ekskursjoner for studentene slik at de fikk muligheten til å se og lære mer om stedet.

Hong Kong var mye større enn jeg trodde. Det var byliv, strandliv, fjell og mark i ett – og alt lå ganske nærme hverandre, beskriver hun.

Hun forteller at hun ofte dro inn til sentrum på fridagene hun ikke måtte jobbe med skolearbeid. Skolen ligger i byen Tai Po som er ca. 45 minutter unna sentrum i Hong Kong.

Hedda legger til at å studere i Asia åpner for mange andre fine reisemuligheter:

– Det fine, når man først er i Asia, er at det er veldig billig å dra til andre land. Noen studievenninner og jeg dro til Sør-Korea og Bali, for eksempel, i de langhelgene vi hadde – for en drøm og en mulighet!

Det var flere utvekslingsstudenter ved Heddas skole, noe som gjorde det litt lettere å føle seg hjemme. Hedda bodde blant annet på rom med en jente fra Finland.

Hun forteller også at det gode studentmiljøet i Hong Kong gjorde det lett å finne på morsomme aktiviteter utenfor skoletiden.

– Utvekslingsstudentene ble en stor gjeng i seg selv, vi dro på turer, spiste middager sammen og lignende.

Noen studenter fra Hong Kong fungerte også som faddere, eller «buddies», for utvekslingselevene. De var på tilbudstiden for å vise de internasjonale studentene rundt, utdyper hun.

– Fadderne fra Hong Kong var også veldig inkluderende og ivrige etter å vise oss rundt.

Hedda nøt i det store og hele opplevelsene Hong Kong hadde å by på, til tross for at det én gang ble litt for mye av det gode.

Jeg husker at jeg spiste meg kvalm på dumplings den første uken jeg var der, fordi jeg meldte meg på mange av matkursene de holdt, ler hun.


 

Kultursjokket

Hong Kong har over 7,5 millioner innbyggere og ligger i den sydlige delen av fastlands-Kina. Til tross for at Hedda var forberedt på de store forskjellene fra Norge, var kultursjokket likevel ikke til å unngå.

Hong Kong og Norge er virkelig kontraster, så jeg fikk absolutt et kultursjokk, sier Hedda.

En av de største utfordringene Hedda møtte på var blant annet å venne seg til den vidt forskjellige matkulturen i Kina.

De solgte fugleføtter i matbutikken, sier hun. Og hvis man bestilte and eller gås på en restaurant, fikk man en hel fugl sittende på tallerkenen, med hodet og alt grillet.

Opplevelsene i Hong Kong har likevel fått henne til å reflektere over hvor viktig det er å forstå ulike perspektiver som henger sammen med egen kultur.

Vi hadde en dag dedikert til at vi utvekslingselevene skulle vise fram vår kultur, forteller hun. Vi var tre nordmenn som serverte brunost fra en stand, og jeg føler de fra Hong Kong så på brunost akkurat sånn vi så på grillet gås.

Å reise til et sted som Hong Kong er en unik måte å tilegne seg kunnskap og forståelse for en annen kultur enn sin egen. Hedda forteller likevel at av og til kunne det være godt å kjenne smaken av noe som minnet om hjemtraktene.

Noen ganger, når vi var litt ekstra lei sushi og dumplings, dro vi utvekslingsstudentene fra Norden til IKEA for å handle mat.

 

 

Tankene i ettertid

I ettertid, sier Hedda at, et av de beste rådene hun fikk før hun bestemte seg for å reise til Hong Kong, var å reise til et sted få andre drar til.

Å dra på utveksling alene, langt unna og til et helt nytt sted - det gjør noe med deg som person, sier hun.

Og hun fikk det hun hadde ønsket seg. En utfordring som ga henne enda mer selvstendighet og et imponerende internasjonalt nettverk.

Den dag i dag har jeg fortsatt kontakt med folk i Hong Kong, Panama, Nederland, Sverige og Finland.

Hun råder fremtidige studenter som ønsker å reise til Hong Kong om å være bevisste på hvilke fag de tar på skolen, for å få den aller beste sosiale opplevelsen.

Skulle jeg gjort én ting om igjen, ville jeg valgt fag der det var andre utvekslingsstudenter. Fordi noen av de lokale kan være ganske introverte.

Men til syvende og sist er Hedda ikke i tvil et sekund. Hun vil absolutt anbefale andre å studere i Hong Kong og oppfordrer andre studenter til å tørre og bare hoppe i det.

Det er sykt skummelt før du drar, og kanskje i starten, men i ettertid vil du bare tenke «wow, dette er en drøm».

Hun ser på det å dra på utveksling som en privilegert mulighet alle som kan bør benytte. Nettopp fordi det kan virke skummelt og utfordrende burde man overbevise seg selv om å forlate komfortsonen hjemme.

Det er virkelig en opplevelse for livet som jeg håper folk ønsker å gripe. Tre litt ut av komfortsonen og opplev verden, avslutter hun.