D et finnes flere grunner til å studere i Japan. Som et av verdens mest innflytelsesrike land, finner du alt fra enorme metropoler og forlatte spøkelsesbyer, sumobrytere og geishaer, te-seremonier og maid-kafeer, og vaskeekte sushi og ramen retter.

Japan har også et rikt dyreliv og vakre landskap, inkludert Mount Fuji. De har aktive vulkaner, og jordskjelv til varierende skalaer skjer regelmessig.

Landets kultur er totalt annerledes fra den vi kjenner til. Et land med regler for bortimot alt, er de ofte totalt omvendte fra hva vi er vant til hjemme. Det er viktig å være oppmerksom på å respektere deres sosiale normer.

Det er for eksempel forskjellige regler for bruk av sko og tøfler. Ved inngangen i hjem er det en hevet terskil du ikke må krysse før du har skiftet til innsko, som ofte er lagt frem klar til besøkende.

Pass også på å bukke til folk når du sier hei eller takk, for i Japan gjør de dette istedet for å hånd hilse.

Anime-fans er, og turister blir, gjerne godt kjent med landets langvarige tradisjon med badekultur; onsen (varmtvannsbade) og sentō (offentlige badehus) er populære.

 

Japan

Hovedstad: Tokyo

Totalt innbyggertall: 126 millioner

Areal: 377 944 km²

Offisielt språk: Japansk

Statsform: Konstitusjonell monarki

Valuta: Japansk yen (JPY)

 

 

Utdanning og universiteter

Japan er en populær destinasjon for utvekslingsstudenter, som en av verdens mest avanserte samfunn og ledende innen teknologibransjer. Å studere her, kan gi studenter muligheten til å forbedre deres japanske språkferdigheter, lære om en unik kultur, og skape gode internasjonale forbindelser for livet.

Landet har også en høy levestandard og et godt velferdssystem. I tillegg kan storbyene flest, særskilt hovedstaden Tokyo, tilby en blanding av tradisjonell og moderne kultur, pluss et rikt uteliv.

Nasjoen har over 770 universiteter og et økende antall av disse tilbyr engelskspråklig undervisning. Sjekk gjerne ut Studievalg.no eller JASSO (Japan Student Service Organization) for en oversikt over studietilbud ved universiteter og høyskoler i hele landet.

Her en noen av dem:

University of Tokyo (Tokyo Daigaku)
Kyoto University (Kyoto Daigaku)
Osaka University (Osaka Daigaku)
Tohoku University (Tohoku Daigaku)
Nagoya University (Nagoya Daigaku)
Hokkaido University (Hokkaido Daigaku)
Tokyo Institute of Technology (Tokyo Kogyo Daigaku)
Kyushu University (Kyushu Daigaku)
Keio University (Keio Daigaku)
Waseda University (Waseda Daigaku)

Disse universitetene tilbyr et bredt utvalg av studieprogrammer og har godt rykte for akademiske utmerkelser.

Skoleåret starter i vanligvis i april og har to semestre.

Du kan studere i Japan som utvekslingsstudent eller som helgradsstudent.

På japansk blir en bachelorgrad kalt gakushi. Den er bygget opp på samme måte som den amerikanske, og er satt sammen av to år med liberal arts og to år med spesialisering på major. Mastergraden kalles shushi og er normalt to år.

 

 

Søkeprosess

Du søker studieplass direkte til universitetet. Søknadsskjemaet finner du på vanligvis på nettsidene deres, men i noen tilfeller må du kontakte dem og få det tilsendt.

Når du søker studieplass i Japan kan du bli bedt om å ta en språktest, samt levere et motivasjonsbrev, et anbefalingsbrev, et essay og selvfølgelig vitnemål.
Om du skal studere på engelsk kan du ta en IELTS- eller TOELF-test.

Om du skal studere på Japansk tar du en EJU- eller JLPT-test. Disse testene må dessverre tas utenfor Norge.

Noen studiesteder vil også be om en økonomisk garanti. Får du støtte fra Lånekassen, kan du få dette av dem.

 

Nyttige linker:

Finne studier i Japan:

Studievalg.no

JASSO

 

Påmelding til språktester:

TOELF-test (engelsk)

IELTS-test (engelsk)

JLPT-test (japansk)

Japansk-test på Copenhagen business school (japansk)

 

Andre nyttige linker:

ANSAs landssider

NOKUT

Lånekassen

 

 

Prisnivå og boligforhold

Det er ikke spesielt billig i Japan. Tokyo har lenge kriget med norske og sveitsiske byer om å være verdens dyreste by.

Et sted å bo i Japan er gjerne veldig dyrt og veldig lite. Som student er det ikke sikkert du får mer enn rundt ti kvadratmeter å boltre deg på, og dette til langt mer enn du ville betalt hjemme i Norge.

Bo og levestandard er avhenger av sted. Byene Tokyo, Osaka og Kyoto har de høyeste prisene, men det er nettopp her de mest populære lærestedene er å finne.

Ellers er nok prisnivået litt under det vi har i Norge, men ikke veldig. Noen ting vil du merke at er mye billigere enn i Norge, slik som kollektiv transport, mens andre faktisk er langt dyrere.


 

Kultur

Japan er et land med et veldig mangfold. Tokyo er en hypermoderne by og en ener innen teknologi, men også en veldig tradisjonsrik by. Samtidig som du i hovedstaden finner hurtigtog, skyskapere og teknologi-bydelen Akihabara, finner du også templer, gamle sermonier og en by bundet av gamle japanske tradisjoner.

Japan er også langt mer enn storbyen Tokyo.

Drar du ut på landsbygda, er de bittesmå leilighetene i Tokyo byttet ut med tradisjonelle japanske hus med skyvedører og tatamimatter. Det er langt mellom hus og butikker og mye åpent landskap.

For å oppleve litt av dette, inne i en av verdens mest forurensede byer, bruker Tokyo-borgerne byens grønne lunger flittig.

Det er svært vanlig å tilbringe hver eneste søndag, uansett vær og vind, i parken. Her får du også underholdning av ymse slag, for eksempel av dansegrupper, folk som har kledd seg ut, eller Elvis-imitatorer.

Et av årets høydepunkter er kirsebærfestivalen som finner sted på vårhalvåret. Sakura-festivalen feires ved at japanerne samler seg til en nasjonal fest, og drikker sake under kirsebærtrærne.