I forbindelse med karrieredagene på Handelshøyskolen BI holdt Giske foredrag for studentene om utfordringene i fremtidens næringsliv. Der oppfordret han studentene til å studere i Kina.

Næringsministeren mener at India og Kina, sammen med USA, vil være Norges største konkurrenter i næringslivet den kommende tiden.

Kina har den største ressursen man trenger til en voksende økonomi, nemlig arbeidskraft, sier Trond Giske til Dagens Næringsliv.

  

Bør ut av landet

Kina har for tiden over 30 millioner studenter, og Giske mener at norske studenter må ut av landet for å kunne klare å være konkurransedyktige. Erfaring, nettverk og lære nytt språk, helst kinesisk, er i følge næringsministeren det som skal til.

Av norske studenter i utlandet er 1 prosent, eller 201 studenter, i Kina. President Obama har uttalt at han vil ha 100.000 studenter i Kina, sier Giske.

Han mener at Norge må sende ut mellom 1000 og 3000 studenter.

Forhandlinger har måttet til for å øke tilgangen til landet i øst.

Vi har vært i åtte forhandlingsrunder med Kina, og kan være det første europeiske landet som får en handelsavtale med landet. Dette vil innebære alt fra studieplasser til en lavere tollgrense, sier Giske til avisen.


 

Må utnytte ressursene

I følge Dagens Næringsliv er det spesielt fem punkter næingsministeren mener Norge skal satse på for å bli rike. De punktene er energi, maritim, marine, reiseliv og miljøteknologi.

Vi har den mest komplette maritimeklyngen, og det blåser mer langs den norske kysten sammenlignet med noe annet sted i Europa, sier Giske.

Ministeren mener at det ikke har noe for seg å tro at oljefondet skal redde oss.

I fremtiden kommer vi til å være eid av kinesiske selskaper, sier Giske til avisen om den kinesiske utviklingen.

Han mener at Norge må utnytte ressursene som finnes i studentene og mener at fortrinnet for norske verft er innovasjon, høyteknologi og kvalitet.

Vi må utdanne de som er smarte i posisjoneringene og hvilke produkter som blir laget.

Og til studenter som vil lykkes, gir Giske følgende råd:

Få internasjonal erfaring.

 

Kilde: Dagens Næringsliv