(StudentTorget.no):

 
Japan er et av verdens mest folkerike land med sine 127,6 millioner innbyggere. Det finnes flere grunner til å studere her. Samtidig som det er et av verdens mest innflytelsesrike land, finner du alt fra enorme metropoler, sumobrytere, vaskeekte sushi til en av verdens mest utviklede høyteknologier.
 

Studieinformasjon

Japan har over 770 universiteter og et økende antall av disse tilbyr engelskspråklig undervisning. Sjekk gjerne ut Studievalg.no eller JASSO (Japan Student Service Organization) for en oversikt over studietilbud ved universiteter og høyskoler i hele landet. 
 
På japansk blir en bachelorgrad kalt gakushi. Den er bygget opp på samme måte som den amerikanske, og er satt sammen av to år med liberal arts og to år med spesialisering på major. Mastergraden kalles shushi og er normert til to år. 
 
Skoleåret starter i vanligvis i april og har to semestre. Du kan studere i Japan som utvekslingsstudent eller som helgradsstudent. 
 

 

Søknadsprosess 

 Fakta om Japan
Offisielt navn: Nippon-koku (Nihon Koku)
 
Statsform: Konstitusjonelt monarki i Asia
 
Areal: 377 915 km²
 
Innbyggertall: 127 253 075 (2013)
 
Hovedstad: Tokyo
 
Offisielt språk: Japansk
 
Religion: Buddhisme, shintoisme
 
Statsoverhode: Akihito
 
Statsminister: Shinzō Abe
 
Mynt: Yen à 100 sen
 
(Kilde: snl.no)
 
Du søker studieplass direkte til universitetet. Søknadsskjemaet finner du på vanligvis på nettsidene deres, men i noen tilfeller må du kontakte dem og få det tilsendt. 
 
Når du søker studieplass i Japan kan du bli bedt om å ta en språktest, samt levere et motivasjonsbrev, et anbefalingsbrev, et essay og selvfølgelig vitnemål. 
 
Om du skal studere på engelsk kan du ta en IELTS- eller TOELF-test. TOELF-testen kan tas i Moss og koster 1500 kroner. IELTS-testen koster 2395 kroner og kan tas i Oslo, Bergen, Stavanger eller Trondheim. Begge testene kan tas opptil to år før du starter studiene. Påmelding til TOELF-testen skjer her, og til IELTS-testen, her.
 
Om du skal studere på Japansk tar du en EJU- eller JLPT-test. Disse testene må dessverre tas utenfor Norge. Det nærmeste stedet å ta JLPT-testen er København, på Copenhagen business school.
 
Noen studiesteder vil også be om en økonomisk garanti. Får du støtte fra Lånekassen, kan du få dette av dem.
 
 

LES OGSÅ: Karoline studerer språk i Japan

Studiekostnader og finansiering
 
Alle universiteter i Japan tar skolepenger, og de private er dyrere enn de offentlige. Skolepengene kan ligge på mellom 50.000 – 250.000 kroner.
 
Du kan få opptil 120 433 kroner i året til skolepengestøtte av Lånekassen om du studerer ved et godkjent lærested i Japan. Basisstøtten på 97 850 kroner kommer i tillegg. Sjekk om lærestedet ditt er godkjent her
 
Om skolepengene ikke overstiger 61 590 kroner, som er grensa for når Lånekassen slutter å gi deler av skolepengelånet som stipend på bachelornivå, vil du kunne få 50 prosent av skolepengelånet i stipend. Etter denne grensen gis resten av støtten kun som lån. Til utdanning på masternivå og delstudier gis 70 prosent av skolepengestøtten opp til 61 590 som stipend.
 
Du kan også få reisestøtte som skal dekke to hjemreiser i året. 
 
Du kan også søke om stipender hos japanske myndigheter. Les mer om stipendordninger på ANSAs nettsider. 
 

 

Bolig og prisnivå 

 
 Nyttige linker: 
Finne studier i Japan:
 
Påmelding til språktester:
 
Andre nyttige linker: 
Den japanske valutaenheten heter Yen. Siden begynnelsen av 1990-tallet har japansk økonomi gått nedover, men den er endelig på rett spor. 
 
Det er ikke spesielt billig i Japan. Tokyo har lenge kriget med norske og sveitsiske byer om å være verdens dyreste by. Et sted å bo i Japan er gjerne veldig dyrt og veldig lite. Som student er det ikke sikkert du får mer enn rundt ti kvadratmeter å boltre deg på, og dette til langt mer enn du ville betalt hjemme i Norge. Bo og levestandard er avhenger av sted. Byene Tokyo, Osaka og Kyoto har de høyeste prisene, men det er nettopp her de mest populære lærestedene er å finne.  
 
Ellers er nok prisnivået litt under det vi har i Norge, men ikke veldig. Noen ting vil du merke at er mye billigere enn i Norge, mens andre faktisk er langt dyrere. 
 

 

Kultur

 
Japansk kultur er totalt annerledes fra den vi kjenner til. Japan er et land med regler for bortimot alt, og ofte er de totalt omvendte av hva vi er vant til hjemme så det er viktig å være oppmerksom. Det er for eksempel forskjellige regler for bruk av sko og tøfler. Det er vanlig med et nytt par sko i hvert rom. Pass også på å bukke til folk når du sier hei eller takk. 
 
Japan er et land med et veldig mangfold. Tokyo er en hypermoderne by og en ener innen teknologi, men også en veldig tradisjonsrik by. Samtidig som du i hovedstaden finner hurtigtog, skyskapere og teknologi-bydelen Akihabara, finner du også templer, gamle sermonier og en by bundet av gamle japanske tradisjoner.
 
Japan er også langt mer enn storbyen Tokyo. Drar du ut på landsbygda er de bittesmå leilighetene i Tokyo byttet ut med tradisjonelle japanske hus med skyvedører og tatamimatter. Det er langt mellom hus og butikker og mye åpent landskap. For å oppleve litt av dette inne i en av verdens mest forurensede byer bruker Tokyo-borgerne byens grønne lunger flittig. Det er svært vanlig å tilbringe hver eneste søndag, uansett vær og vind, i parken. Her får du også underholdning av ymse slag, for eksempel av dansegrupper, folk som har kledd seg ut, eller Elvis-imitatorer. Et av årets høydepunkter er kirsebærfestivalen som finner sted på vårhalvåret. Sakura-festivalen feires ved at japanerne samler seg til en nasjonal fest, og drikker sake under kirsebærtrærne. 
 

Klikk her for å se alle studier i utlandet