K ina er en atomisk stormakt, verdens andre største økonomi etter USA, og har vært igjennom en enorm økonomisk vekst de siste årene, som foreløpig ikke ser ut til å sakte ned.

De har et vakkert og naturrikt land, og en lang historie og kultur som strekker tilbake over 5 000 år.

Beijing, landets hovestad, frister med sine historiske monumenter, inkludert Den Forbudte By og Sommerpalasset, samt moderne bygninger som Bird's Nest-stadion fra OL i 2008.

Shanghai er et av de mest moderne og internasjonale av Kinas byer. Deres skyskrapere og arkitektur er noe å se, samt byen byr på spennende natteliv og shoppingområder.

Hong Kong, en spesiell administrativ region i Kina, er blant de mest sprudlende byene i Asia. Kjent for sine vakre havner og moderne skyskrapere, samt sine livlige marked og shoppingområder.

Guangzhou er en viktig havneby, som lokker med vakre parker, omfattende shoppingområder, og store marked, inkludert Canton Fair.

Chengdu er kjent for sine idylliske hager, historiske monumenter og for sin rike kulturarv, inkludert panda-reservatet.

 

Kina

Hovedstad: Beijing

Totalt innbyggertall: Over 1,4 milliarder mennesker

Areal: ca. 9,6 millioner km²

Offisielt språk: Kinesisk

Statsform: Folkerepublikk

Valuta: Renminbi (CNY)

 

 

Utdanning og universiteter

Kina er et populært reisemål for utvekslingsstudenter på grunn av deres rike historie, kultur og økonomiske vekst. Dette gjør Kina til et gunstig reisevalg, for her kan du forbedre dine kinesiske språkferdigheter, bygge internasjonale nettverk innen økonomi og bedrift, utforske dyreliv og natur, og studere ny eller historisk arkitektur.

Deres enorme befolkning betyr også at Kina er hjem til et stort antall universiteter, mange av dem anerkjent internasjonalt.

Her er noen av de mest kjente:


 

Peking Universitet (PKU)

Kjent som et av de beste universitetene i Kina og i verden. Tilbyr en rekke fagområder innen naturvitenskap, samfunnsvitenskap, ingeniørfag og humaniora.

 

Tsinghua Universitet

Grunnlagt i Beijing, høyt rangert, spesielt innen teknologi, naturvitenskap og ingeniørfag.

 

Fudan Universitet

Funnet i Shanghai, kjent for sitt store antall forskningssentre. Kan tilby studier innen diverse avanserte fagområder, særskilt innen samfunnsvitenskap og humaniora.

 

Shanghai Jiao Tong Universitet

Har et stort antall ingeniør- og teknologi-relaterte studiefag. Kjent for sin forskning og innovasjon.

 

Zhejiang Universitet

Etablert i Hangzhou, med en sterk faglig profil innen naturvitenskap, ingeniørfag og teknologi.

 

Nanjing Universitet

Kjent for sitt store antall samfunnsvitenskapelige og humanistiske fagområder.

 

Sichuan Universitet

Hører til Chengdu, har en sterk profil innen naturvitenskap og teknologi.

Dette er bare noen få eksempler, og Kina har mange flere høyt rangerte universiteter med en rekke fagområder å tilby utvekslingsstudenter.

 

 

Søkeprosess

Du må undersøke om skolen din har en utvekslingsavtale med Kina, eller om du må søke om studieplass direkte til universitetet. Søknadsskjema finner du på vanligvis på nettsidene deres, men i noen tilfeller må du kontakte dem og få det tilsendt.

Når du søker studieplass kan du bli bedt om å ta en språktest, samt levere et motivasjonsbrev, et anbefalingsbrev, et essay og selvfølgelig vitnemål.
Om du skal studere på engelsk kan du ta en IELTS- eller TOELF-test.

Noen studiesteder vil også be om en økonomisk garanti. Får du støtte fra Lånekassen, kan du få dette av dem.

 

Nyttige linker:

Finne studier i Kina:

Studievalg.no

 

Påmelding til språktester:

TOELF-test

IELTS-test

 

Andre nyttige linker:

ANSAs landssider

NOKUT

Lånekassen

 

 

Prisnivå og boligforhold

Livskostnadene i Kina kan være veldig vekslende avhengig av hvilken del av landet du befinner deg i, moderne storbyer vil ha høyere kostnader enn elder landsbyer. Men generelt kan det sies at du kan få mye mer for pengene i Kina sammenlignet med Norge, spesielt når det gjelder mat, transport og bolig.

Universitetsstudentboliger er ofte det mest populære valget for studenter, da de tilbyr rimelige priser og en sosial atmosfære i et bokollektiv.


 

Praktisk informasjon

Kina er såpass stort at du kan oppleve forskjellige klimaer avhengig av hvor du er i landet, men generelt sett har det et omspennende kontinentalt klima med kalde vintre og varme somre. Noen områder i syd og sørøst har et subtropisk klima, med varme og fuktige somre og milde vintre.

Du bør lære deg noen grunnleggende fraser før du reiser til landet. Engelsk snakkes i de større byene, men ikke forvent at alle du støtter på forstår annet enn sitt kinesiske morsmål.

Internett-tilgang er tilgjengelig i fleste områder, men tilgangen til sosiale medier og nettsteder er ofte begrenset på grunn av strenge regler og blokkeringer.